e-sąd i długie oczekiwanie

• Autor wątku Autor wątku mefjiu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
Czy może orientuje się ktoś, jaki numer sprawy jest rozpatrywany na dzień dzisiejszy, bądź wie, gdzie takową informację można odnaleźć/uzyskać?
Z góry dziękuje.

W esądzie pracuje kilkudziesięciu orzeczników więc numer sprawy każdy inny jest rozpoznawany.

Czas oczekiwania na nakaz to od około dwóch do nawet czterech miesięcy.

Wszystko wynika ze zmiany prawa FW do 7 lipca wszystko co starego mięli, to wypchali...

Pewnie jak teraz złożysz, to rozpoznają Ci na przełomie listopada i grudnia...

Oczywiście możesz mieć też szczęście i nakaz w ciągu miesiąca, ale to działa też i w drugą stronę - nakaz za 4 miesiące.

Dziękuję za informacje. pozew złożyłem 13 sierpnia, i do chwili obecnej ma status Zadekretowano-Nowa-Adresy zweryfikowane pozytywnie. Mam numer około 2000000, i nie wiem ile spraw jeszcze czeka przede mną.

Dużo, w tej chwili idą sprawy z maja/czerwca. Z nielicznymi wyjątkami.

Mój pozew został złożony: 2013-05-22 i posiada status: "Pozew został poprawnie opłacony i oczekuje na rozpisanie." To oznacza że niedługo zostanie rozpatrzony tak?

Jeśli jest to pozew z maja i nadal czeka na rozpisanie, to oznacza, że coś jest z nim nie tak i musisz zadzwonić.

yyy ale gdzie :-) bo nigdzie nie mogę doszukać się numeru telefonu maila nic.

Dzwoniłem dzisiaj w mojej sprawi,gdzie pozew został złożony 13 Sierpnia.
Trzeba czekać do 3 miesięcy. Sezon urlopowy wydłużył czas oczekiwania.
:/
A juz myślalem że e-sądzie będzie szybkiej,ehh

Wiem że napisaliście, ale chciałem też sprawdzić, czy być może coś się nie przyśpieszyło, u źródła.

U nas po woli rozpatrywane są sprawy z początku lipca (1.7xx.xxx/13 - 1.8xx.xxx/13). Jednak dzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka - pozew z wtorku (17.09 - 2.124.xxx/13 ) doczekał się nakazu, ale tylko jeden - choć kilkanaście innych było prawie identycznych. Wg mnie nie ma co sobie zawracać głowy rozważaniami, dlaczego tak jest, tylko zaakceptować bieżącą sytuację. I tak jest to o wiele wygodniejsza forma, niż bieganie po sądach i rozprawach.

Powodzenia
Pios

Lepiej pewnie będzie za jakiś czas. Dopiero co skończył się sezon urlopowy.

rafal_26 napisał:
Jeśli powód podaje adres inny, niż miejsce zameldowania, nie zamyka to mu drogi do wykazania przed sądem właściwości ogólnej, że pozwany rzeczywiście tam mieszka.

Czy jest możliwość, że e-sąd przyjmie adres z CEiDG wskazany przez przedsiębiorcę do doręczeń za właściwy ? Taka praktyka w wydziałach gospodarczych jest powszechna.

Niestety "CBA-MSWiA" jest nieprzydatne, jeśli znamy tylko imię nazwisko, nip i adres działalności.

Nie jest powszechna i jest nieprawidłowa. Przepis zawsze mówi o miejscu zamieszkania. Dopiero po wskazaniu tego formalnego wymogu można wnioskować o doręczenie pod inny adres. Oczywiście praktyka może być też inna i jeśli przedsiębiorca wskazuje wszędzie adres x do doręczeń, to sąd taki adres przyjmie. Esąd jednak raczej nie, bo ma dostęp do bazy pesel...

Przedsiębiorca powinien znać wszelkie dane swojego kontrahenta i ja sporządzając wzoru umów zawsze to wskazuję, to że inni tego nie robią, to później są tego konsekwencje.

Przepis prawny:
Art. 139.
(...)
§ 3. Pisma dla osób prawnych, organizacji, osób fizycznych podlegających wpisowi do rejestru albo ewidencji na podstawie odrębnych przepisów — w razie niemożności doręczenia w sposób przewidziany w artykułach poprzedzających z uwagi na nieujawnienie w rejestrze albo w ewidencji zmiany adresu, a w przypadku osób fizycznych miejsca zamieszkania i adresu — pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia, chyba że nowe miejsce zamieszkania i adres są sądowi znane.
(...)

