E-sąd Lublin - polisa OC

• Autor wątku Autor wątku kamilbrzoza90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kamilbrzoza90

kamilbrzoza90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.

Końcem stycznia br. zaczął mnie ścigać komornik za nakaz zapłaty z e-sądu w Lublinie. Założyłem konto w e-sądzie, przekopałem się przez dostępne dokumenty i tak:

1) Sprawa na rzecz wierzyciela Presco Investments S.a r.l. z Luxemburgu
Nakaz zapłaty z 15.06.2012
Klauzula wykonalności z 29.10.2012
Kwota 296zł + 90zł kosztów procesowych.

Komornik wysłał pismo do pracodawcy z informacjami o kwotach do zajęcia:
Należność główna: 296zł
Odsetki na 21.01.2017: 224,33zł (0,04zł/dzień)
Koszty procesu: 90zł
koszty poprzedniej egzekucji: 58,23zł
koszty zastępstwa adwokackiego w post. egzekucyjnym: 45,00zł

Wynika z tego że już byłem ścigany z tego tytułu (nie przypominam sobie).
W dokumentach z sądu zero informacji odnośnie tego skąd te zadłużenie.

Z jednej strony chciałbym zapłacić, ale z drugiej jeżeli jest to jakaś próba wyłudzenia (tyle się tego słyszy) to nie chcę się przyczynić w żadnym stopniu do funkcjonowania złodziei.

2) Sprawa na rzecz wierzyciela PZU
Nakaz zapłaty z 21.03.2012
Klauzula wykonalności z 05.06.2012
Kwota 1591zł + 30zł kosztów procesowych.

Komornik wysłał pismo do pracodawcy z informacjami o kwotach do zajęcia:
Należność główna: 1591zł
Odsetki na 21.01.2017: 1419,96zł (0,21zł/dzień)
Koszty procesu: 30zł

Tutaj już kojarzę że pewnie chodzi o polisę której nie wypowiedziałem skutecznie (automatycznie przedłużyła się na następny rok). Polisę nabyłem wraz z zakupem samochodu.

Kontaktowałem się z PZU i prosiłem o kontakt w sprawie i ew. anulowanie odsetek (kontakt telefoniczny - kazali napisać maila- napisałem) ale nie ma odzewu z ich strony. Jedynie Pani na infolinii kilkukrotnie "prosiła" o deklarację możliwości spłaty itd. ale wymijająco odpowiadałem że wyrażam chęć zawarcia ugody i spłaty należności ale muszę mieć z kim takie warunki ustalić.

Chcę tą sprawę załatwić priorytetowo ponieważ odsetki rosną a ja jestem z tego powodu dłużnikiem (również w KRD). Z kim mam rozmawiać - z komornikiem czy z PZU?

Proszę o odpowiedź.

Jeżeli wiesz o co chodzi, to dlaczego mówisz o próbie wyłudzenia? W sądzie jest tylko "czysty" nakaz. Tam już nic nowego nie znajdziesz. Kwoty wyglądają w porządku.

Witaj digiton. Skąd mam się w takim razie dowiedzieć jakiej sprawy dotyczy nakaz z presco?

Myślę że odpowiedź znajdziesz pozwie. Przeczytaj dokładnie akta w e-sądzie.

digiton napisał:
Myślę że odpowiedź znajdziesz pozwie. Przeczytaj dokładnie akta w e-sądzie.

W aktach znajduje się tylko nakaz zapłaty i wniosek egzekucyjny :)

kamilbrzoza90 napisał:
Skąd mam się w takim razie dowiedzieć jakiej sprawy dotyczy nakaz z presco?
przeczytaj uzasadnienie pozwu,

Nie ma takiej możliwości...
Moje sprawy > sprawy zakreślone > żółta teczka > akta sprawy > pobierz pdf

digiton napisał:
Nie ma takiej możliwości...
Moje sprawy > sprawy zakreślone > żółta teczka > akta sprawy > pobierz pdf

Człowiek nie wprawiony w te sądowe zawiłości. Dziękuję za wytłumaczenie. Poniżej wklejam uzasadnienie:

