Drobna kradziez w niemczech

• Autor wątku Autor wątku daniel66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kiedy będziesz tam u niego zeznawać, staraj się sprawić wrażenie, że jesteś poważna, i że poważnie bierzesz, to co sama mówisz. Musisz chociaż dwoma zdaniami, bez dłużyzn, powiedzieć, dlaczego tak się stało. Zwykle dobrze odbierana jest wypowiedź, że "straciłam kontrolę i było mi wszystko jedno ....."; miałam bardzo zły czas bo to ..., a tamto." Ale nie fantazjuj zbytnio przy tym. W każdym razie musi wyjść z tego, że jesteś świadoma tego, że zrobiłaś coś złego, nagannego, i że w Twoim przypadku, to wyjątkowa sytuacja (zakładam, że wcześniej nie byłaś karana za tego rodzaju przestąpstwa).

:confused:
No i juz po przesluchaniu, jakos przezylam. Ladwo nie bylo. Opowiedzialam jak bylo... zeznania spisane. Teraz sprawa poszla dalej. Ale ja nie wiem co mnie czeka...???

Witam mam pytanie kilka dni temu zostałem złapany na kradzieży w sklepie w Niemczech.Wartosc ukradzionych towarów 30 euro,zostałem zaprowadzony do pomieszczenia gdzie wszystko oddałem. Ten który mnie złapał spisał moje dane z dowodu podałem mu adres meldunku i podpisałem się na tej kartce . Mój adres meldunku jest nie aktualny. Nie była tez wzywana policja.Prosze o informacje co mi teraz grozi i jakiej mogę się spodziewać kary. Wstdzę się tego co zrobiłem, czasem człowiek łakomi się na byle co a potem są nieprzyjemności i wsty. Jeżeli miał ktoś podobną sprawę proszę o informacje czego mogę się spodziewać z góry dziekuje.

lecho222 napisał:
Witam mam pytanie kilka dni temu zostałem złapany na kradzieży w sklepie w Niemczech.Wartosc ukradzionych towarów 30 euro,zostałem zaprowadzony do pomieszczenia gdzie wszystko oddałem. Ten który mnie złapał spisał moje dane z dowodu podałem mu adres meldunku i podpisałem się na tej kartce . Mój adres meldunku jest nie aktualny. Nie była tez wzywana policja.Prosze o informacje co mi teraz grozi i jakiej mogę się spodziewać kary. Wstdzę się tego co zrobiłem, czasem człowiek łakomi się na byle co a potem są nieprzyjemności i wsty. Jeżeli miał ktoś podobną sprawę proszę o informacje czego mogę się spodziewać z góry dziekuje.

Trudno powiedzieć co możesz się spodziewać bo za mało szczegółów. jesteś turysta czy na stale ? pracujesz ? rodzina jest ? dzieci ? Na razie tak to widzę. Dostaniesz z prokuratury "Staatsanwaltschaft " tak zwany "Strafbefehl" 200 – 400Euro ( nie dostaniesz bo podałaś zły adres - i to bardzo duży błąd bo kara wysłana na ten adres wróci do prokuratury ale uznana będzie za doręczoną ) Jako ze pismo zostało doręczone a ty nie zapłacisz, kara zostanie zaocznie zamieniona na Areszt w przeliczniku 5-10 Euro za dzień( jeżeli bezrobotny) pracującym inaczej. Jeżeli gdziekolwiek się zameldujesz oficjalnie pod nowym adresem za 3 , 4 dni będzie Polizei i zabierze cię do aresztu. Jak będziesz miał pieniądze przy sobie to możesz im zapłacić. Radziłbym bym nosić pieniądze przy sobie na mieście na spacerze i ogóle bo przy przypadkowej kontroli dokumentów będzie problem. Sprawa na pewno nie trafi do sadu "Amtsgericht " bo to bagatelna suma. co innego gdyby rozchodziło się o wysoka kwotę 1000 i więcej. Ponieważ grzywna to tez kara trafisz co centralnego rejestru i nie możesz w przyszłości podawać się jako nie karany. Więcej konsekwencji nie będzie. Wszystko będzie ok

Ja byłem tam zameldowany u kolegi na mieszkaniu.A ja mieszkam w przyzakładowym hotelu. Kolega nie płacił za mieszkanie i go wyzucili i wrócił do polski. Prawdopodobnie tam mieszka kto inny a właściciel mieszkania wymeldował poprzednich lokatorów.Ja obecnie szukam mieszkania ale trochę potrwa zanim znajde.Wiec kiedy zostałem złapany podałem tamten adres.Wiekszosc osób pisze ze była policja wzywana w moim przypadku nie wzywali dlaczego nie wzywali? A czy policja będzie mnie szukac przez pracodawcę i czy w pracy się o tym dowiedzą? Jak dalej ta sprawa może się potoczyć i czego mogę się spodziewać?

lecho222 napisał:
Ja byłem tam zameldowany u kolegi na mieszkaniu.A ja mieszkam w przyzakładowym hotelu. Kolega nie płacił za mieszkanie i go wyzucili i wrócił do polski. Prawdopodobnie tam mieszka kto inny a właściciel mieszkania wymeldował poprzednich lokatorów.Ja obecnie szukam mieszkania ale trochę potrwa zanim znajde.Wiec kiedy zostałem złapany podałem tamten adres.Wiekszosc osób pisze ze była policja wzywana w moim przypadku nie wzywali dlaczego nie wzywali? A czy policja będzie mnie szukac przez pracodawcę i czy w pracy się o tym dowiedzą? Jak dalej ta sprawa może się potoczyć i czego mogę się spodziewać?

Tak zgadza się - w większości przypadków wzywają Polizei. Ale nie musza. Tez mogą wysłać poczta doniesienie o popełnieniu przestępstwie " Anzeige".
Najlepiej idź do tego sklepu i po prostu zapytaj tak jak tu na Forum.
Okazać skruchę nie musisz ale możesz bo to nic nie kosztuje - to wtedy może ci powiedzą czy wysłali. Powiedz tak jak jest. Ze się boisz i nie możesz spać. Wszystko.
Tak na wszelki wypadek radziłbym przez jakiś czas mieć przy sobie gotówkę albo pieniądze w banku żeby moc natychmiast wypłacić. Jeżeli to pierwszy raz Grzywna nie będzie duża. Nie martw się. W Niemczech nie zamykają za takie bzdury tylko grzywna Pieniężna no chyba ze się nie zapłaci
Spokojnie. Będzie dobrze

Dziekuje za informacje ale jak pójdę do sklepu to się nie dogadam bo mój niemiecki nie jest zbyt dobry. Napisz jeszcze jak z to pracą czy policja dotrze do mojego pracodawcy. I dzięki za informację.

Witam a ja mam pytanie z innej beczki, czy będąc karanym w Niemczech za kradzież (mam zawiasy które trwają) mogę ubiegać się w Polsce o świadectwo niekaralności. Jak przebywałem w Niemczech to pytali się czy powiadomić Konsulat powiedziałem im ,że nie i nikt ma nie wiedzieć, a jak to jest do końca? czy na pewno nikt nie wie. Dziękuję za odp ponieważ stoję przed ważnym wyborem i chcę się dowiedzieć czy zostanie wydane mi takie świadectwo ale ,,czyste''

Nie wiem.
Nie chce Pana wprowadzić w błąd.
Dawniej - mam na myśli lata 80-te - nie powiadamiali.
Dzisiaj. Trudno powiedzieć.
Nie Pan złoży o to świadectwo jak będzie ”wpis” to go Pan nie przedłoży tam gdzie Pan zamierza. Wtedy będzie Pan pewien.

No właśnie po wypuszczeniu mnie z aresztu od razu poleciałem do UK i będąc tu dostałem do PL papiery o mojej karze. Chciał bym wrócić do PL i zacząć normalnie żyć bo Londyn mnie przerasta, tylko nie wiem czy mam jakieś szanse skoro se tak w papierach ,,nabrudziłem'' bo wiadomo w niektórych branżach wymagają tego. dziękuję za odp

w Niemczech jest lepiej nie w Anglii. Siedź tu ! - i nie panikuj. Tylko nie rob już numerów

No siedzę se w UK ale żona marudzi,że lepiej do DE bo bliżej do domu do PL. Dlatego zastanawiamy się co dalej czy DE czy PL

I jednak wracamy do PL ;-) pytanie co będzie gdy pracodawca zachce zaś. o niekaralności :(:wow:

Witam.Aja mam takie pytanie,jesli dostane kare pieniezna za kradziez w Niemczech to w jaki sposob moge zapłacic za nia bedac w Polsce???Do Niemiec jeżdże raz na ruski rok.Bardzo prosze o szybka odpowiedź:(

Witam,potrzebuje pomocy,moja żona wyszla z niemieckiego marketu nie placac,zlapali ja,poprosili na zaplecze i pokazali nagranie, bylo to na niecale 30 euro.Spisali i wezwali policje.Pojechala z nimi na posterunek,kazali zaplacic kare 100 euro ale nie miala przy sobie,prosila ,mowila ze przyniesie lecz bez skutku,nie zgodzili sie.Spisali dane,Oswiadczenie podejrzanego a w nim pisze ze zostala poinformowana za jej zgoda zgodnie z & 153 a ustep 1 StPO (kpk) prokuratura mozev odstapic od grzywny zlozonego przez niej zabezpieczenia na zecz kasy panstwowej ze oznajmiono ze odstapiono od wymierzenia kary za czyn bedacy wystepkiem i postepowanie zostanie ostatecznie bez dodatkowych kosztow oraz ze nie nastapi wpis do FCRK. ze wyraza zgode na umorzenie postepowania zgodnie zgodnie z & 153 a ustep 1 StPO (kpk) i ze wie iz sad oraz prokuratura zamierzaja zalatwic postepowanie przez pisemny sadowy nakaz karny wg. dyrektywy 2010/64/UE oraz ma prawo otrzymywac go w ojczystym jezyku.
Otrzymala rowniez Protokol Zlozenia Zabezpieczenia Majatkowego w ktorym pisze: w celu zabezpieczenia prowadzenia postepowania karnego lub postepowania w sprawach kara grzywny zarzadza sie zgodnie z & 132 StPO (kpk) ew. & 46 OWiG (ustawa o wykroczeniach) w polaczeniu z $ 132 StPO (kpk) ze podejrzana zlozy zabezpieczenie majatkowe. W tym zabezpieczeniu kwota do zaplaty jest 0,00 euro. Wypuscili ja,po 2 miesiacach przyszlo do domu pismo .Postępowanie przeciwko zony za kradzieży. A w nim ze dochodzenie zostało dostosowane do 153 kodeksu postępowania karnego. Zony nie ma,prosze mi udzielic informacji co bedzie,co ja czeka.Z gory bardzo dziekuje

