Dziwny sąsiad

• Autor wątku Autor wątku Znak83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Znak83

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Cześć
Mam do Was pytanie mieszkam w Bydgoszczy i parkuje samochód od wielu lat w tym samym miejscu ( zgodnie z oznaczeniem pionowym dla tej ulicy ) i problem polega na tym że sąsiadka z kamienic z boku bawi się w miejskiego szeryfa ... Oklejając mi auto czy zastawia pojemnikami na śmieci.
Teraz doszło do tego żebym tylko tam nie parkował postawiła betonowa doniczkę ... Następnie ja zmieniła na kwiatki z tabliczka Dbaj o zieleń
Gdzie mogę zgłosić takie działania?
Ręce mi już opadają ile razy chce wyjechać to pojemnik stoji 10cm od tyłu auta.
Dodam że nie stoję w bramie czy furtce która z resztą otwiera się na zewnątrz a nie jak powinna do wewnątrz..

Pokaż najlepiej miejsce o które się rozchodzi. Wrzuć zdjęcie.

Znak83 napisał:
bramie czy furtce która z resztą otwiera się na zewnątrz a nie jak powinna do wewnątrz..

Zgodnie z przepisami p.poż. drzwi, bramy itp otwierają się na zewnątrz celem ułatwienia ewakuacji.

Semmao napisał:

Zgodnie z przepisami p.poż. drzwi, bramy itp otwierają się na zewnątrz celem ułatwienia ewakuacji.

Niemniej, jeden z najistotniejszych zapisów obowiązującego prawa budowlanego zawarty jest w § 42. pkt. 1., w którym ustawodawca określa, że bramy wjazdowe oraz furtki nie mogą otwierać się na zewnątrz działki. Stanowisko to podtrzymują liczne wyroki Wojewódzkich Sądów Administracyjnych – np. wyrok WSA w Białymstoku z dnia 12 listopada 2013 r. sygn. II SA/Bk 535/13. Montażu bram na zewnątrz ogrodzenia zabraniają również decyzje Inspektoratów nadzoru budowlanego.

Więc nie jest tak jak piszesz przepisy są jednoznaczne. Zastanawianie samochodu na moje kłania się art 107kw , nasadzenia na terenie miejskim lub zajęcie pasa drogowego bez stosownego zezwolenia to kolejne wykroczenie

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Podeślij zdjęcie oznakowania (wraz z ulicą), a najlepiej podrzuć pinezkę z mapy google.

Znak83 napisał:
Semmao napisał:

Foto

Podeślij, tak jak pisze poprzednik, pinezkę do google maps i daj znać czy oznakowanie jest dalej takie jak na street view.

Póki co po zdjęciu nie widzę problemu z parkowaniem, chodnika, ani trawnika tam nie ma, tak?

Mam duży problem z sąsiadka za płotem mianowicie problemy zaczęły się z trzy lata temu od wzywania Policji i Straży Miejskiej na parkowanie aura syna u nas pod brama ( mamy dom wolnostojący) później kolejne zawiadomienia o parkowania auta według tej osoby w złym miejscu ( interwencji było kilka żadnych konsekwencji auto parkowane zgodnie z przepisami) .
Zeny bylo malo zaczela naklejac synowi auto kartkami czy zastawiać pojemnikami na odpady. Żeby tylko tam nikt nie parkował posadziła na terenie miejskim kwiaty później doniczki betonowe co ZDMIKP kazalo jej usunąć...

Kolejna sprawa zgłoszenie do kilku instytucji o drzewie posadzonym w granicy działki które podobno stwarza zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi mieszkających za płotem ( jest to kamienica) po stronie sąsiadki w tym "niebezpiecznym" miejscu maja pojemniki na odpady ( niezdognie z przepisami o odleglosci od moich okien ). Sąd wydał decyzję uznając moja winę z drzewem otrzymałam grzywnę idąc na przód zleciłam pielęgnację drzewa według sąsiadki za mała domaga się ona wycięcia drzewa. Kolejny temat złożyła do Sądu o zadośćuczynienie za owe drzewo dostała 60zl ( zrobiłam przekaz na jej adres). Mimo tego końca nadal brak. Kolejna sprawa oklejanie swoich śmietników stojących na ulicy że mam nue wrzucać tam odpadów ( kartki z moim adresem nakleja tam) Teraz otrzymałam zawiadomienie o rutynowej kontroli PINB mojego domu.

