Duży problem z regulaminem i zwrotem sklepu NEONET

• Autor wątku Autor wątku Vivandrell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vivandrell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam dnia 04.05 zakupiłem przez strone internetową neonet.pl telewizor kosztował 2799 zł po dodaniu go do koszyka pojawił sie w gratisie telefon za 1 zł. Nie klikałem nic że biore udział w tej promocji ani nic po prostu zakupiłem go i tyle fajnie że coś tam dajaą (dodam że telefon jest znikomej wartosci). Dnia 05.05 otrzymałem telewizor i telefon. Telefon od razu oddałem siostrzenicy. Dziś tj dnia 09.05 maja zauwazyłem duże prześwietlenia na matrycy LCD telewizora takzwany efekt "cloduingu" bardzo przeszkoadza to w oglądaniu i teraz co mam zrobić na gwarancje nie ma podobno co liczyć bo nic nie zyskam a mam 14 dniowy okres zwrotu z tym że przeczytałem w regulaminie tej promocji paragraf:

" W przypadku zwrotu towaru do sklepu należy zwrócić wszystkie zakupione w ramach akcji promocyjnej
produkty – zarówno Produkt Główny, jak i Produkt Promocyjny."

Czy taka klauzula w regulaminie jest dozwolona ?

Telefonu już nie mam i go nie odzyskam a bardzo zalezy mi na zwrocie tego TV gdyż na gwarancji od firmy samsung otrzymam cos w stylu "cloudding jest naturalna cecha telewizora"

Na dowodzie zakupu( dołacze w załączniku aby możnabyło zobaczyć jak to wygląda) mam jakoby dwie osobno kupione rzeczy telewizor marki samsung za 2799zł i telefon marki huawei za 1 zł. Czy taki paragraf ich regulaminu jest dozwolony? Czy przepada mi już ostateczni możliwosc 14 dniowego zwrotu towaru? czy może da sie jeszcze coś z tym zrobić? Czy jest możliwość zwrotu samego TV za 2799zł jako osobnej rzeczy przedstawionej na dowodzie zakupu ?
Kupiłem telewizor jako osoba prywatna.

Bardzo prosze o pomoc gdyż dla mnie są to bardzo duże pieniądze. pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Vivandrell napisał:
" W przypadku zwrotu towaru do sklepu należy zwrócić wszystkie zakupione w ramach akcji promocyjnej
produkty – zarówno Produkt Główny, jak i Produkt Promocyjny."

Czy taka klauzula w regulaminie jest dozwolona ?
Moim zdaniem tak. I to z dwóch powodów.
Po pierwsze specyfiki naszego kraju - wystarczy przypomniec sobie co się działo gdy LIDL ogłosił promocje zwrot środków gdy jesteś niezadowolony i ludzie kupowali cale wózki, wypakowywali towar do bagazników po czym domagali się zwrotu srodków.Lidl chyłkiem sie z tego wycofał.To jeszcze nie ten poziom rozwoju cywilizacyjnego by robic takie promocje. Tak samo postąpił NEONET - by zabezpieczyc sie przed "cfaniaczkami" (pisownia celowa) którzy zamówią tv by dostac telefon a potem oddadzą. Telefon za 300 zł piechotą ie chodzi - wiec chętni by sie znaleźli.
po drugie zasadą jest,że przy realizacji odstąpienia od umowy zwraca sie wszystko co strony sobie świadczyły.
Oczywiscie teoretycznie moze pan dowodzić, iż nastąpiły dwa odrębne świadczenie tv i telefon - w końcu ma pan tak na fakturze,ale trudno zgadnąc jak do tego podejdzie sąd.

Vivandrell napisał:
mam jakoby dwie osobno kupione rzeczy telewizor marki samsung za 2799zł i telefon marki huawei za 1 zł.

Kup identyczny telefon i oddaj wraz z tv.

Z lektury wcześniejszych wątków kojarzę, że trzeba (chyba) zwrócić wszystko.

arturoooo napisał:
Kup identyczny telefon i oddaj wraz z tv.
Rada niewątpliwie dobra w swej prostocie,ale chodzi chyba o to by nie narażać sie na dodatkowe koszty - jesli można ich uniknąć.

No własnie dlatego sie zastanawiam czy np. zakładając podobną sytuacje tylko nie z telefonem ale np. z gumkami pod nózki TV za 5 zł mając te dwie rzeczy na jednej fakturze tv o wartosci 3 tysie i podkładki gumowe za 5zł przy zwrocie musiałbym oddać i to i to a gdyby te podkładki jako pierwsze zostały zużyte tu już niemiałbym możliwosci zwrotu ? to też by było odstapienie od umowy wszystiego co sobie strony świadczyły. Czy to jest jakos regulowane prawnie ?

PS Podejrzewałem ze sprawa i tak by skończyła sie w sądzie ale zastanawiam sie bo co się dzieje w Polsce to jedno ale co prawo w tej sytuacji mówi? Pozdrawiam

Vivandrell napisał:
No własnie dlatego sie zastanawiam czy np. zakładając podobną sytuacje tylko nie z telefonem ale np. z gumkami pod nózki TV za 5 zł mając te dwie rzeczy na jednej fakturze tv o wartosci 3 tysie i podkładki gumowe za 5zł przy zwrocie musiałbym oddać i to i to a gdyby te podkładki jako pierwsze zostały zużyte tu już niemiałbym możliwosci zwrotu ?

Ale tutaj sytuacja jest inna bo - jesli dobrze zrozumialam - zostały zakupione 2 oddzielne produkty a gumki pod nóżki nie były "promocją".

Jesli kupiłbyś TV za 2700 i telefon za 300 to mozesz zwrócic sam TV. Ale w sytuacji z pierwszego postu wynika cos innego

Vivandrell napisał:
mam jakoby dwie osobno kupione rzeczy telewizor marki samsung za 2799zł i telefon marki huawei za 1 zł.
Nie zupełnie. Gratisowy telefon to przecież rabat za kupno TV.

Niestety, ale jest to dozwolona praktyka. Z tego tytułu musisz zwrócić komplet, albo pogodzić się z wadą. Możesz w teorii próbować wymienić na nowy, jeśli to załatwi sprawę.

Powrót