doładowanie konta

• Autor wątku Autor wątku KasiaGdanska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
man62 napisał:
Napisał/a Principium
jedyne z kodeksu co Ci może zarzucić to przywłaszczenie
Czyżby?
Jakieś podstawy prawne?

Oczywiście, art. 284 KK

§ 1. „Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”

To nie jest wykroczenie, bo:

art. 119 Kw
§ 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

A my tu o rzeczy ruchomej nie mówimy tylko o prawie majątkowym, czyli to przestępstwo.

KasiaGdanska napisał:
Tylko dlaczego ja mam się tym zajmować i zwracać?

Tak chce prawo:

art. 405 Kc
Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

LUDZIE !!!

Jak tak piszę to tak jest!
Potem administratorzy mi zwracają uwagę że akty prawne powołuję ciągle... Ale Wy sami chcecie to co ja mam zrobić?

KOLEŻANKO

Uzyskałaś bez podstawy prawnej korzyść majątkową w postaci doładowania telefonu komórkowego o konkretnej wartości. Musisz oddać w naturze. W związku iż doładowania nie możesz komuś oddać, to musisz oddać wartość tej korzyści majątkowej (jeśli operator się nie zgodzi przenieść doładowania na inny numer telefonu).
Zauważ, że ustawodawca mówi "kto...uzyskał" czy nie wskazuje czy umyślnie czy nieświadomie. Ważne, że uzyskałaś.
Nawet jak nie wiedziałaś, że bez podstawy, to się dowiedziałaś już, bo zgłosił się właściciel.

Jeśli sobie przywłaszczysz doładowanie (prawo majątkowe), a przywłaszczysz jak prawowity właściciel Cię wezwie do zwrotu a Ty pomimo to nie będziesz chciała oddawać, podlegasz każe!

Zrozumiałaś? Takie jest prawo.
Koniec i kropka.

Ostatnia edycja:
Zgłosiłam reklamację do Play i podałam numer telefonu Pana, który chce zwrotu pieniędzy.
Jeśli Play chce niech sobie zabiera moje pieniądze i odda temu Panu. Poinformowałam o tym tego Pana. nigdy w życiu nie bede mu nic oddawac bo nic nie chcialam, operator niech sobie wezmie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót