Dziwny sąsiad

• Autor wątku Autor wątku Znak83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Znak83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Cześć
Mam do Was pytanie mieszkam w Bydgoszczy i parkuje samochód od wielu lat w tym samym miejscu ( zgodnie z oznaczeniem pionowym dla tej ulicy ) i problem polega na tym że sąsiadka z kamienic z boku bawi się w miejskiego szeryfa ... Oklejając mi auto czy zastawia pojemnikami na śmieci.
Teraz doszło do tego żebym tylko tam nie parkował postawiła betonowa doniczkę ... Następnie ja zmieniła na kwiatki z tabliczka Dbaj o zieleń
Gdzie mogę zgłosić takie działania?
Ręce mi już opadają ile razy chce wyjechać to pojemnik stoji 10cm od tyłu auta.
Dodam że nie stoję w bramie czy furtce która z resztą otwiera się na zewnątrz a nie jak powinna do wewnątrz..

Pokaż najlepiej miejsce o które się rozchodzi. Wrzuć zdjęcie.

Znak83 napisał:
bramie czy furtce która z resztą otwiera się na zewnątrz a nie jak powinna do wewnątrz..

Zgodnie z przepisami p.poż. drzwi, bramy itp otwierają się na zewnątrz celem ułatwienia ewakuacji.

Semmao napisał:

Zgodnie z przepisami p.poż. drzwi, bramy itp otwierają się na zewnątrz celem ułatwienia ewakuacji.

Niemniej, jeden z najistotniejszych zapisów obowiązującego prawa budowlanego zawarty jest w § 42. pkt. 1., w którym ustawodawca określa, że bramy wjazdowe oraz furtki nie mogą otwierać się na zewnątrz działki. Stanowisko to podtrzymują liczne wyroki Wojewódzkich Sądów Administracyjnych – np. wyrok WSA w Białymstoku z dnia 12 listopada 2013 r. sygn. II SA/Bk 535/13. Montażu bram na zewnątrz ogrodzenia zabraniają również decyzje Inspektoratów nadzoru budowlanego.

Więc nie jest tak jak piszesz przepisy są jednoznaczne. Zastanawianie samochodu na moje kłania się art 107kw , nasadzenia na terenie miejskim lub zajęcie pasa drogowego bez stosownego zezwolenia to kolejne wykroczenie

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Podeślij zdjęcie oznakowania (wraz z ulicą), a najlepiej podrzuć pinezkę z mapy google.

Znak83 napisał:
Semmao napisał:

Foto

Podeślij, tak jak pisze poprzednik, pinezkę do google maps i daj znać czy oznakowanie jest dalej takie jak na street view.

Póki co po zdjęciu nie widzę problemu z parkowaniem, chodnika, ani trawnika tam nie ma, tak?

Powrót