E-sąd - Zadekretowano Adresy zweryfikowane negatywnie

• Autor wątku Autor wątku MAG-DA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sugeruje Pan, że podpisując umowę ze spółką cywilną czy jawną powinnam od wszystkich np. 5 wspólników brać adresy zamieszkania? Jeżeli osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą to umowę faktycznie podpisuję z tą osobą, albo jej pełnomocnikiem (który może nie znać nawet tego adresu), jednak ta umowa związana jest z działalnością gospodarczą, jej "firmą" i w tym celu w CEIDG wskazany jest adres do doręczeń dla tej działalności. To co się dzieje jest po prostu absurdalne i powinno być przez ustawodawcę natychmiast zmienione.

Nie tylko sugeruję, ale tak zawsze robiłem.

Zresztą spółka cywilna, to w istocie wspólnicy. Z kim pani podpisuje umowę?? Czy za każdym razem wspólnicy przedkładają pani umowę spółki, aby wiedziała pani, że to akurat osoba upoważniona podpisała??

Przy stałych kontaktach gospodarczych i udzielaniu zakupów z odroczonym terminem płatności od lat żądam podpisywania weksli i poręczania ich przez małżonków. Przy takiej praktyce żaden mój klient nigdy nie miał problemów z szukaniem wiatru w polu. WIdać musi się pani jeszcze wiele nauczyć, jeśli chce działać bez ryzyka.

Oczywiście w sądach normalnych tych problemów raczej nie ma, wszystko zależy od sądu.
Jednak w esądzie, jeśli chce mieć pani pewność wydawania nakazu, musi znać pani faktyczne miejsce zamieszkanai dłużników. Oczywiście może pani podać inny adres do doręczeń, jednak wymóg wskazania miejsca zamieszkania jest konieczny.

Mam problem z "Zadekretowano – Nowa – Adresy zweryfikowane negatywnie", ale mój przypadek dotyczy osoby prowadzącej DG - podałem adres prowadzenia tejże DG. (Ja jestem osobą fizyczną - nienależyte wykonanie usługi)

I tu pytanie - czy uzyskam nakaz na podstawie takiego adresu (skierować pismo do esądu z wyjaśnieniem) czy pisać pismo do urzędów o uzyskanie adresu zameldowania?

Do ewidencji o wskazanie adresu zamieszkania.

W CEIDG jest adres zamieszkania, ale tylko urzędy mają do niego dostęp.

Pisma dla osób prawnych, organizacji, osób fizycznych podlegających wpisowi do rejestru albo ewidencji na podstawie odrębnych przepisów - w razie niemożności doręczenia w sposób przewidziany w artykułach poprzedzających z uwagi na nieujawnienie w rejestrze albo w ewidencji zmiany adresu, a w przypadku osób fizycznych miejsca zamieszkania i adresu - pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia, chyba że nowe miejsce zamieszkania i adres są sądowi znane.

Znalazłem w CEIDG "adres do doręczeń" (inny niż adres prowadzenia DG, wydaje mi się że to będzie adres zamieszkania/zameldowania).
Napisałem więc pismo procesowe i wskazałem ten adres jako właściwy.

Dobrze zrobiłem?

Tego nie wiemy, bo adres zamieszkania może być też inny.

Adresu tego w ceidg nie widzisz.

No i jestem w kropce.
CEIDG oczywiście nie udostępni adresu, bo nie ma podstaw prawnych. Kierują do MSW i gminy.
MSW udostępni, ale trzeba podać więcej danych niż imię i nazwisko i miejsce prowadzenia DG (np. imiona rodziców, data i miejsce urodzenia, nr DO lub przybliżony wiek osoby :) ).
Gmina (m. Wrocław) odpisała, że imię i nazwisko oraz NIP i REGON nie są wystarczające do znalezienia osoby (zrozumiałem, że nie mają takich danych - ?).

Wygląda na to, że najlepiej będzie zwrócić się z wnioskiem do Sądu, aby to Sąd zwrócił się do CEIDG o pełny wypis z rejestru.

Ale moja sprawa toczy się przed e-sądem. Jak zrozumiałem e-sąd nie występuje o takie dane, więc sprawę musiałbym przenieść do "normalnego" sądu.
Czy e-sąd przekaże sprawę do rejonowego, jeżeli nic nie zrobię na jego wezwanie do usunięcia braków formalnych - czy po prostu odrzuci pozew?

Zwróci pozew.

Wskazanie miejsca zamieszkania jest brakiem formalnym.

Oczywiście możesz złożyć skargę, być może sędzia wyda nakaz, ale w ten sposób możesz stracić i pół roku, a czasem więcej.

Zdecydowanie lepiej niech sąd zwróci pozew, zwróci opłatę, a Ty sobie w międzyczasie skieruj sprawę do normalnego sądu (wnieś nowy pozew).

A na przyszłość staraj się znać więcej informacji o danych kontrahenta. Jeśli jest uczciwy, nie ma problemów z podaniem peselu, czy nawet nr dowodu osobistego.

Przynajmniej ja nigdy takich problemów u klientów nie miałem.

OK, rozumiem.
Czy już teraz mogę wnieść drugi pozew czy czekać najpierw na zwrot pozwu?
O dane kontrahenta ciężko, dotyczy usługi, a ja byłem klientem.

Nie musisz czekać, sąd i tak zwróci...

No chyba, że wezwał Cię pod rygorem stwierdzenia braku podstaw do wydania nakazu zapłaty??

Powrót