Dziedziczenie narodowości.

• Autor wątku Autor wątku cintaku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cintaku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wysoce prawdopodobne jest, że dziadek od strony matki był Niemcem. Czy w takim przypadku mam prawo nazywać siebie Niemcem?

Ale ja nie chcę ubiegać się o obywatelstwo. :confused: Ja chcę wiedzieć czy mam prawo określać się jako Niemiec, jeśli mój ojciec jest Polakiem, matka mojej matki jest Polką a ojciec mojej matki jest Niemcem.

I gdzie mam udowodnić swoje pochodzenie?

Ostatnia edycja:
A co to znaczy "miec prawo okreslac sie jako Niemiec"?:rolleyes: Na ulicy mozesz mowic, co ci sie podoba, tego zadne przepisy nie reguluja. Przepisami regulowane sa tylko kwestie obywatelstwa

obecne prawo niemieckie nie zna pojecia "narodowosc/pochodzenia". Liczy sie tylko obywatelstwo

A co to znaczy "miec prawo okreslac sie jako Niemiec"? Na ulicy mozesz mowic, co ci sie podoba, tego zadne przepisy nie reguluja. Przepisami regulowane sa tylko kwestie obywatelstwa
Aby móc "legalnie" określać się jako Żyd, trzeba mieć matkę Żydówkę i w ogóle można być mieszańcem narodowościowym, byle ta matka była Żydówką i jest się Żydem w 100%. A jak jest u Niemców? Czy jestem. wg nich Niemcem jeśli mój dziadek od strony matki był Niemcem?

Chcę po prostu wiedzieć czy mogę "legalnie" nazywać się Niemcem.

moze zajrzałbyś do linka ktory wkleil marian?
Ważna data urodzenia

To, czy prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia.
Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.

Natomiast osoby, które przyszły na świat po 1 stycznia 1975 roku mogą wystąpić o obywatelstwo po obojgu rodzicach. Wystarczy, że jedno z nich posiadało niemiecki paszport, lub też potrafimy przedstawić dokumenty potwierdzające ich pochodzenie. Wspomnian e wyżej przypadki dotyczą osób urodzonych w małżeństwie.

Nieślubni po matce

O obywatelstwo po linii żeńskiej mogą się starać osoby urodzone poza związkiem małżeńskim. Poświadczenie przynależności państwowej następuje poprzez przedstawienie dokumentów udowadniających niemieckie pochodzenie matki.

Istnieje możliwość poświadczania obywatelstwa od strony ojca, pod warunkiem iż jest on Niemcem, a ustalenie ojcostwa nastąpiło na podstawie niemieckich przepisów. Konieczne jest, by wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed ukończeniem przez dziecko 23-go roku życia.
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
Ja dalej kompletnie nie rozumiem, o co ci chodzi z tym "legalnym okreslaniem sie jako Niemiec". Dziecko Zydowki jest obywatelem izraelskim z reguly. W Niemczech jest podobnie: dziecko urodzone z niemieckiego ojca do roku 1975 jest obywatelem niemieckim (czy Niemcem jesli tak wolisz) bez wzgledu na to, ile ma "krwi niemieckiej". Po roku 1975 wystarczy miec albo niemiecka matke albo niemieckiego ojca. I to wszystko. Innych przepisow niz przepisy o obywatelstwie nie ma.

Ja dalej kompletnie nie rozumiem, o co ci chodzi z tym "legalnym okreslaniem sie jako Niemiec".
Czego tu nie rozumieć?
Mi cały czas chodzi a pochodzenie etniczne a nie o obywatelstwo!

Jeśli ktoś np. miał 500 lat temu przodka np. Ukraińca, a reszta to wszystko Polacy to czy nie dziwnym by było gdyby ktoś siebie teraz uważał za Ukraińca i pisał w spisie powszechnym, że jest Ukraińcem? Ukraińcem raczej nie może się już nazywać tzn. może ale to już by była fanaberia.

Gdyby moja matka i ojciec byliby w 100% Niemcami, to byłoby to oczywiste, że jestem Niemcem, więc czy jestem jeszcze Niemcem jeśli tylko dziadek był Niemcem? Skłamię jeśli w spisie powszechnym wpiszę "Niemiec" ?

Ostatnia edycja:
W prawie niemieckim nie ma prawniczej definicji "narodowosci", a tym ciagle piszesz o "legalnym" okreslaniu sie jako NIemiec.

Jesli kategorie etniczne sa dla ciebie takie wazne, to przeprowadz sobie wlasne badania genealogiczne i wylicz sobie, ile krwi niemieckiej w sensie etniczmym masz i sam decyduj, czy chcesz sie uwazac za Niemca. Ale to jest dosc absurdalne postepowanie, skoro nie znasz niemieckiego i nie masz pojecia o kulturze i historii tego kraju....

Ale to jest dosc absurdalne postepowanie, skoro nie znasz niemieckiego i nie masz pojecia o kulturze i historii tego kraju....
A co ma język i kultura do tego? Wielu Polaków odkrywa przypadkiem swoje pochodzenie żydowskie i nie znają przecież jidysz, nie wyznają judaizmu itd. Czy to oznacza, że nie są prawdziwymi Żydami?

cintaku napisał:
Wysoce prawdopodobne jest, że dziadek od strony matki był Niemcem. Czy w takim przypadku mam prawo nazywać siebie Niemcem?
dziadek od strony matki , to jest zbyt ogolne, dziadk twojej mamy czy twoj dziadek, sprawa wyglada tak, dziadek mojej mamy byl tzw Volksdeutschem wpisani zostali na liste narodowa Volksliste z Buchelandu(bukowina rumunska) na tej podstawie brat mojej mamy ustalil narodowosc, wiec zgodnie z prawem moja mama jak i ja rowniez jestesmy tej narodowosci.
:D

Pochodzenie żydowskie???
Żyd to religia, nie pochodzenie. I jezeli ktos nie wyznaje judaizmu, to faktycznie Żydem nie jest.

Powrót