W
wiola77
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,
mój mąż otrzymał od babci w akcie darowizny małe mieszkanko. . Wcześniej dał babci pieniądze na wykupienie tego mieszkania. Babcia mieszkała w nim do śmierci, w akcie nie ma zapisu, że mieszkanie mąż dostaje za opiekę.
Babcia zmarła tydzień temu. Ma 3 synów w tym tato męża. Nie spisała testamentu:
Moje pytanie jest następujące:
- jak będzie liczony zachowek? na ile osób dzielony w jakich częściach?
- czy sąd uwzględni kwotę, którą mąż dał babci na wykupienie mieszkania?
i obniży wartość zachowku o tę kwotę? wszyscy wiedzą o tym, że mieszkanie bacia kupiła za pieniądze męża, więc myślę, że w sądzie nie będą kłamać
- czy sąd może obniżyć wartość zachowku uwzględniając, że jest to małe mieszkanie (37 m) i jest jedynym naszym mieszkaniem? mamy małe dziecko, do tej pory wynajmowaliśmy, chcieliśmy zamieszkać w mieszkaniu po babci.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.
mój mąż otrzymał od babci w akcie darowizny małe mieszkanko. . Wcześniej dał babci pieniądze na wykupienie tego mieszkania. Babcia mieszkała w nim do śmierci, w akcie nie ma zapisu, że mieszkanie mąż dostaje za opiekę.
Babcia zmarła tydzień temu. Ma 3 synów w tym tato męża. Nie spisała testamentu:
Moje pytanie jest następujące:
- jak będzie liczony zachowek? na ile osób dzielony w jakich częściach?
- czy sąd uwzględni kwotę, którą mąż dał babci na wykupienie mieszkania?
i obniży wartość zachowku o tę kwotę? wszyscy wiedzą o tym, że mieszkanie bacia kupiła za pieniądze męża, więc myślę, że w sądzie nie będą kłamać
- czy sąd może obniżyć wartość zachowku uwzględniając, że jest to małe mieszkanie (37 m) i jest jedynym naszym mieszkaniem? mamy małe dziecko, do tej pory wynajmowaliśmy, chcieliśmy zamieszkać w mieszkaniu po babci.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.