E-mail od Centrumkurierskie.pl

• Autor wątku Autor wątku martinuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martinuz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Szanowni użytkownicy

Dzisiejszego dnia dostałem mail od działu windykacji firmy Centrumkurierskie.pl takiej treści:

Szanowni Państwo,

według informacji otrzymanych od firmy kurierskiej, nastąpiły rozbieżności między zleceniem, a stanem faktycznym przesyłki/przesyłek:
ID: Cxxxxxxxxxx8 Usługa: UPS - Data złożenia zlecenia: 2013-06-04 18:29:56
Parametry Adres odbiorcy Adres nadawcy

Wymiary:22x20x11
Waga deklarowana:3 kg
Waga gabarytowa:1 kg
Niestandard:Nie
Zwrot dokumentów:Nie
Ubezpieczenie:0,00 PLN
Pobranie:0,00 PLN
Liczba paczek w przesyłce:1

DANE DO WYSYŁKI Jxxxx xxxx
xxxxxx
0000 xxxxx
Austria
Tel: xxxxxxxxx

"TU MOJE DANE"

Informujemy o zaistniałych rozbieżnościach między zleceniem,
a stanem faktycznym przesyłki. Kwota należności naliczona została według informacji otrzymanych od firmy kurierskiej realizującej zlecenia.

Zgodnie z regulaminem serwisu CentrumKurierskie.pl w przypadku wykrycia rozbieżności między zleceniem, a stanem faktycznym wszystkie koszty dodatkowe ponosi Zleceniodawca.
§ 9 Punkty 3 i 4 Regulaminu dostępnego na stronie https://www.centrumkurierskie.pl/regulamin.html

W załączniku tej wiadomości znajduje się wersja elektroniczna (PDF) faktury do zlecenia CKXXXXXX08.
LP Pozycja Opłata
Razem: 8,61 PLN
1 CXXXXXXXX8 - Dostawa pod adres prywatny 8,61 PLN

Proszę o wpłatę w terminie.
-----
Pozdrawiam
Piotr Zadora
CentrumKurierskie.pl
windykacja@centrumkurierskie.pl
tel. 22 490 45 20
www.centrumkurierskie.pl "

Czy jakieś podstawy prawne, żebym musiał to zapłacić? Proszę zwrócić uwagę kiedy zlecenie było wykonane, oraz na to że wagę deklarowaną podałem wyższą niż faktycznie, więc to chyba oni powinni mi zwrócić różnicę?

Teraz spojrzałem, że po opiniach w internecie to są naciągacze, ale nie chcę znaleźć się w rejestrze dłużników. Tu nie chodzi o kwotę, tylko o zasady.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

nigdzie się nie znajdziesz. zadzwoń i poinformuj że jest to próba wyłudzenia i składasz zawiadomienie do prokuratury

Dziękuję za posta. Ktoś jeszcze może coś dodać?

Oczywiście z usług tej firmy korzystałem, jednak PÓŁ roku temu.

Zapłacił Pan? Dostałam bardzo podobną wiadomość, odpisałam im ale odp brak. Dostałam przypomnienie, na razie nie zapłaciłam, ale ja mam 12 zł

Oczywiście, że nie zapłaciłem i nie zamierzam. Odpisałem, że składam sprawę do prokuratury o nękanie. Na razie jest cisza.

Witam,
Ja mam podobny problem z ta firma. W moim przypadku jest jeszcze zabawniej, bo o doplate upomnieli sie po uplywie poltora roku od wysylki paczki! Poza tym ich roszczenia sa absurdalne.
Moze zebraloby sie wiecej osob, moglibysmy zglosic sprawe do Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumentow, ktory podejmuje dzialania w przypadku naruszenia zbiorowych interesow konsumentow.
To jest moim zdaniem ryzyko tak poprostu ¨zostawiac¨ takie rzeczy bez dzialania.

