C
cintaku
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Wysoce prawdopodobne jest, że dziadek od strony matki był Niemcem. Czy w takim przypadku mam prawo nazywać siebie Niemcem?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Aby móc "legalnie" określać się jako Żyd, trzeba mieć matkę Żydówkę i w ogóle można być mieszańcem narodowościowym, byle ta matka była Żydówką i jest się Żydem w 100%. A jak jest u Niemców? Czy jestem. wg nich Niemcem jeśli mój dziadek od strony matki był Niemcem?A co to znaczy "miec prawo okreslac sie jako Niemiec"? Na ulicy mozesz mowic, co ci sie podoba, tego zadne przepisy nie reguluja. Przepisami regulowane sa tylko kwestie obywatelstwa
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.htmlWażna data urodzenia
To, czy prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia.
Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.
Natomiast osoby, które przyszły na świat po 1 stycznia 1975 roku mogą wystąpić o obywatelstwo po obojgu rodzicach. Wystarczy, że jedno z nich posiadało niemiecki paszport, lub też potrafimy przedstawić dokumenty potwierdzające ich pochodzenie. Wspomnian e wyżej przypadki dotyczą osób urodzonych w małżeństwie.
Nieślubni po matce
O obywatelstwo po linii żeńskiej mogą się starać osoby urodzone poza związkiem małżeńskim. Poświadczenie przynależności państwowej następuje poprzez przedstawienie dokumentów udowadniających niemieckie pochodzenie matki.
Istnieje możliwość poświadczania obywatelstwa od strony ojca, pod warunkiem iż jest on Niemcem, a ustalenie ojcostwa nastąpiło na podstawie niemieckich przepisów. Konieczne jest, by wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed ukończeniem przez dziecko 23-go roku życia.
Czego tu nie rozumieć?Ja dalej kompletnie nie rozumiem, o co ci chodzi z tym "legalnym okreslaniem sie jako Niemiec".
A co ma język i kultura do tego? Wielu Polaków odkrywa przypadkiem swoje pochodzenie żydowskie i nie znają przecież jidysz, nie wyznają judaizmu itd. Czy to oznacza, że nie są prawdziwymi Żydami?Ale to jest dosc absurdalne postepowanie, skoro nie znasz niemieckiego i nie masz pojecia o kulturze i historii tego kraju....
dziadek od strony matki , to jest zbyt ogolne, dziadk twojej mamy czy twoj dziadek, sprawa wyglada tak, dziadek mojej mamy byl tzw Volksdeutschem wpisani zostali na liste narodowa Volksliste z Buchelandu(bukowina rumunska) na tej podstawie brat mojej mamy ustalil narodowosc, wiec zgodnie z prawem moja mama jak i ja rowniez jestesmy tej narodowosci.cintaku napisał:Wysoce prawdopodobne jest, że dziadek od strony matki był Niemcem. Czy w takim przypadku mam prawo nazywać siebie Niemcem?