e-sąd i długie oczekiwanie

• Autor wątku Autor wątku mefjiu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szanowni Państwo,
czy ktoś z Państwa się orientuje, jak długo trzeba czekać na rozpisanie pozwu. U mnie mija już 3 miesiąc, pozew złożyłem 5 września i cały czas widnieje przy nim zapis:
Pozew został poprawnie opłacony i oczekuje na rozpisanie.

Liczyłem na rozwiązanie sprawy do końca roku, ale czy jest na to szansa?

Mówiąc szczerze dziwi mnie to, że e-sądu nie obowiązują żadne terminy "realizacji zlecenia". Czy w normalnym sądzie zdobycie nakazu zapłaty również trwa tak długo?

Lukasz_prawa_szukasz napisał:
Mówiąc szczerze dziwi mnie to, że e-sądu nie obowiązują żadne terminy "realizacji zlecenia".

A jaki jest termin realizacji tego zlecenia??!! :lol:

oj, metafora taka :D

Gdy np. wysyła się pismo - gdzieś (do Urzędu), odpowiedz na nie powinna mieć miejsce w ciągu 14 dni, w nawiązaniu do tego chodzi mi o taki ustawowy czas, w którym powinna się odbywać procedura sądowa. Kwartał to bardzo długo, tym bardziej, że jak się domyślam: idea była taka, że e-sąd ma działać szybciej niż tradycyjny sąd.

Ja mialem taka sytuacje, i w dniu kiedy mijało 3 mc od zlozenia wniosku, zadzwonilem do e-sadu, i pani doradzila mi zlozenie pisma o przyspieszenie, w zwiazku z odleglym terminem zlozenia pozwu. Po 2 dniach nakaz zostal wydany. Moze tak sproboj.

wracając do meritum, ktoś ma pojęcie ile to jeszcze może potrwać?

Kolego cały ten temat jest poświęcony Twojemu pytaniu, bo nie ma reguły.

Większość nakazów dostajemy w okresie około miesiąca (mówię za siebie i znanych mi kolegów po fachu), ale zdarzało się czekać i 3 miesiące, a czasem i dwa tygodnie.

Ogólnie się czeka i możesz próbować napisać prośbę o przyśpieszenie rozpoznania.

Pisaliśmy też wiele razy, że dla pojedynczej sprawy lepszy jest sąd tradycyjny, oczywiście za wyjątkiem sądów warszawskich.

Chyba czują presję w Lublinie, bo teraz nawet w soboty pracują. Ostatnio właśnie w soboty również dostajemy doręczenia i to orzeczeń z sobotnią datą :-)

u mnie stuknęły już 3 miesiące i nic...

pios napisał:
Chyba czują presję w Lublinie, bo teraz nawet w soboty pracują. Ostatnio właśnie w soboty również dostajemy doręczenia i to orzeczeń z sobotnią datą :-)

raczej...NIE;

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie - Strona Główna

a tam:

UWAGA!!! Uprzejmie informujemy, że dzień 24 grudnia 2013 r. (Wigilia) w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie będzie dniem wolnym od pracy. Niniejszy dzień zostanie odpracowany w dniu 7 grudnia 2013 r. (sobota).

Poza tym pamiętaj, że refy w większości pracują już od prawie dwóch lat w zadaniowym czasie pracy, więc nikt nikomu nie broni w sobotę przyjść i pracować...

Chociaż jest to mało spotykane.

Oczekiwanie na nakaz pewnie się zmniejszy, bo zauważyłem ostatnio, że wpływa mniej spraw, patrząc po sygnaturach złożonych pozwów, ale to pewnie i tak będzie miało znaczenie dopiero za jakieś dwa miesiace...

No chyba, że będzie prykaz na statystykę pod koniec roku...

Lukasz_prawa_szukasz jedziemy na tym samym wózku :) u mnie już 3,5 miesiąca od sierpnia, żebym wiedział że to tyle zajmie poszedłbym do SR. Nawet dzwoniłem w tej sprawie, pani wzięła sygnature żeby coś przyspieszyć, jak widać nie dało się (ponad tydzień temu rozmawiałem prze tel). Liczę że jeszcze ze 2 miesiące i może coś z nakazem zrobią.

rafal_26 napisał:
Niniejszy dzień zostanie odpracowany w dniu 7 grudnia 2013 r. (sobota)
Faktycznie, a już się zaczynałem zastanawiać... chociaż lepiej dostać coś 07.12 niż 24.12 :D i to nie tylko ze względu na kilka dni wcześniejszych... swoją drogą, liczenie terminu od doręczenia sobotniego może być wesołe.

Biorąc pod uwagę zmianę doręczyciela z nowym rokiem, to może być ciekawie...
Przecież poczta sobie nie zawsze z tym radziła, a co teraz będzie, pewnie kolejna cudowna "reforma" władzy...

Przecież w sobotę nikt nie dostanie tego nakazu z soboty, a liczenie terminu od soboty i tak nikomu nie nastręcza problemów. Upływa za dwa tygodnie w kolejną sobotę...

Witam wszystkich,
jaki obecnie jest czas na uzyskanie nakazu w EPU? Ile trzeba teraz czekać na nadanie klauzuli wykonalności?
pozdr.

Powrót