Jeśli otrzymała postanowienie (Postanowienie = Beschluss) lub zwykłe pismo informujące, że prokuratura za zgodą sądu odstąpiła od ścigania zgodnie z § 153 StPO (Strafprozessordnung = niemiecki kodeks postępowania karnego), to sprawa jest po prostu zakończona. Ponieważ piszesz trochę chaotycznie i niejasno, rzuć jeszcze raz okiem na pismo, które do żony przyszło: Przepis § 153 StPO przewiduje odstąpienie od ścigania, jeżeli chodzi w sprawie o drobne przestępstwo (geringfügige = drobne, nieznaczne). Natomiast przepis § 153 a StPO przewiduje umorzenie postępowania (Einstellung des Verfahrens= umorzenie postępowania) w drobnych sprawach, jeśli prokuratura uzna, że zawinienie podejrzanego jest nieznaczne i że interes publiczny we wniesieniu aktu oskarżenia i w przeprowadzeniu całego postępowania karnego jest znikomy. Przy umorzeniu na podstawie § 153a StPO nakładana jest zwykle na podejrzanego jakiś obowiązek (Auflage); np. naprawienia szkody, jakiejś pracy na rzecz jakiejś publicznej instytucji itp.
Ponieważ piszesz na końcu, że zastosowany został § 153 StPO, to przypuszczam, nie czytawszy tego pisma, że chodzi o odstąpienie od ścigania; w takim przypadku użyte w tekście byłyby słowa: " ... hat von der Verfolgung abgesehen." Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze raz. W każdym razie z tego wszystkiego, co piszesz, wynika, cała historia zakończyła się bardzo łagodnie, i że nie masz powodu do jakiejś wielkiej zgryzoty.

Ostatnia edycja:
Witam,troche zdenerwowany jestem i dzieki bo juz lzej mi ale w tym pismie pisze tak:

Ermittlungsverfahren gegen Sie wegen Diebstahls
das vorbezeichnete Ermittlungsverfahren wurde gemaB §153 der Strafprozessordnung eingestellt

Dosłowne tłumaczenie tego zdania: "Dochodzenie (postępowanie karne) przeciwko Pani" (jako tytuł lub "dotyczy". A następne zdanie: "Wyżej oznaczone postępowanie dochodzeniowe zostało umorzone zgodnie z § 153 Strafprozessordnung (StPO)."
Jak już pisałem, jest to najłagodniejsza forma zakończenia postępowania karnego w sprawach drobnych, w których wina sprawcy nie budzi żadnych wątpliwości. Umorzenie według § 153a StPO związane byłoby z jakimś dodatkowym warunkiem; np. naprawienie szkody itp.; przy umorzeniu wg. § 153 StPO nie ma żadnych warunków. Praktyka kończenia takich postępowań i powiadamiania o nich podejrzanych jest trochę niejednolita; przeważnie jest to pismo, zawiadamiające, że prokuratura (Staatsanwaltschaft) odstępuje od ścigania. Niektóre prokuratury powiadamiają o "umorzeniu" wg. § 153 StPO; (umorzyć=einstellen; umorzenie=Einstellung), tak jak w Twoim przypadku. W każdym razie sprawa zakończyła się bardzo łagodnie, bez kary i dalszych konsekwencji, co należy zawdzięczać faktowi, że wobec ogromnej ilości spraw drobnych w Niemczech, prokuratury zmuszone są korzystać z § 153 StPO lub § 153 a StPO, żeby szybciej i sprawniej załatwić jak najwięcej spraw.

erkorda,jeszcze raz dziekuje za informacje,a jeszcze chcialbym sie dowiedziec,moze sie orientujesz czy jesli bedzie miala prace legalna bo taka jej sie szykuje to taki incydent bedzie
widoczny? czy zostala zanotowana,wpisana do Federalnego Centralnego Rejestru Karnego?Czy bedzie miala problem z tego powodu?

Powrót