Egzamin klasyfikacyjny w drugiej klasie liceum

• Autor wątku Autor wątku daggerfall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daggerfall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
jakoś miesiąc temu przepisałem się do innej szkoły - druga klasa liceum. Okazało się, że muszę zaliczyć j.hiszpański i historię w rozszerzeniu.I teraz co by się stało jakbym nie zdał tego egzaminu klasyfikującego z hiszpańskiego?

Nie otrzymasz promocji do klasy programowo wyższej.

A wie ktoś czy bd miał możliwość poprawy takiego czegoś? Czy bd wykreślony z listy uczniów czy jak ?

daggerfall napisał:
A wie ktoś czy bd miał możliwość poprawy takiego czegoś?

Nie. Ale z doświadczenia wiem, ze egzaminy takie najczęściej przebiegaj pomyślnie dla ucznia.

daggerfall napisał:
Czy bd wykreślony z listy uczniów czy jak ?

Nie, nie będziesz wykreślony. Będziesz musiał powtórzyć klasę.

Czyli po nie zdaniu nie muszę już chodzić do szkoły, jeżeli mam ukończone 18 lat?

Jeżeli masz ukończone 18 lat, to nie musisz chodzić do szkoły już teraz.

rawla napisał:
daggerfall napisał:
A wie ktoś czy bd miał możliwość poprawy takiego czegoś? Czy bd wykreślony z listy uczniów czy jak ?
Nie.

A to dlaczego?

Ostatnia edycja:
Moje pytanie odnosiło się do słów o braku możliwości poprawy, a nie o wykreśleniu. Fakt, że źle zacytowałem. Ale chodziło o twoje pierwsze "nie", a nie to drugie.

A dlaczego twierdzisz , że moje pierwsze Nie było błędne?

Podaj przepis, który mówi, że oceny niedostatecznej wystawionej na podstawie egzaminu klasyfikacyjnego nie można poprawiać podczas egzaminu poprawkowego.

M a x napisał:
Podaj przepis, który mówi, że oceny niedostatecznej wystawionej na podstawie egzaminu klasyfikacyjnego nie można poprawiać podczas egzaminu poprawkowego.

Mówisz, masz:
§ 18. 1. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych jest ostateczna, z zastrzeżeniem § 19. -ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ 1) z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

Aby nie być przez Ciebie oskarżonym o "gadanie bzdur" to: § 19. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłaszane od dnia ustalenia tej oceny, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia zakończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych - to samo rozporządznie.

rawla napisał:
Mówisz, masz:
§ 18. 1. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych jest ostateczna, z zastrzeżeniem § 19. -ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ 1) z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

Aby nie być przez Ciebie oskarżonym o "gadanie bzdur" to: § 19. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłaszane od dnia ustalenia tej oceny, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia zakończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych - to samo rozporządznie.

Zgłaszam trolling do Moderacji. Nie jest to pierwszy raz, kiedy wprowadzasz w błąd. Zapoznaj się z paragrafem 21, który dotyczy właśnie egzaminu poprawkowego.

PS Rozumiem, że według ciebie egzamin poprawkowy w ogóle nie istnieje lub jest bezprawny, bo przecież

Ustalona przez nauczyciela [...] roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych jest ostateczna [...]

Ciekawe, że sam kiedyś pisałeś o egzaminie poprawkowym. A teraz twierdzisz, że jest on sam w sobie sprzeczny z § 18.

Nie ma tu żadnej sprzeczności, bo:
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.

tymczaem: § 21. 1. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej (semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych albo dwóch obowiązkowych zajęć edukacyjnych, może zdawać egzamin poprawkowy z tych zajęć.
czyli : chodził do szkoły dostawał oceny ndst. Są wiec podstawy do klasyfikowania.ale o ile w pierwszym przypadku "Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych" to w w drugim uczeń może zdawać egzamin poprawkowy "uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej [/B](semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych albo dwóch obowiązkowych "
i jeszcze jedno. wskazana przeze mnie podstawa prawna nie przewiduje egzaminu poprawkowego po egzaminie klasyfikacyjnym a jednynie: 2. W przypadku stwierdzenia, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny, dyrektor szkoły powołuje komisję, która: w przypadku rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych - przeprowadza sprawdzian wiadomości i umiejętności ucznia, w formie pisemnej i ustnej, oraz ustala roczną (semestralną) ocenę klasyfikacyjną z danych zajęć edukacyjnych;" zwróć uwagę, że nie ma tu mowy o egzaminie poprawkowym!!!!
byłoby również dobrze abyś zwrócił uwagę na zapis "§ 19. 1. Do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy) w szkole podstawowej, gimnazjum oraz szkole ponadgimnazjalnej przyjmuje się ucznia na podstawie: 1) świadectwa ukończenia klasy programowo niższej (wpisu w indeksie potwierdzającego ukończenie semestru programowo niższego) w szkole publicznej lub szkole niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej tego samego typu oraz odpisu arkusza ocen wydanego przez szkołę, z której uczeń odszedł; 2) pozytywnych wyników egzaminów klasyfikacyjnych, przeprowadzanych zgodnie z przepisami w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i s ł uchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych, w przypadku przyjmowania: a) do szkoły podstawowej lub gimnazjum ucznia spełniającego obowiązek szkolny poza szkołą, na podstawie art. 16 ust. 8 ustawy, -ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU1)
z dnia 20 lutego 2004 r.
w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych - co moim zadaniem zamyka kwestROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU1)
z dnia 20 lutego 2004 r.
w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych - co moim zdaniem zamyka kwestię rodzaju egzaminu i jak najbardziej odpowiada omawianemu tu przypadkowi.

