Dozór elektroniczny - dzien wolny w pracy

• Autor wątku Autor wątku sotev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie dostalem pelnej odpowiedzi na pytanie, kto i co bierze w takiej sytuacji pod uwage?
No bo to pytanie jest tak sformułowane, że nie wiadomo o co chodzi.

Czy kurator ma wgląd w to czy jestes na chorobowym?

Może zażądać zaśw. od pracodawcy, że pracujesz, jeśli masz taki obowiązek i harmonogram dostosowany do wykonywania pracy. A skazany ma obowiązek poinformować Sąd/ kuratora, o długotrwałym zwolnieniu lekarskim.

Prośba do skazanych :)

Moi drodzy. Zwrócę się tak, ponieważ przez wiele lat pracowałam w SDE, praktycznie od początku systemu w Polsce, i zawsze bardzo ceniłam sobie wynikające z tego kontakty, poznawanie nowych ludzi, ich sytuacji itp.
Teraz pracuję w innej instytucji i spisuję swoje wspomnienia, opowiadania z pracy w sde. Składa się to z dwóch części. Pierwsza to scena i zaplecze pracy. Zabawne, smutne, mądre historie które się nam przytrafiły. Druga część to historie skazanych. Na chwilę obecną moja praca liczy 80 stron. Potrzebuję Waszej pomocy do realizacji tej drugiej części, która ma być zasadnicza i najbardziej obszerna. Chciałabym porozmawiać dłużej z osobami które były by chętne. Chciałabym, żeby tych osób było około 10. niestety, pracując w sde nie do końca mogłam coś takiego przeprowadzić. Jestem z okolic Bydgoszczy i jestem w stanie dojechać około 200 km. Jestem mobilna. Bardzo bardzo Was proszę :-) Chętnie odpowiem na prywatną wiadomość.

Więc jeśli jest święto na tygodniu to skazany może wyjść z domu w godzinach pracy czy nie? Bo każdy pisze co innego...

Może wyjść w wyznaczonych przez sąd godzinach. Zawsze możesz też z urządzenia zadzwonić do centrali i się upewnić, ale powiedzą to samo co ja.

Jeśli sąd w postanowieniu napisał, że skazany może wychodzić z domu w godzinach od 8.00 do 16.00 w celu wykonywania pracy zarobkowej, to skazany może wyjść, ale tylko w celu wykonywania pracy zarobkowej. Jeśli w danym dniu nie świadczy pracy to siedzi w domu. Kurator w systemie będzie widział, że skazany w danym dniu wyszedł i jeśli zwróci się do pracodawcy, aby potwierdził, że skazany w dniu świątecznym pracował, a tak nie było, to skazany ryzykuje uchyleniem zgody na SDE. Wybór należy do skazanego.

beata220602 napisał:
Może wyjść w wyznaczonych przez sąd godzinach. Zawsze możesz też z urządzenia zadzwonić do centrali i się upewnić, ale powiedzą to samo co ja.

Zadzwoniłem i dokładnie tak jest.

Nie jest. Pracownicy dozoru elektronicznego są niedouczeni w tej kwestii i niestety wprowadzają w błąd. Im jest wszystko jedno, bo ich nie obchodzi gdzie wychodzisz, ważne abyś był w domu na czas. Ważne jest co masz napisane w postanowieniu. Jeśli jest tam napisane, że określone przedziały czasu to Twój czas wolny, to możesz iść gdzie chcesz. A jeśli jest tam napisane, że jest to czas na pracę, to możesz iść tylko dp pracy. Porozmawiaj z kuratorem.

Ostatnia edycja:
UPD zajmuje się kwestiami technicznymi - i tak też Ci odpowiedzieli. Pod względem technicznym jak wyjdziesz - to nie będzie naruszenia. Natomiast, jest tak jak pisze Finister - to Sąd wskazał Ci w jakim celu możesz opuszczać miejsce odbywania kary. Nie są to żadne "godziny wolne", przeznaczone na spacery.

