M
Mateuszs1987
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam i proszę o poradę. W 2014 wraz z paroma znajomymi pracowaliśmy w Niemczech. Naszym pracodawcą było dwóch polaków którzy namówili nas do pracy na działalności gospodarczej jako współwłaściciele ich firmy, że niby w tedy więcej pieniędzy zostanie na wypłaty (zarabialiśmy po jakieś 6 euro więc argument z wypłatą to totalna bzdura), my pracujemy oni zajmują się formalnościami. Prawda jest jednak oczywista że w ten sposób tylko obchodzili płacenie wielu składek i podatków przez co więcej pieniędzy zostawało w ich kieszeniach. W tym roku przyszło mi pismo z niemieckiego urzędu skarbowego że mam do zapłaty zaległy podatek dochodowy z 2014 roku, a moi byli pracodawcy nie poczuwają się do odpowiedzialności aby wyrównać ten podatek. Na dodatek pracowałem tylko w 2014 roku a dowiedziałem się iż zarejestrowany byłem do kwietnia 2015 roku więc z pewnością przyjdzie mi również do zapłaty za roku w którym faktycznie nie pracowałem. Oczywiście moje pytanie brzmi co mogę w takiej sytuacji zrobić z tym tematem.
Prozdrawiam
Prozdrawiam