A
adriana90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam. Pokrótce chciałam przedstawić mój problem. Dzisiaj rano zobaczyłam że na stronie urzędu pracy, pojawiła się wiadomość dla bezrobotnych, o możliwości dofinansowania na podjęcie działalności gospodarczej. (Dla chcących zapoznać się ze wszystkimi danymi, wymogami tej akcji podsyłam link: pupbialapodlaska.pl/aktualnosci/aktualnosci_lista/idn:180.html). Wszystkie wymogi spełniam, oprócz jednego, mianowicie: cyt. "bezrobotnymi do 25 roku życia, których okres zarejestrowania w urzędzie pracy nie przekracza 4 miesięcy na dzień 28 lutego 2014r." - jaśniej - osoby zarejestrowane dłużej niż 4 miesiące od 28.lutego 14' nie mogą się starać o takie dofinansowanie. Ja właśnie jestem zarejestrowana od pół roku, a chciała bym starać się o takie dofinansowanie. I tutaj pytanie do Was, obmyśliłam aby zatrudnić się u znajomego na zasadzie umowy o dzieło powiedzmy na 2 tygodnie, wtedy odbywa się to wszystko legalnie, znajomy odprowadza wszystkie kwoty, o ile takowe istnieją, ja wyrejestrowuję się z urzędu, na podstawie takiej umowy. Po dwóch tygodniach zachodzę i chcę ponownie się zarejestrować, aby spełniać już ten warunek, wtedy była bym zarejestrowana tylko kilka dni w UP, i chyba mogła bym starać się o takie dofinansowanie? Jeżeli ktoś się zna, bardzo proszę o pomoc. Czy są jakieś haczyki, bo tutaj za pewne trzeba znać zasady funkcjonowania UP, i wiedzieć jak oni to odbiorą. Oczywiście jutro idę do UP i zaczerpnę tam wiedzy, chociaż bardzo nie lubię tam chodzić, z wiadomych przyczyn - kto był zarejestrowany jako bezrobotny ten powinien wiedzieć. Idąc tam nie chce wyjść na głupka, i lepiej iść z jakąś wiedzą, bo może powiedzą że jestem oszustką, chcąc zrobić taki numer. Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.