Czy mogę się odwołać i złożyć wniosek o branzoletę....

Witam wszystkich
PILNIE PROSZĘ O POMOC , INFORMACJE !!!

Chciałbym się dowiedzieć czy w mojej sytuacji (którą po krótce opiszę poniżej) mogę się odwołać i złożyć wniosek o przyznanie dozoru elektronicznego.

Kilka lat temu złapano mnie z 2g amfetaminy.
Otrzymałem Wyrok sądowy w zawieszeniu oraz:
-Odróbek - prace społeczne (nie pamiętam ile godzin dokładnie,lecz odrabiając max ilość godzin tj.40 w miesiącu miałbym jakieś 8 miesięcy czyli około 400 godzin
-Grzywną -kwoty nie pamiętam lecz w granicach 1000-2000zł

Nie pracowałem i nie posiadałem pieniędzy na zapłatę..
Na odróbki nie stawiałem się.
Dostałem pismo o odwieszeniu wyroku i przeliczeniu na dni około 8 miesięcy.
W kolejnym piśmie dostałem termin na stawienie się do odbycia kary...
Było to dwa lata temu...

Czy jest szansa by zamienić ten wyrok na dozór elektroniczny... i jak to zrobić ??

Dodam że ok 10 lat temu byłem karany za posiadanie narkotyków, sam stawiłem się do odbycia kary,bez nagan. Podejmowałem pracę w Zakładzie a później w pracy wolnościowej. Ten wyrok już odsiedziałem..To dla informacji - bo nie wiem czy ma to wpływ na decyzję w razie pisma o dozór elektroniczny..

Bardzo proszę o pomoc...
Wiem ,że konsekwencję muszę ponieść.. liczę się z tym... Lecz od dawna nie miałem problemów z policją czy innych wyroków...

Czy w tej sytuacji mogę się starać o dozór elektroniczny... , lub czy mogę pisać jakieś odwołanie

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za poświęcony czas oraz pomoc
Pozdrawiam

Witam, po jakim czasie od wyjścia z zakładu karnego na system dozoru elektronicznego zakładana jest opaska na nogę ? Tzn ile czasu max. może minąć ?

szka napisał:
Witam, po jakim czasie od wyjścia z zakładu karnego na system dozoru elektronicznego zakładana jest opaska na nogę ? Tzn ile czasu max. może minąć ?

W moim przypadku od opuszczenia AŚ miałem około 20h na zgłoszenie gotowości, sędzia wyznaczył godzinę do której mam się zgłosić. Zgłosiłem się w wyznaczonym terminie, UPD powiedział że oddzwoni z informacją kiedy zamontują. Oddzwonili, powiedzieli ze następnego dnia przyjadą. Czyli wyszło 2 dni od opuszczenia murów

Witam się. Mój mąż nie płacił alimentów. Dostał pracę społeczne ale w międzyczasie urodziła nam się córka no i na pracę poszedł raz i zaczął pracować normalnie żeby nas utrzymać. W międzyczasie zmieniliśmy adres i korespondencja już nie była odbierana. Suma summarum przyjechali i zabrali go do zk na 120 dni odsiadki. Adwokat ,1.5 tyg temu złożył wniosek o SDE i cisza. W międzyczasie mąż mówi że dyrektor ZK również wystąpił z takim wnioskiem. Kiedy mogę się spodziewać tych pomiarów i kontaktu kuratora? Czy te wnioski złącza w jeden? Jakie wogole mogą być szansę że się uda?

Według tego co przeczytałem szanse mizerne. Facet mógł odbywać karę w warunkach wolnościowych. Zlekceważył. Na dodatek zignorował sąd, nie stawił się do odbycia zastępczej kary.
Kara ma spowodować między innymi to, że ukarany/skazany zacznie przestrzegać prawo. Zaczął? Nie.
Oczywiście są jeszcze kwestie, o których nie czytamy - czyli kwestie osobowościowe i to co ma "w głowie" osoba skazana.

Powrót