Co by w tych sprawach poczynić ?zawiadomienie o uporczywym nękaniu ?

Ciężko uznać za nękanie założenie sprawy, którą sąsiadka jak piszesz wygrała.

To zdjęcie niczego nie dowodzi. W miastach jest ciasno i tyle. To nie jest trwałe zablokowanie tylko pojemnik który możesz popchnąć i przesunąć. Zapewne wystawiony do odbioru w miejscu dostępnym dla odbierających. Sytuacja by się zmieniła, gdyby był nieodpowiednio zabezpieczony i np. na skutek podmuchu wiatru uderzył w twoje auto czyniąc szkody albo zablokował drogę lub chodnik. Wówczas jest podstawa do interwencji służb + kary. Inna byłaby także sytuacja gdyby tam był wyznaczony parking i śmietnik by uniemożliwiał korzystanie z parkingu zgodnie z przeznaczaniem.

Testovironian napisał:
Ciężko uznać za nękanie założenie sprawy, którą sąsiadka jak piszesz wygrała.
Ona niczego nie wygrała gdzie to napisałem ?

PanGonzo napisał:
To zdjęcie niczego nie dowodzi. W miastach jest ciasno i tyle. To nie jest trwałe zablokowanie tylko pojemnik który możesz popchnąć i przesunąć. Zapewne wystawiony do odbioru w miejscu dostępnym dla odbierających. Sytuacja by się zmieniła, gdyby był nieodpowiednio zabezpieczony i np. na skutek podmuchu wiatru uderzył w twoje auto czyniąc szkody albo zablokował drogę lub chodnik. Wówczas jest podstawa do interwencji służb + kary. Inna byłaby także sytuacja gdyby tam był wyznaczony parking i śmietnik by uniemożliwiał korzystanie z parkingu zgodnie z przeznaczaniem.
No UM jest innego zdania , zdjęcie no z dziś ...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Znak83 napisał:
Ona niczego nie wygrała gdzie to napisałem ?
Sąd wydał decyzję uznając moja winę z drzewem otrzymałam grzywnę

Samo się napisało?

Testovironian napisał:
Sąd wydał decyzję uznając moja winę z drzewem otrzymałam grzywnę

Samo się napisało?
Kolego czytaj napisałem moi rodzice otrzymali nie ja

Testovironian napisał:
Wybacz, że nie zrozumiałem "moją winę" jako twoich rodziców XD
To mam czekać biernie ona będzie mnie czy nas zgłaszać a ja będę się uśmiechał ?!

z tych zdjęć wynika ze samochód stoi na pasie zieleni albo raczej byłym pasie zieleni obecnie klepisku.

Agnieszka3M napisał:
z tych zdjęć wynika ze samochód stoi na pasie zieleni albo raczej byłym pasie zieleni obecnie klepisku.
Nie jest to pas zieleni , trawnik etc są to miejsca parkingowe wzdłuż ulicy.

Znak83 napisał:
To mam czekać biernie ona będzie mnie czy nas zgłaszać a ja będę się uśmiechał ?!
Będziesz czy tam będziecie dalej przegrywać i płacić.

Testovironian napisał:
Będziesz czy tam będziecie dalej przegrywać i płacić.
Ja naprawdę nie rozumiem waszego spostrzegania czytaj wyżej. Ona zgłasza by zgłaszać nikt prócz jednego mandatu nie miał żadnych konsekwencji...
Przerzuca śmieci , zastawia pojazdy okleja je kartkami itd rozciąga linki i uważacie że jest to ok ? Ja mam być cicho i uważać że jest ok ?!
Całkiem serio ?

Przez takich ludzi jakich można tu spotkać inne hienny rozbestwisja się bardziej.

Powrót