U Z A S A D N I E N I E
Powód Presco Investments S.á.r.l. (forma prawna odpowiednik spółki z ograniczoną
odpowiedzialnością) na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 przejął od firmy
HDI ASEKURACJA TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ S.A. prawo do wierzytelności wobec
pozwanego z tytułu nieuregulowanej polisy. Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego
zadłużenia wynikającego z dokumentów finansowych: -Polisa nr KCB0836568 z dnia 2009-10-31 na
kwotę 296.00zł płatna do dnia 2010-03-11
w związku z czym zostało skierowane powództwo do Sądu. Powód wskazał w pozwie wartość
przedmiotu sporu zgodnie z częściowym wykazem wierzytelności do umowy cesji z dnia 2011-12-15.
W związku z powyższym powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz należności głównej 296 zł wraz z
ustawowymi odsetkami liczonymi do dnia zapłaty. Nadto powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz
kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.
Lista dowodów
1. inny KCB0836568 z dnia 2009-10-31
Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
Polisa
2. inny
Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15
Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
3. inny
Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15
Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
4. inny
Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2011-12-15
Istnienie zobowiązania pozwanego,wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
5. inny
Kopia z wyciągu rejestru
Forma prowadzenia działalności

A tak z ciekawości. Tam dalej jest zwrotka. Odebrałeś ten nakaz? Adres był podany prawidłowy?

digiton napisał:
A tak z ciekawości. Tam dalej jest zwrotka. Odebrałeś ten nakaz? Adres był podany prawidłowy?

Adres prawidłowy. Nie mieszkałem tam już wtedy ale zameldowanie zmienione dopiero pół roku później- raczej sądu to nie będzie obchodzić :) 2x nie odebrane

Zameldowanie jest czynnością administracyjną. KPC mówi o zamieszkiwaniu. Jeśli potrafisz dowieść zamieszkiwanie gdzie indziej, to sprawę można ruszyć.

wystarczy jakiś rachunek który potwierdzi że w dniu dostarczenia nakazu tam nie mieszkałeś,

digiton napisał:
Zameldowanie jest czynnością administracyjną. KPC mówi o zamieszkiwaniu. Jeśli potrafisz dowieść zamieszkiwanie gdzie indziej, to sprawę można ruszyć.
Tylko zapłacić w końcu i tak trzeba. 600 to bardzo tanio za święty spokój. Muszę zadzwonić do TU i zorientować się co to za polisa. Pewnie jakieś wypowiedzenie albo sprzedaż samochodu zgubili a ja tego przecież po takim czasie nie znajde.

Zapłacić jak zapłacić. Tam po drodze jakaś cesja była, a tego trzeba akurat dowieść...

Dowody nr 2, 3 i 4 jako duplikaty :)
Dowód nr 4 jest bardzo interesujący

Więc co mogę w takim razie zrobić ? Kolega uświadomił mnie chwilę temu że do w/w kwot muszę sobie jeszcze doliczyć kwotę: 340,86zł (opłata stosunkowa pobierana przez komornika). Boję się, że jak nie podejdę skrupulatnie do tej sprawy zaraz koszty urosną do niebagatelnych kwot.

Jesli uchylisz nakaz zapłaty, to komornikowi nie zapłacisz nic.

No dobrze, wszystko fajnie ale jakiś powód takiego uchylenia musi być. Wysłałem już do TU zapytanie drogą elektroniczną odnośnie polisy jak w pozwie. Zobaczymy kiedy odpowiedzą, bo jeżeli nie chcemy od nich czegoś kupić to się nie kwapią.

Wystarczającym powodem do uchylenia jest fakt nie odebrania nakazu ze względu na nieprawidłowy adres. A potem zobaczysz. Albo dogadasz się z wierzycielem, albo uda się oddalić całość

Na kopercie:
26.06.2012 - adresat nieobecny
04.07.2012 - awizowano powtórnie
12.07.2012 - zwrot, nie podjęto w terminie.

Patrzę po dokumentach i na tą chwilę najstarsze co mam jako dowód że nie mieszkałem pod tym adresem to 26.03.2013. Realnie już z końcem 2011 tam nie mieszkałem. Spróbuję jeszcze poszukać ale na tamten czas nie miałem zawartych żadnych umów/rachunków (telefon na kartę, telewizja na kartę). Wiatr w oczy :)

Powrót