Witam,
Jestem w podobnej sytuacji z tym,że u mnie zaległa kwota to już 306zł. Paczkę wysyłałem rok temu.
Wymieniłem conajmniej 5 maili z Centrum Kurierskim po tym jak upomnieli się o należność za każdym razem udowadniając im,że nie mają podstaw aby coś ode mnie chcieć. Po każdym z tych maili nie otrzymałem żadnej odpowiedzi podważającej to co im napisałem.
Zazwyczaj po moich mailach następowała cisza po czym jakby nigdy nic wysłali przypomnienie o zaległości. Kpina.
Dziś dostałem maila z wezwaniem do natychmiastowej zapłaty i groźbą wpisu do Krajowego Rejestru Długów. Szlag mnie trafia jak to widzę. Nie widzę absolutnie żadnych podstaw abym miał im cokolwiek płacić ale nie chcę mieć problemów.
Co robić?

czekać. zobaczysz co zrobią dalej, zareagujesz odpowiednio

Witam u mnie jest podobnie paczkę wysłałam 2 lata temu a teraz mi piszą o zapłacie 51 zl za zły gabaryt oczywiście odzywają się meilowo bo chyba nie stać ich na wysłanie listu . Na pierwsze pismo odpowiedziałam niestety bez odzewu mineło kilka miesięcy aż otrzymałam wezwanie do zapłaty straszą krd kancelaria prawna dzwoniłam dzisiaj do nich ale oczywiście nikt nie odebrał bo po co już sama nie wiem co z tym zrobić.

WEZWANIE DO ZAPŁATY

Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami) wzywamy do natychmiastowego uregulowania należnej sumy, zgodnie z poniższym zestawieniem.

Podstawa zobowiązania Nr dokumentu Kwota netto Kwota brutto Data płatności Pozostało do zapłaty
Faktura VAT SeoBusiness 2013/26215 42,49 PLN 51,84 PLN 2013-12-16 51,84 PLN
Razem: 51,84 PLN

Słownie do zapłaty: pięćdziesiąt jeden złotych 84 / 100 PLN

Wymienioną sumę prosimy przekazać na nasz rachunek bankowy
50102055581111145200004086
w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.

Informacje o nieuregulowanych zobowiązaniach,
zgodnie z Ustawą o udostępnianiu informacji gospodarczych
i wymianie danych gospodarczych
z dnia 9 kwitenia 2010 r.
(Dz.U. Nr 81, poz. 530), będą przekazywane do:

Krajowego Rejestru Długów
Biura Informacji Gospodarczej SA
ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław
www.krd.pl

Informacja o zadłużeniu upubliczoniona będzie w systemie KRD do dnia zapłaty
lub do 10 lat od daty dokonania wpisu.

No i dziś dostałem po dłuższym czasie kolejne maile:

"WEZWANIE DO ZAPŁATY

Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami) wzywamy do natychmiastowego uregulowania należnej sumy, zgodnie z poniższym zestawieniem.

Słownie do zapłaty: osiem złotych 61 / 100 PLN

Wymienioną sumę prosimy przekazać na nasz rachunek bankowy
50102055581111145200004086
w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.

Informacje o nieuregulowanych zobowiązaniach,
zgodnie z Ustawą o udostępnianiu informacji gospodarczych
i wymianie danych gospodarczych
z dnia 9 kwitenia 2010 r.
(Dz.U. Nr 81, poz. 530), będą przekazywane do:

Krajowego Rejestru Długów
Biura Informacji Gospodarczej SA
ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław
Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA - lista dłużników w Polsce

Informacja o zadłużeniu upubliczoniona będzie w systemie KRD do dnia zapłaty
lub do 10 lat od daty dokonania wpisu.

Umieszczenie informacji o Państwa zobowiązaniach w Krajowym Rejestrze Długów skutkuje ograniczeniem możliwości swobodnego funkcjonowania na rynku konsumenckim lub prowadzenia działalności gospodarczej, nawet do 10 lat.
Dłużnicy notowani w KRD napotykają na znaczne utrudnienia w korzystaniu z usług finansowych (kredyty, zakupy ratalne, leasing), telekomunikacyjnych (możliwość kupna telefonu w abonamencie), multimedialnych (telewizja kablowa, szerokopasmowy dostęp do Internetu), wynajmu lokali (mieszkania, biura, magazyny) itp.
Banki, firmy leasingowe i pośrednictwa ratalnego, operatorzy telefoniczni, telewizje kablowe i wiele innych firm może w takim przypadku odmówić współpracy albo zaoferować ją na gorszych warunkach.

&nbsp
Mateusz Ziaja

Obsługę sprawy w naszym imieniu prowadzi Kancelaria Prawnicza Iustitia T.Godzik & Wspólnicy Spółka komandytowa."

