E-sąd nakaz zapłaty na rzecz T-mobile.

• Autor wątku Autor wątku kamil1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil1992

Witam. Dostałem postanowienie z e-sądu. Chciałbym zapytać - jak mam to interpretować?
Kod:
p o s t a n a w i a
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 11/09/2014 r., sygn akt xxx, na rzecz TMobile
Polska S.A. z siedzibą w Warszawie KRS 0000391193 NIP 5261040567 przeciwko dłużnikowi XXX PESEL XXX, o następującej treści:
W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia 05/11/2014 r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, stwierdza, że
niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to
może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły
pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.

Muszę wpłacić 4,5 tys. w ciągu 2-óch tygodni. Żadne moje tłumaczenia nie były brane pod uwagę. Wierzyciel zgodził się na raty, lecz za wysokie jak na moją osobę - 9x500 zł miesięcznie.

Co mam zrobić, aby taka płatność była rozłożona na raty? Jak mam apelować? Co grozi mi, gdy nie apeluje? Jakie mogę mieć konsekwencje?

Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam, K.

Komornik i dodatkowe koszty.

Nie masz żadnego prawa do apelacji.

Dziękuje za odpowiedź, ale mogę złożyć sprzeciw, bo wtedy nakaz straci moc, a sprawa zostanie skierowana do normalnego trybu procesu cywilnego.

Dobra, przypuśćmy, ze sprzeciwie się temu postanowieniu. Co potem? Czy moja sytuacja może się pogorszyć? Mogę trafić do ZK?

Żadne moje tłumaczenia nie były brane pod uwagę
Przecież w e-sądzie nie ma rozprawy, żadnych tłumaczeń. Jest nakaz, więc albo się z nim zgadzasz, albo wnosisz sprzeciw. Nawet wniesienie sprzeciwu o treści "wnoszę sprzeciw, bo mi się kury przestały nieść" sprawia, że e-sąd nakaz zapłaty uchyla i przekazuje sprawę do rozpatrzenia właściwemu sądowi rejonowemu. Nadanie klauzuli przez e-sąd jest efektem tego, że w żaden sposób na ten nakaz nie zareagowałeś, albo zrobiłeś to za późno (po upływie 14 dni od daty otrzymania nakazu).
Co mam zrobić, aby taka płatność była rozłożona na raty? Jak mam apelować? Co grozi mi, gdy nie apeluje? Jakie mogę mieć konsekwencje?
Co do rat to tylko kontakt z wierzycielem. Albo się zgodzi albo nie. Żadne środki odwoławcze już ci nie przysługują.
Dziękuje za odpowiedź, ale mogę złożyć sprzeciw, bo wtedy nakaz straci moc,

Czy moja sytuacja może się pogorszyć? Mogę trafić do ZK?
Teraz już nic nie możesz zrobic skutecznie. Do ZK za długi się nie trafia.

Uwaga - wszystko powyższe tyczy się sytuacji kiedy nakaz odebrałeś bądź nie odebrałeś awizowanego. Pytanie zatem podstawowe i konkretne: odebrałeś nakaz? Czy może było awizo lecz je po prostu olałeś? Czy może nakaz wysłano na błędny adres? Odpowiedz to będzie konkret już.

To była moja nie uwaga. Nakaz dostałem 2 miesiące temu. Tak to jest jeśli czytamy coś bez zrozumienia. Dobra, to mam szanse na raty o ile wierzyciel się zgodzi, tak? Takie pismo powinienem wystosować do Departamentu windykacji T-Mobile?

To była moja nie uwaga. Nakaz dostałem 2 miesiące temu. Tak to jest jeśli czytamy coś bez zrozumienia.
Pozostaje zapłacić. Masz nauczkę, że jak nie masz o czymś pojęcia, to się pytasz kogoś kto się na tym zna. Wiedza kosztuje...
Dobra, to mam szanse na raty o ile wierzyciel się zgodzi, tak?
Jeśli się zgodzą to dlaczego masz nie mieć szansy? Przecież ci nie powiedzą że zgadzamy się na spłatę w ratach ale ma być całosć do jutra.

Powrót