Z
zabcia_
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 63
- Autor Autor
digiton napisał:I to jest jedyne słuszne wyjście![]()
A tak jeszcze z czystej ciekawości: to czy oni wycofają wniosek z EPU czy nie to czysta loteria?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
digiton napisał:I to jest jedyne słuszne wyjście![]()
digiton napisał:Nie mam pojęcia. To ich wewnętrzne sprawy![]()
damian xxx napisał:@digiton
Nic nie mieszam aby doszło do przekazania coś musiało być nie tak.
W SR w mieście w którym mieszkam , jest sędzia który jak nie ma wypowiedzenia umowy pożyczki (kredytu) nie ma szans aby nie wezwał do uzupełnienia dokumentów, jak tego nie zrobi powód , to sprawę ma przegraną.
digiton napisał:1) A nie wydaje Ci się że pożyczkę miałaś spłacić do czerwca, w związku z czym stała się ona w czerwcu wymagalna? Na jakie wypowiedzenie jeszcze liczysz? W takiej sytuacji nie ma potrzeby nic wypowiadać.
2) zawsze można polubownie się dogadać
3) Przecież podaje się w pozwie ile. Nic nie muszą wycofać. Mogą co najwyżej ograniczyć roszczenie.
A postanowienie o przekazaniu się uprawomocni jak firma nie cofnie pozwu
A braki to inna kwestia i na dalszym etapie
digiton napisał:Uzupełnienie braków to nic innego jak przysłanie do sądu rejonowego papierowej wersji przytaczanych dowodów, pełnomocnictwa i pozwu.
NIEZALEŻNIE od tego czy się dogadasz czy nie to wierzyciel ma prawo zrobić ze swoją sprawą co chce. A zasada jest taka, że nawet jak spełnisz świadczenie po wytoczeniu powództwa to koszty sądowe i tak Cię obciążą.
A do sprawy trochę poczekasz. Nikt nie wie. Ale na pewno nie w tym roku.
digiton napisał:To co wkleiłaś to uzasadnienie pozwu. Naiwnością byłoby sądzić że wierzyciel sam od siebie wycofa pozew. To że zawarłaś ugodę to Ty będziesz musiała dowieść przed Sądem. Chyba że:
a) wierzyciel nie uzupełni braków i sprawa zostanie umorzona
b) wierzyciel wycofa pozew.
Pkt c, d, f są definitywnie do oddaleniazabcia_ napisał:Na powyższą kwotę składają się następujące należności : a) kwota 1800.00 PLN stanowiąca sumę
niespłaconych rat kapitałowych z harmonogramu spłaty do umowy pożyczki ;
Strona 4 z 6
b) kwota 71.01 PLN - skapitalizowana kwota odsetek umownych zwykłych/kredytowych/ w
wysokości 10% w stosunku rocznym od kwoty niespłaconego kapitału 1800.00 PLN od dnia
następnego po dniu zapłaty ostatniej raty pożyczki to jest od 2016.03.10 do dnia poprzedzającego
dzień wniesienia pozwu to jest do dnia 2016.08.01,
c) ogółem kwota 123.00 PLN z tytułu kosztów przygotowania i wysyłki monitu, wezwania do zapłaty
i ostatecznego wezwania do zapłaty – pkt 13 umowy pożyczki;
d) kwota 75.00 PLN z tytułu kosztu przekazania sprawy do postępowania windykacyjnego – pkt 13
e) opłata przygotowawcza w łącznej kwocie 626.80 PLN ;
f) opłata administracyjna w kwocie 100.00 PLN.
marian.pazdzioch napisał:Pkt c, d, f są definitywnie do oddalenia
Kolega chyba w małej niedyspozycji...digiton napisał:A jeśli sprawa trafi do SR to - jeżeli nie będzie umorzenia z przyczyn formalnych - zasądzający wyrok zaoczny masz jak w banku.
Może będzie, może nie będzie (nawet jeśli będzie)zabcia_ napisał:Będzie parę dowodów - np. umowa pożyczki
Wpłacasz i nie wniesiesz sprzeciwu? Potwierdzisz w ten sposób że chcesz im zapłacić dwa razy, chyba że chcesz się potem bujać miesiącami o zwrot twoich pieniędzyzabcia_ napisał:Nie sprzeciwię się temu - a czemu mam sie sprzeciwić skoro musze oddać?
Potwierdzę tym samym twierdzenie powoda - potwierdzę że chce im oddać te pieniądze.
Nie tyle zbyt wysokie, co wręcz bezzasadne. Czekaj na pozew z sądu - wówczas pokaż komuś kto ci to pomoże ogarnąćzabcia_ napisał:Dziękuję za odpowiedź. Czytając właśnie forum, spotkałam się z sytuacjami, że takie opłaty są zbyt wysokie, dlatego wkleiłam treść uzasadnienia.
Co powinnam teraz zrobić? Póki co czekać na listy polecone z sądu, prawda?
marian.pazdzioch napisał:Kolega chyba w małej niedyspozycji...
Nie sprzeciwię się temu - a czemu mam sie sprzeciwić skoro musze oddać?
Wpłacasz i nie wniesiesz sprzeciwu? Potwierdzisz w ten sposób że chcesz im zapłacić dwa razy, chyba że chcesz się potem bujać miesiącami o zwrot twoich pieniędzy
Albo sprzeciw, albo odpowiedź na pozew. W zalezności co z sądu przyjdziezabcia_ napisał:A kiedy mam wnieś sprzeciw?
marian.pazdzioch napisał:Albo sprzeciw, albo odpowiedź na pozew. W zalezności co z sądu przyjdzie
Zobacz co ty wypisujesz tutaj... I tam też (str 2).digiton napisał:@marian.paździoch, nie wiem jak gdzie indziej, ale jeszcze mi się nie zdarzyło aby sąd nie zasądził na rzecz powoda, jeśli pozwany się słowem nie odezwał![]()
Szacunkowo za 2,5-3 miesiące. To jednak zależy od obłożenia sądu.zabcia_ napisał:A orientujesz się za ile mogę dostać pierwszy list z sądu w związku ze sprawą?
Bo nie wiem ile to w rzeczywistości wygląda. Mówimy o kilku dniach, tygodniach, miesiącach?