B
bartekobar
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Dzień Dobry! Bardzo proszę o pomoc w temacie darowizny jaką chcą wykonać moi rodzice. Moi rodzice posiadający dwójkę synów mnie i starszego brata, oboje żyjący posiadają następujący majątek dom rodzinny, wybudowany w latach 80 oraz "gospodarstwo rolne z siedliskiem (stary powojenny dom). Wolą rodziców był podział pomiędzy rodzeństwo w następujący sposób. Brat wybrał dom jednorodzinny z lat 80, gdzie obecnie zamieszkuje z rodziną - żona + 3 trójka dzieci, z kolei ja miałem odziedziczyć gospodarstwo rolne. Taka była wola rodziców, ja z bratem również to akceptowaliśmy. Jednak dwa lata temu, mój brat zmienił decyzję, chce jednak odziedziczyć gospodarstwo rolne ( z myślą rozbudowy siedliska) a ja mam odziedziczyć dom z rodzicami. Na obecną chwilę po namowach brata, rodzice przeprowadzili procedure darowizny siedliska w formie aktu notarialnego, jednak w moim przypadku darowizna domu jednorodzinnego się jeszcze nie odbyła. Brat na razie nie ma zamiaru rozpoczynać rozbudowy siedliska (pewnie sytuacja na rynku budowlanym mu na to nie pozwala) jednak moi rodzice chcą "uporządkować" sprawy dziedziczenia i chcą również przeprowadzić darowiznę domu "z bratem". Proszę o pomoc w temacie przede wszystkim odpowiedzialności chociażby za stan techniczny domu, opłat za rachunki, opłaty podatków, opłaty za śmieci. Prawnie będę zobowiązany do zapewnienia opieki nad rodzicami, ale co w przypadku brata z rodziną, jeżeli on i rodzina się nie wyprowadzi na siedlisko?