Coś im odpisywać, czy olewać ich dalej? Wg mnie ciągle jest brak podstaw to zapłaty.

Ktoś coś już wie?

Ja dzisiaj skontaktuje się z prawnikiem juz przekazałam wszystkie ich wezwania to jest zbiorowe nękanie . Dzwoniłam do tej firmy dzisiaj powiedziałam ,że wysłałam im reklamacje meilem i listownie poleconym to oni nie wiedzą o czymja mówie no paranoja jakaś kazał mi wysłać jeszcze raz meila więc wysłałam miał sie skontaktować jak tylko go dostanie i nic zero kontaktu jak zawsze ciekawe po jakimczasie teraz się odezwą .

widzę, że temat się rozwinął... Wczoraj dostałam wezwanie do zapłaty z groźbą KRD na te 12 zł :mad: i stwierdziłam że mam dość ich nękania, moja suma to nie 300 zł- nie chcę ryzykować wpisem KRD bo mam pracę, w której muszę być "czysta", więc myślę że zrozumiecie, ale nie mniej uważam, że trzeba to zgłosić. Był już ktoś z tą sprawą na policji? Myślę też o UOKiKu. Pozew zbiorowy?

Jeżeli Panu odpisywali na maile to miał Pan szczęście- u mnie cisza, po czym przypomnienia i wezwania, chyba z 6 przypomnień dostałam. Najdziwniejsze, że po takim czasie są te przypomnienia i niby takie rozbierznści- przecież kobieta ważąca 50 kg nie podniosła by zapakowanej 30kg płyty indukcyjnej! :grin: bo ważyła 8-9 a zgłoszone było 11. I te nazwy firm- paczkę odbierał i dostarczał OPEK, pośredniczyło CentrumKurierskie.pl, wezwania nadsyła CREATIVE-IT, tytuł faktury jest do SeoBusiness ładne krzaki, że tego jeszcze nikt nie zamknął...

Coś podobnego do pobieraczek.pl lub CreativeCV? śmieszne, ale przykre że Polska upada tak nisko aby jeb***ć swoich rodaków na każdym kroku nawet przy przesyłkach kurierskich.

Ja właśnie tez się zastanawiam co dalej robić widze że masowo wysłali wezwania ale dlaczego wszystko przez email a nie listownie co nie stać ich na list no śmieszni są dzwoniłam dzisiaj o 8:30 porozmawiałam mieli oddzwonic po 30 minutach i cisza znowu poczekam pewnie nei mają lini wychodzacej :)

Ludzie, czemu nie wrzucacie tych maili do spamu? To są po prostu śmieci. Ktoś z Was już poszedł do prawnika (i bez sensu wydał na to pieniądze), inny zapłacił 12 zł bo się nabrał na KRD (pewnie nawet nie wiedząc, że to nic nie znaczący prywatny rejestr, do którego wpisanie i utrzymywanie wpisu jest płatne - na pewno drożej niż 12 zł) i by mieć "święty spokój". Powariowaliście? Jedyne co należy zrobić to korzystać z funkcji "kosz" i "dodaj do spamu". Nic więcej.

Tak? Znam osobę, która trafiła do KRD za nieopłacenie strony internetowej, której wcale nie chciał- 50 zł. No i dopiero ma teraz problemy. Kredytu nie uzyska, działalność prowadzi, bo prowadził ją już wczesniej.

agis2323 napisał:
Tak? Znam osobę, która trafiła do KRD za nieopłacenie strony internetowej, której wcale nie chciał- 50 zł. No i dopiero ma teraz problemy. Kredytu nie uzyska, działalność prowadzi, bo prowadził ją już wczesniej.
Jasne. Płać więc za każdym razem, gdy ktoś zgłosi się do Ciebie z takim zapotrzebowaniem (należnym, czy nie).

ok. już urażona duma, bo nie zawsze "mam rację"...

Ewidentnie jest w tym jakiś przekręt. I trzeba coś z tym zrobić, więc prosilibyśmy o rady jak dopiąć swego a nie o prześmiewki, że ludzie nie płaćcie, ale jeśli wpis w KRD otrzymacie no to przecież nie moja broszka, tylko się bujajcie. Warto, nie warto tym razem postąpiłam dla mnie w sposób, który jest mniejszym złem.

Powrót