Dowód rejestracyjny wymiana czy nie?

• Autor wątku Autor wątku zygmuntbyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam takie pytanie... rok temu zrobiłem przegląd i nie wymieniłem dowodu. Ten przegląd już się skończył i muszę zrobić nowy. No i chcę teraz wymienić dowód i najbardziej pasowałoby mi wcześniej, ale pewnie "pustego" mi nawet nie dadzą? (tzn. na auto z nieważnym przeglądem). Nie ma innej opcji jak najpierw zrobić przegląd?

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich serdecznie. Mam jedno pytanie:

W swoim dowodzie rejestracyjnym nie mam już miejsca na pieczątki, a przegląd ważny do stycznia 2016 roku. Czy jak pójdę i złożę wniosek, to czy zabiorą mi dowód jako załącznik? Bo jeśli tak to na czym mam jeździć przez 30 dni? Dadzą jakieś zaświadczenie?

Dostaniesz pozwolenie czasowe ( miękki "dowód" ) na okres wymiany.

Ja też dostałem zaświadczenie, ale nie byłem i przegląd wyszedł po roku, czy w urzędzie powinni mi wydać dowód z datą wsteczną na przegląd, czy udać się należy na stacje kontroli pojazdów na następny przegląd?

Odbierając dowód rejestracyjny musisz przedstawić ważne zaświadczenie od diagnosty z przeprowadzonego badania technicznego.

Właśnie miałem przyjemność spotkania z policjantem, który zatrzymał mi DR.
Powód zatrzymania "Art 132 1 pkt, 7b - Dane zawarte w DR nie odpowiadają stanowi faktycznemu - brak adnotacji o badaniu technicznym".
Dzwoniłem na infolinię do Komendy Wojewódzkiej tam uzyskałem odpowiedź od jakiegoś o dziwo miłego policjanta, że w jego przekonaniu nie ma uzasadnienia do zatrzymania DR.
Z kolei na infolinii Komendy Stołecznej gburowaty gość z przekonaniem twierdził, że policjant postąpił prawidłowo.
Byłem na KP u jakiegoś kierownika z drogówki, ten podtrzymał stanowisko policjanta.
Miałem jeszcze pójść do komendanta ale czy jest sens ?

Jak nie ma już miejsca w DR, to na papierku od diagnosty można jeździć bodajże 30 dni, a w urzędzie i systemie jest to ważne tyle co normalny przegląd, czyli rok. Jak to przekroczyłeś (30 dni), to sam jesteś sobie winien. Na przyszłość lepiej zapomnieć dowodu w takiej sytuacji.

Ostatnia edycja:
tmic po otworzeniu dowodu rejestracyjnego na dole po prawej stronie jest taka fajna informacja.
21a.jpg

Zgodnie z tym, jeżeli termin następnego badania masz w DR np. 10 styczeń 2015, a zrobiłeś badania i na kartce masz termin następnego badania np. 9 styczeń 2016 to analogicznie dane zawarte w dowodzie rejestracyjnym nie odpowiadają stanowi faktycznemu - tzn. data następnego badania technicznego nie jest prawidłowa, bo na kartce masz inną datę i w systemie CEP też jest inna niż ta, zawarta w DR.

Temat był już wałkowany w poprzednich post-ach, ciekawe czy komuś udało się wygrać sprawę w sądzie.

Stix40 napisał:
Witam. Ja też mam taki problem tylko moja sprawa jest bardziej skomplikowana. Brakuje mi miejsca na badanie techninczne w dowodzie rejestracyjnym, tylko problem tkwi w tym. Moj dziadek wlasciciel nie żyje a mama jest współwaścicielem samochodu. Chcielismy wyrobic nowy dowód ale powiedzieli nam w urzedzie żeby to zrobic to musimy założyc sprawe spadkową, tylko że po śmierci dziadka odrzucilismy cały spadek po zmarłej osobie. No i co teraz. Samochód ma stać i gnic. Z tego co czytalem to raczej to zaświadczenie mi nic nie da. Prosze o podpowiedzenie mi czegos.

Mają obowiązek wpisać badanie do DR albo wydać nowy DR w przypadku gdy brak miejsca w starym.
Można tez jeździć na świstku z badania bo jego wynik jest w UK i na tym świstku więc nie wpływa na stan faktyczny. Tak samo DR nie jest od tego by potwierdzać czynności spadkowe. Czynności spadkowe trzeba będzie zaktualizować tylko w przypadku sprzedaży pojazdu.

Witam,

Mam pytanie. Mój brat oddał mi samochód. Zabrakło mi miejsca na pieczątki w dowodzie. Chciałam wyrobić nowy dowód w urzędzie, ale jest potrzebna karta pojazdu.
I tu zaczynają się schody... Brat nie może jej znaleźć w domu...
Problem jest w tym , że chciałabym pojechać na Litwę za ok 2 tyg.
Mam te zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów.
Zależy mi bardzo na tym wyjeździe. Czy dużym ryzykiem byłaby taka podróż na Litwę????
Mój mądry brat powiedział, że mogę , ale mu nie wierzę :rolleyes: Tym bardziej jak przeczytałam ten cały post...
Czekam na pomoc w tej sprawie i jak mogę ją najszybciej rozwiązać z tym zgubieniem karty pojazdu...

arturoooo napisał:
Skontaktuj się z Wydziałem Komunikacji w swoim mieście i zapytaj.
wiem, tak zrobię. Rozumiem , że na tym papierki nie mam co się wybierać i odpuścić ten wyjazd na Litwę

Powrót