kamilbrzoza90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam.
Końcem stycznia br. zaczął mnie ścigać komornik za nakaz zapłaty z e-sądu w Lublinie. Założyłem konto w e-sądzie, przekopałem się przez dostępne dokumenty i tak:
1) Sprawa na rzecz wierzyciela Presco Investments S.a r.l. z Luxemburgu
Nakaz zapłaty z 15.06.2012
Klauzula wykonalności z 29.10.2012
Kwota 296zł + 90zł kosztów procesowych.
Komornik wysłał pismo do pracodawcy z informacjami o kwotach do zajęcia:
Należność główna: 296zł
Odsetki na 21.01.2017: 224,33zł (0,04zł/dzień)
Koszty procesu: 90zł
koszty poprzedniej egzekucji: 58,23zł
koszty zastępstwa adwokackiego w post. egzekucyjnym: 45,00zł
Wynika z tego że już byłem ścigany z tego tytułu (nie przypominam sobie).
W dokumentach z sądu zero informacji odnośnie tego skąd te zadłużenie.
Z jednej strony chciałbym zapłacić, ale z drugiej jeżeli jest to jakaś próba wyłudzenia (tyle się tego słyszy) to nie chcę się przyczynić w żadnym stopniu do funkcjonowania złodziei.
2) Sprawa na rzecz wierzyciela PZU
Nakaz zapłaty z 21.03.2012
Klauzula wykonalności z 05.06.2012
Kwota 1591zł + 30zł kosztów procesowych.
Należność główna: 1591zł
Odsetki na 21.01.2017: 1419,96zł (0,21zł/dzień)
Koszty procesu: 30zł
Tutaj już kojarzę że pewnie chodzi o polisę której nie wypowiedziałem skutecznie (automatycznie przedłużyła się na następny rok). Polisę nabyłem wraz z zakupem samochodu.
Kontaktowałem się z PZU i prosiłem o kontakt w sprawie i ew. anulowanie odsetek (kontakt telefoniczny - kazali napisać maila- napisałem) ale nie ma odzewu z ich strony. Jedynie Pani na infolinii kilkukrotnie "prosiła" o deklarację możliwości spłaty itd. ale wymijająco odpowiadałem że wyrażam chęć zawarcia ugody i spłaty należności ale muszę mieć z kim takie warunki ustalić.
Chcę tą sprawę załatwić priorytetowo ponieważ odsetki rosną a ja jestem z tego powodu dłużnikiem (również w KRD). Z kim mam rozmawiać - z komornikiem czy z PZU?
Proszę o odpowiedź.
Końcem stycznia br. zaczął mnie ścigać komornik za nakaz zapłaty z e-sądu w Lublinie. Założyłem konto w e-sądzie, przekopałem się przez dostępne dokumenty i tak:
1) Sprawa na rzecz wierzyciela Presco Investments S.a r.l. z Luxemburgu
Nakaz zapłaty z 15.06.2012
Klauzula wykonalności z 29.10.2012
Kwota 296zł + 90zł kosztów procesowych.
Należność główna: 296zł
Odsetki na 21.01.2017: 224,33zł (0,04zł/dzień)
Koszty procesu: 90zł
koszty poprzedniej egzekucji: 58,23zł
koszty zastępstwa adwokackiego w post. egzekucyjnym: 45,00zł
Wynika z tego że już byłem ścigany z tego tytułu (nie przypominam sobie).
W dokumentach z sądu zero informacji odnośnie tego skąd te zadłużenie.
Z jednej strony chciałbym zapłacić, ale z drugiej jeżeli jest to jakaś próba wyłudzenia (tyle się tego słyszy) to nie chcę się przyczynić w żadnym stopniu do funkcjonowania złodziei.
2) Sprawa na rzecz wierzyciela PZU
Nakaz zapłaty z 21.03.2012
Klauzula wykonalności z 05.06.2012
Kwota 1591zł + 30zł kosztów procesowych.
Należność główna: 1591zł
Odsetki na 21.01.2017: 1419,96zł (0,21zł/dzień)
Koszty procesu: 30zł
Tutaj już kojarzę że pewnie chodzi o polisę której nie wypowiedziałem skutecznie (automatycznie przedłużyła się na następny rok). Polisę nabyłem wraz z zakupem samochodu.
Kontaktowałem się z PZU i prosiłem o kontakt w sprawie i ew. anulowanie odsetek (kontakt telefoniczny - kazali napisać maila- napisałem) ale nie ma odzewu z ich strony. Jedynie Pani na infolinii kilkukrotnie "prosiła" o deklarację możliwości spłaty itd. ale wymijająco odpowiadałem że wyrażam chęć zawarcia ugody i spłaty należności ale muszę mieć z kim takie warunki ustalić.
Chcę tą sprawę załatwić priorytetowo ponieważ odsetki rosną a ja jestem z tego powodu dłużnikiem (również w KRD). Z kim mam rozmawiać - z komornikiem czy z PZU?
Proszę o odpowiedź.