Powód czyta treść w/wym przepisu i ma wątpliwości.
Pozwany był pouczony, jaki jest skutek jeżeli nie ujawni zmiany adresu w ewidencji ( rejestrze ).

I powód się zastanawia : to wreszcie jaki ja mam podać adres pozwanego w pozwie aby było dobrze : ten ujawniony w ewidencji czy adres zamieszkiwania ? A może adres zameldowania - bo przecież ten adres sąd weryfikuje ?

Kiedyś SN to kilka razy wyjaśnił "błędzącym" powodom i od tamtej pory jest spokój.

Oczywiście powodowie, którzy działają na własny rachunek (samodzielnie), często mylą te pojęcia. Jednak Sąd w normalnym postępowaniu ma dokumenty i na ich podstawie może rozstrzygać, e sąd nie ma tych dokumentów, a dostęp do bazy pesel. A tam mu wyskakuje, że pozwany mieszka w miejscu x, a nie y, gdzie podał powód. Sąd więc wzywać powinien do wskazania miejsca zamieszkania.

Natomiast jeśli powód wyjaśni (rozumiejąc, że naraża się na grzywnę), że jest to miejsce wynikające z wpisu ceidg, dokumentów pozwanego i doręczanej tam korespondencj, to sąd winien tam doręczać nakaz zapłaty.

Oczywiście jak się okaże, że pozwany od 3 lat nie prowadzi dzg, pod adresem mieści się siedziba innego podmiotu, powód musi się liczyć z grzywną...

Witam.
Mam pytanie właśnie związane z adresami.
Początkiem lipca złożyłam pozew. (Jednoosobowa firma pozywa jednoosobową firmę.)
Po dość krótkim czasie pojawiła się informacja "Zadekretowano - Nowa - Adresy zweryfikowane negatywnie". Dzwoniłam z pytaniem, co to oznacza ale tylko kazali czekać.
Z tego, co przeczytałam z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że zbliżają się do rozpatrywania numerów mojej sprawy.

Tylko pytanie, co z tym adresem. Do pozwu wpisałam adres z CEIDG. Z tego, co się aktualnie dowiedziałam dłużnik tam nie mieszka. Ale na ten adres wysyłałam wszystkie faktury, wezwania do zapłaty i docierały bez problemu.

Co w takim razie dla sprawy może oznaczać "Adresy zweryfikowane negatywnie"? Czy wpłynie na opóźnienie rozpatrzenia sprawy? Czy mogę w jakiś sposób ułatwić sądowi namierzenie dłużnika, np. dowiadując się gdzie faktycznie mieszka?

Z góry dziękuję za pomoc.

W pozwie masz podać miejsce zamieszkania, co nie jest tożsame z adresem do doręczeń z CEIDG. Skutek powinien być takie, że sąd wezwie Cię pod rygorem zwrotu pozwu i ostatecznie po bezskutecznym upływie terminu, zwróci pozew.

Jednak w esądzie skutek może być też taki, że sąd wyda nakaz i ew. gdy doręczenie nie będzie skuteczne, uchyli, lub od razu sprawę przekaże do sądu wł. ogólnej.

Jeśli znasz adres zamieszkania, powinieneś go podać sądowi i wnosić o doręczenie pod ten adres. Wówczas pozwany nie będzie mógł się bronić, że doręczenie było nieskuteczne.

Nie zgadzam się. Jaki cel miałby w takim razie art. 133 §2a lub 139 §3 k.p.c.? Od przedsiębiorców wymaga się większej staranności i odpowiedzialności za ujawnianie w rejestrze aktualnych informacji.
Przepis prawny:
Matusiak-Frącczak Magdalena
Glosa do wyroku ETPC z dnia 20 października 2009 r., 25924/06. Teza nr 1

Sprawie cywilnej można nadać właściwy bieg, a stronie przeciwnej można dokonać skutecznego doręczenia pisma pomimo niewskazania adresu zamieszkania, którego wymaga art. 126 § 2 k.p.c., wykorzystując chociażby jeden z adresów, o którym mowa w artykułach 133 § 2a, 135 § 1 i 139 § 3 k.p.c.
Niemniej, jeżeli znany jest jakiś inny adres, pod którym pozwany odbiera korespondencję, a nie jest to adres z rejestru, zameldowania itp., to ja wskazuję właśnie ten adres, oczywiście posiadając odpowiedni dowód. Dwa-trzy zdania opisujące sytuację w uzasadnieniu zazwyczaj wystarczą. W mojej ocenie specjalne podawanie innego adresu, choćby właściwego w świetle przepisów, aby uniemożliwić stronie przeciwnej udział w sprawie jest nieuczciwe i nieetyczne.

Powrót