Dokumentacje pojazdów na allegro

• Autor wątku Autor wątku Plastikman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Plastikman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Od dłuższego czasu zastanawia mnie jeden problem. Otóż za czasów PRL funkcjonowała fabryka motorowerów, potem także motocykli ROMET współpracująca m.in. z Dezamet. To im zawdzięczamy produkcje m.in. komara. Niestety kilka lat po upadku komunizmu fabryka nie była przystosowana do sprostania światowym wymaganiom i zaprzestała działalności. Pozostałości po jej produkcji są bardzo cenione i często spotykane na aukcjach internetowych.
Przejdźmy do rzeczy. Oprócz wspomnianych wyżej rzeczy na allegro spotkałem pełne dokumentacje pojazdów produkowanych przez ROMET (jeśli trzeba podam adresy). Szukałem informacji na forach motoryzacyjnych o tym, skąd one się tam wzięły i dowiedziałem się, że ojciec użytkownika allegro (który wystawił dokumentacje) wykupił całą halę, a syn w zamian za pomoc przy sprzątaniu mógł wynieść wszystko co znalazł. Tak więc wyciągnął ponad 400 kg części + dokumentacje pojazdów. Moje pytanie brzmi następująco:
Czy nie jest łamaniem prawa handel takimi dokumentami? Czy takie rzeczy nie powinny zostać w archiwum firmy?
Chciałbym jeszcze dodać, że firma ROMET od kilku lat znów wznowiła produkcję jednośladów.

a co pan rozumie pod pojęciem "dokumentacja pojazdu" ?

Powrót