Działalność gospodarcza.

• Autor wątku Autor wątku Mateuszs1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszs1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam i proszę o poradę. W 2014 wraz z paroma znajomymi pracowaliśmy w Niemczech. Naszym pracodawcą było dwóch polaków którzy namówili nas do pracy na działalności gospodarczej jako współwłaściciele ich firmy, że niby w tedy więcej pieniędzy zostanie na wypłaty (zarabialiśmy po jakieś 6 euro więc argument z wypłatą to totalna bzdura), my pracujemy oni zajmują się formalnościami. Prawda jest jednak oczywista że w ten sposób tylko obchodzili płacenie wielu składek i podatków przez co więcej pieniędzy zostawało w ich kieszeniach. W tym roku przyszło mi pismo z niemieckiego urzędu skarbowego że mam do zapłaty zaległy podatek dochodowy z 2014 roku, a moi byli pracodawcy nie poczuwają się do odpowiedzialności aby wyrównać ten podatek. Na dodatek pracowałem tylko w 2014 roku a dowiedziałem się iż zarejestrowany byłem do kwietnia 2015 roku więc z pewnością przyjdzie mi również do zapłaty za roku w którym faktycznie nie pracowałem. Oczywiście moje pytanie brzmi co mogę w takiej sytuacji zrobić z tym tematem.
Prozdrawiam

1. To nie byli Twoi pracodawcy, lecz zleceniodawcy!!! Ty byłes sam swoim pracodawca, jesli podpisałes gewerbę.
2. Powinieneś jak najszybciej skontaktować się z urzedem w którym Gewerbe została załozona i ją wymeldować, bo Twoi yleceniodawcy zapewne po dzień dzisiejszy tego nie zrobili i biorą nadal na Twoją Gewerbę zlecenia, a Ty w którymś dniu zorientujesz się, że masz długów więcej niż włosów na głowie!!!
3. Zapłacić jak najszybciej zaległy podatek! Tego nie unikniesz. Za głupotę się płaci i to czasem słono!
4. Na przyszłość przeglądać forum i przeszukiwać internet, bo ten temat wraca tu po kilka razy w tygodniu.

To nie była jednoosobowa działalność a spółka w której miałem rzekomo 10% udziałów. Mój przypadek nie jest tematem który wraca co tydzień.

Powrót