Dom weselny odmawia zwrotu zaliczki

• Autor wątku Autor wątku Marcin CH.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin CH.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Czy dom weselny ma prawo nie zwrócić zaliczki a w zamian tłumaczyć się możliwością zorganizowania imprezy w innym terminie?

W obecnej sytuacji oraz pogłębiającymi się obostrzeniami dom weselny nie jest w stanie zorganizować w/w imprezy w wyznaczonym terminie.

Postanowiłem więc skontaktować się z obiektem i posiłkując się z zapisem w umowie " Jeśli nie dojdzie do realizacji imprezy z winy wykonawcy (siła wyższa), powyższa zaliczka polega zwrotowi zleceniodawcy w całości " prosić o zwrot zaliczki. W odpowiedzi uzyskałem informacje iż nie oddadzą wpłaconej kwoty , mogą jedynie zaproponować inny termin. Nie godząc się na to i próbując wywalczyć swoje prawa spotkałem się z hasłami typu "może się pan skontaktować z naszym prawnikiem, nasza umowa jest tak skonstruowana że nie wygra pan w sądzie i poniesie dodatkowe koszta, pandemia to nie siła wyższa, wszyscy przenoszą imprezy" itp. Narracja ewidentnie wskazywała na próbę zastraszenia i zmuszenia do zgody na inne warunki.

Ostatecznie do właściciela w żaden sposób nie dociera fakt iż nie będąc w stanie zapewnić usługi w w/w terminie jest zobowiązany do zwrotu zaliczki.

Czy taka postawa zgodna jest w prawem? Co mogę więcej zrobić w obecnej sytuacji? (poza złożeniem sprawy do sądu).

Pozdrawiam,

Witam,

Umowa została zawarta w okolicach listopada 2019.

Zatem w tej sytuacji możemy mówić o sile wyższej.
Przydatne będą;
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 19 listopada 2019 r. III APa 15/19 Definicja siły wyższej
Jeszcze kwestia czy w umowie jest zapisane zaliczka, czy zadatek ?
Edit;
Zapomniałem w tym wszystkim chyba o najważniejszy, pytaniu, jaki jest termin wesela ? :)

Ostatnia edycja:
Umowie stosowana jest zwrot zaliczka, nie ma mowy nic o zadatku.
Natomiast wesele mialo odbyc sie 7.11.2020

Co do zasady zaliczka podlega zwrotowi, przydatne będą art. 494, oraz 495 kc.
Również Art. 15zp Dz.U. 2020 poz. 568.

Witam,

Dziękuję za twoją pomoc w tej kwestii!
Parafrazowałem te artykuły niestety właściciel zaparte w swoje.

Cos czuje ze koniec końców sprawa skończy się w sadzie.

Ile może trwać taka rozprawa? Bo jeśli będę musiał czekać rok czy dwa to może rozsądnie się dogadać i wymienić zaliczkę na imprezę rodzinna w przyszłości?

Pozdrawiam

Kanas napisał:
Na to nikt nie odpowie. Może pół roku, może kilka lat.

Czyli chyba lepiej jest sie dogadac co do propozycji wlasciciela.
Nie mniej jednak bardzo dziekuje za pomoc oraz poswiecony czas!

Spokojnego wieczoru!

Marcin CH. napisał:
Czyli chyba lepiej jest sie dogadac co do propozycji wlasciciela.
To już Twój wybór. W moim przekonaniu jesteś na wygranej pozycji, choć fakt, że czasami lepiej odpuścić, dojść do porozumienia, niż "ciągać" się po Sądach, szczególnie w obecnej sytuacji.

Powrót