Ostatnia edycja:
rawla napisał:
Nie ma tu żadnej sprzeczności, bo:
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.

tymczaem: § 21. 1. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej (semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych albo dwóch obowiązkowych zajęć edukacyjnych, może zdawać egzamin poprawkowy z tych zajęć.
czyli : chodził do szkoły dostawał oceny ndst. Są wiec podstawy do klasyfikowania.ale o ile w pierwszym przypadku "Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych" to w w drugim uczeń może zdawać egzamin poprawkowy "uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej [/B](semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych albo dwóch obowiązkowych "
i jeszcze jedno. wskazana przeze mnie podstawa prawna nie przewiduje egzaminu poprawkowego po egzaminie klasyfikacyjnym a jednynie: 2. W przypadku stwierdzenia, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny, dyrektor szkoły powołuje komisję, która: w przypadku rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych - przeprowadza sprawdzian wiadomości i umiejętności ucznia, w formie pisemnej i ustnej, oraz ustala roczną (semestralną) ocenę klasyfikacyjną z danych zajęć edukacyjnych;" zwróć uwagę, że nie ma tu mowy o egzaminie poprawkowym!!!!

Dobra, może prościej. Skończ te swoje wywody (które nie mają sensu, bo uczeń po zdaniu egzaminu klasyfikacyjnego nie jest już nieklasyfikowany) i przeczytaj ustęp drugi paragrafu, który zacytowałeś na początku. Jeżeli tego też nie przyjmujesz do wiadomości, to ja się poddaję.
Przepis prawny:

§ 18. 1. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych jest ostateczna, z zastrzeżeniem § 19.
2. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego niedostateczna roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych może być zmieniona w wyniku egzaminu poprawkowego, z zastrzeżeniem § 19 i § 21 ust. 1.
3. Ustalona przez wychowawcę klasy roczna ocena klasyfikacyjna zachowania jest ostateczna, z zastrzeżeniem
§ 19.

Być może dobrze się bawisz, paląc głupa, ale twój trolling szkodzi innym. Mam nadzieję, że Moderatorzy podejmą odpowiednie kroki.

Max po raz kolejny mnie obrażasz. Dla mnie to Ty jesteś zwykłym gówniarzem, który udaje że się zna, ale każdym swoim wpisem daje dowody swojej nikłej wiedzy.
Nie mam przyjemności dyskutować z człowiekiem, który zamiast używać silnych argumentów używa argumentu siły.Przytaczasz przepisy, których sam nie rozumiesz!!!!!

rawla napisał:
Max po raz kolejny mnie obrażasz. Dla mnie to Ty jesteś zwykłym gówniarzem, który udaje że się zna, ale każdym swoim wpisem daje dowody swojej nikłej wiedzy.
Nie mam przyjemności dyskutować z człowiekiem, który zamiast używać silnych argumentów używa argumentu siły.Przytaczasz przepisy, których sam nie rozumiesz!!!!!

A ty się znasz lepiej, robiąc z białego czarne i twierdząc, że nie można poprawiać oceny niedostatecznej wystawionej na podstawie egzaminu klasyfikacyjnego, mimo wyraźnego przepisu? Wolne żarty koleś.

Przepis prawny:
§ 18.
2. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego niedostateczna roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych może być zmieniona w wyniku egzaminu poprawkowego, z zastrzeżeniem § 19 i § 21 ust. 1.

rawla napisał:
daggerfall napisał:
A wie ktoś czy bd miał możliwość poprawy takiego czegoś?

Nie. Ale z doświadczenia wiem, ze egzaminy takie najczęściej przebiegaj pomyślnie dla ucznia.

Najwyraźniej twoje legendarne doświadczenie to nie wszystko.

Po pierwsze nie jesteśmy kolegami, więc wstrzymaj się z tym koleś. Po drugi jakie masz podstawy aby kwestionować moje doświadczenie?
Po trzecie, wyłącz emocje, a włącz myślenie, przeczytaj jeszcze raz to co sam zacytowałeś z prawa, a sam zrozumiesz, że toczysz pianę, krzykaczu.

Przeczytałem i przepis mówi "tak", a ty mówisz "nie". I co dalej, koleś? Każesz mi przeczytać tłumaczenie rozporządzenia po chińsku?

Jeszcze raz proszę,abyś nie zwracał się do mnie sławami koleś.
Niestety nie mogę oprzeć się wrażeniu, że Twoje zachowania, przypominają zachowania małego faceta, z małym interesem ale duuuuużym kompleksem swojej małości.
To tyle w tym temacie. Nie ma Ci już nic więcej do powiedzenia, bo nie znajduje przyjemności wchodzenia w pyskówki z takim "kolesiem"

Panowie, proszę o spokój. Bo obydwu wyślę na urlop.

Powrót