Dozór elektroniczny - 30 dni na decyzję w praktyce

• Autor wątku Autor wątku kira_god
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kira_god

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie.
Mój współlokator jest obecnie w zakładzie karnym. Jest to kara zastępcza.
10 listopada został dostarczony osobiście wniosek o dozór elektroniczny do Sadu Okręgowego w Poznaniu.
Wg. prawa (art. 43ld § 4 k.k.w.) sąd od dnia wpływu wniosku ma 30 dni na wydanie decyzji. Jednak z różnych źródeł słyszę, że to wcale tak nie wygląda i sądy pozwalają sobie na 1,5-2 miesiące, czasem więcej. Jak to wygląda w praktyce? I dlaczego sądy łamią prawo, skoro jest takie a nie inne?

Dodam, że już leci drugi tydzień, jeszcze nie kontaktowano się ze mną w sprawie sprawdzenia technicznego mieszkania.

30 dni to termin instrukcyjny. Innymi słowy zaleca się, aby najlepiej rozpoznać wniosek w ciągu 30 dni. Jeśli jednak sąd nie jest w stanie z uwagi np. na kolejkę spraw do rozpoznania to tego nie zrobi i tyle.

Finister napisał:
30 dni to termin instrukcyjny. ....

zgoda, to termin instrukcyjny
znam kilka przypadków, że Sąd zgodził się na Dozór, ale klient już odsiedział swoje (na ogół kilkumiesięczny wyrok zamieniony za niezapłacenie grzywny)

Ja znam sytuacje, ze klient czekal na termin w Sadzie 2 tygodnie od daty otrzymania przez Sad wymaganych dokumentow do prawie 5 miesiecy.

A napisz czy udalo sie dostac SDE?

Tak jak wyzej, w praktyce to może być równie dobrze pol roku biorac pod uwage ewentualne żalenie odmowy udzielenia sde.
WOLNE, bardzo WOLNE sądy 8-)

chrisklein napisał:
i o to tutaj sadom chodzi , zeby klient odsiedzial wyrok zanim sad rozpatrzy wniosek o sde

Wow ... A może uzasadnisz tezę? Jaki sąd ma interes w tym, by więzienia były przeludnione? Pewnie nawet nie wiesz, że całemu wymiarowi sprawiedliwości zależy na tym, by nie przeludniać więzień - by nie płacić odszkodowań.
Zatem? Jaki "sąd" ma interes? Konkretnie.

forg napisał:
Wow ... A może uzasadnisz tezę? Jaki sąd ma interes w tym, by więzienia były przeludnione? Pewnie nawet nie wiesz, że całemu wymiarowi sprawiedliwości zależy na tym, by nie przeludniać więzień - by nie płacić odszkodowań.
Zatem? Jaki "sąd" ma interes? Konkretnie.

Obecny stan zaludnienia to 91%, jeszcze trochę brakuje do przeludnienia

I co w związku z tym jaki jest teraz stan zaludnienia? Jak to się ma do tego, że użytkownik twierdzi, że "sądom zależy żeby klient odsiedział"?

Mój syn złożył z ZK wniosek o dozór elektroniczny niecałe dwa tygodnie temu. Były już pomiary, jakie macie doświadczenie z czekaniem od pomiarów na wokandę? Słyszałam, że od tego roku sprawniej to idzie.

Skoro byly juz pomiary, to teraz jeszcze opinia kuratora z miejsca gdzie ma byc SDE oraz opinia wychowawcy z ZK. Jak to wszystko bedzie w Sadzie, to Sad wyznacza wokande w ZK. Teoretycznie Sad ma 30 dni na to, ale nie jest zobligowany do zachowania tego terminu.

Czas oczekiwania zalezy od wielu czynnikow i nie da sie tutaj tego okreslic.

Rozumiem, ze syn ma wyrok do 1,5 pozbawienia wolnosci.

Zycze szczescia z uzyskaniu SDE.

Tak, syn ma rok pozbawienia wolności, wniosek złożyliśmy około 20 kwietnia złożyliśmy wniosek. W takim razie nie pozostało nic innego jak czekać na telefon od kuratora.

A ta wokanda będzie w Zakładzie Karnym?

Tak, wokanda bedzie w Zakladzie karnym.

Uzytkownik12309,

Oczywiscie zostala dolaczona zgoda wszystkich pelnoletnich osob zamieszkujacych w tym mieszkaniu, gdzie ma byc zainstalowane SDE? Jest to jeden z wymogow formalnych.

Uzytkownik12309 napisał:
A ta wokanda będzie w Zakładzie Karnym?

Tak, oczywiście

To teraz zostaje Wam czekac na termin posiedzenia. Jak przez 3 tygodnie nie bedzie kontaktu od kuratora, to mozesz sprawdzic w sadzie, ktory kurator ma rejon dla SDE i zapytac o ten wywiad. Ten sam kurator bedzie potem sprawowal opieke nad osoba na SDE.

A czy kurator zawsze przychodzi przed posiedzeniem? Mnie jest to obojętne, czy przyjdzie ze mną porozmawiać, czy nie natomiast, czy np nie wystarcza im opinia wychowawcy z ZK.

Kurator zawsze musi dac opinie z miejsca gdzie ma byc SDE. Moze rozmawiac tylko z Toba, moze zapytac wszystkich pelnoletnich mieszkancow, ktorzy maja tam mieszkac a takze moze rozmawiac z sasiadami.

A opinia wychowawcy z ZK jest dlatego, ze kurator nie ma mozliwosci przeprowadzic wywiadu ze skazanym, bo skazany jest w ZK.

Bez opinii kuratora Sad nie wyznaczy terminu posiedzenia czy wokandy celem rozpatrzenia wniosku o SDE.

Rozumiem. Bardzo dziękuję za informację. Mam nadzieję, że uda się zamknąć w tych 30 dniach od wniosku ze wszystkim.

Powrót