e-Sąd. Sprzeciw od nakazu zaplaty.

• Autor wątku Autor wątku Vyltus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vyltus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2005 roku ojciec zawarł umowę z nieistniejącym już wirtualnym operatorem, Tele2 Polska Sp. z o.o. Operator naruszał warunki umowy, w konsekwencji umowa została wypowiedziana.

Po 8 latach od wypowiedzenia umowy ojciec otrzymał z Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew o zapłatę oraz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z naliczoną kwotą do zapłaty z odsetkami ustawowymi + zwrot kosztów procesu.

Przedmiotem sporu pomiędzy firmą windykacyjną, a moim ojcem są 3 niezapłacone faktury za abonament.

Powód podaje jako dowód m.in. wezwanie ojca do spłaty zadłużenia wraz z datą wysłania. Ojciec nie otrzymał wezwania, nie zmieniał adresu. Pozew został wniesiony w dniu 18-06-2013, natomiast informacja o tym fakcie została przekazana ojcu dopiero teraz, wraz z odebraniem wymienionych dokumentów. Dodatkowo treść nie zawiera, w przypadku ojca, numeru PESEL, który to powód powinien był podać w e-Sądzie.

Do dnia dzisiejszego zachowała się 1 z 3 faktur z potwierdzeniem zapłaty, a nadal stanowiąca przedmiot sporu.

1. Czy składając sprzeciw od nakazu zapłaty wystarczy, że ojciec powoła się na art. 118 k.c. przy zachowaniu wymogów pisma procesowego przewidzianych w k.p.c.?

2. Czy opisaną kwestię reguluje inny przepis szczegółowy?

3. Czy do sprzeciwu od nakazu zapłaty będzie można załączyć KOPIĘ zapłaconej faktury (2 pozostałe faktury nie zostały odnalezione)?

4. Czy sprzeciw od nakazu zapłaty podlega odrębnej opłacie?

5. Inne, ważne informacje, o którym powinienem wiedzieć.

Z góry dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc.
- Rafał

1. wystarczy;
2. inny, wystarczy napisać sprzeciwiam się i ew. podać zarzuty, ale podanie zarzutów w esądzie nie jest obligatoryjne; w ogóle podanie podstawy prawnej w żadnym sporze nei jest obligatoryjne; jednak nie tylko przedawnione, ale i zapłacone -przecież sam to piszesz;
3. lepiej dopiero przed sadem wł. ogólnej;
4. nie;

5. obowiązek pesela powstał co do pozwów wniesionych po dniu 7 lipca 2013 r. więc jeśli chcesz coś "podkreślać, że wiesz", warto to sprawdzić... dopiero po tym dniu nie można w esądzie składać roszczeń starszych niż 3 lata;

O tym są tysiące postów, warto je przeczytać.

Czyli w postępowaniu przed e-sądem nie ma prekluzji dowodowej? Wystarczy wnieść sprzeciw bez zarzutów i dowodów, które potem można powołać w odpowiedzi na pozew przed sądem właściwości ogólnej?:)

kodeks mówi o zarzutach, nie trzeba uzasadnienia

Nie ma preklzuji.

Przecież nikt Cię o tym nie poinformował?? Prekluzja jest skuteczna dopiero przed sądem wł. ogólnej.

Witam, pozwolę się podpiąć pod temat. Mam takie problem.

Od 2 lat nachodziła mnie firma windykacyjna, żądając spłaty wierzytelności, którą kiedyś odkupili od mojego wierzyciela. Część już spłaciłem, ale cały czas domagali się całości.

Niedawno wyjechałem na wakacje, w domu została tylko żona. Po powrocie odebrałem zaległą korespondecję, ale Pani z poczty powiedziała, że był do mnie jeszcze jakiś list z Sądu z Lublina, ale że dwukrotnie był awizowany i nieodebrany, to wrócił do nadawcy. Żona na oczy listonosza nie widziała, złożyłem reklamację na poczcie i poczta ją uznała. Zadzwoniłem również do e-sądu i Pani podała mi sygnaturę sprawy i kto jest powodem.
W sądzie rejonowym, zgodnie z radami z forum, chciałem uzyskać kod dostępu do e-sądu,żeby dowiedzieć się, o co w ogóle chodzi. Powiedziano mi,że muszę złożyć pisemny wniosek do Lublina.I teraz pytanie, czy mogę zrobić tak.

1. Składam wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu.
2. Składam też wniosek o doręczenie kodu dostępu.
3. Składam sprzeciw, ale tu mam wątpliwości. Jedyne co mam, to nazwę powoda i sygnaturę sprawy. Czy to wystarczy? Czy mogę po prostu napisać, że wnoszę sprzeciw od wyroku o sygnaturze....... Nie znam przeciw nawet daty, kiedy wyrok był wydany. Czy jeśli sąd przywróci mi termin i doręczy kod dostępu, to wezwie mnie też o uzupełnienie ewentualnych braków w sprzeciwie.

Z góry dzięki za pomoc :)

Jak wyżej napisano sprzeciw w esądzie, to "nie zgadzam się z nakazem zapłaty".

Wszystko możesz uzupełnić w odrębnym piśmie procesowym przed sądem właściwości ogólnej.

Brawa za zainteresowanie się tematem i reklamację na poczcie.
Widać są jeszcze ludzie, którzy umieją myśleć, a nie działać dopiero "po fakcie"...

Dziękuję Ci za odpowiedź :) Dam znać jak sprawa się potoczyła.

Pozdrawiam serdecznie.

Mam takie zapytanie, otóż mam zasądzony z dn.17.12.2014r wyrok karny :

Na podstawie art. 72 & 2 kk zobowiązuje oskarżonego XXX do naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem poprzez zapłatę na rzecz pokrzywdzonego Fast Finanse SA kwoty 3500 zł w terminie 1 roku od uprawomocnienia się wyroku.

Oprócz tego sześć miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem tytułem próby na 2 lata.

Dziś otrzymałem Nakaz Zapłaty w postępowaniu upomniawczym z e-Sądu w Lublinie.
Czy przysługuje mi podniesienie sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty? Jeśli tak , to co powinien zawierać taki sprzeciw?
A tak w ogóle, to po co wierzyciel wystąpił do e- Sądu po nakaz zapłaty, skoro jest zasądzony prawomocny wyrok?

Ostatnia edycja:
Powrót