Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i są wyniki z Poznania, większość nie zdała. :rolleyes: A ci co zdali to w większości na 30 pkt.

Ładny pogrom w Poznaniu masakra, nie chce wiedzieć co będzie w Krakowie

Bardzo słabe wyniki

Nawet widzę, że ktoś miał 7 pkt :(

Ciekawe dlaczego akurat w tym roku był taki pogrom na egzaminach

zdało 25 osób na 60... prawie połowa, nie jest tak źle!

madej85 napisał:
zdało 25 osób na 60... prawie połowa, nie jest tak źle!

Zważywszy na to, że w zeszłym roku egzamin adwokacki zdało około 85% ludzi w całym kraju, to jest tragiczny wynik

Ale generalnie dobrze, że ktoś zdał

to do zobaczenia za rok i życie toczy się dalej..23,5 pkt

30 % zdało w Poznaniu. Dwa satysfakcjonujące wyniki. Reszta praktycznie na minimum. Czas pisać skargę.
Pozdrawiam,
Bartek

zdało dokładnie 41,6 %,
w skardze proponuje ując fakt, że w Krakowie było niższe ciśnienie atmosferyczne niż w Poznaniu!!

Była nawet osoba, która uzyskała imponujący wynik 4,5 pkt :o

Talib. Mam do Ciebie pytanie. Zakończyłeś jakąś sprawę, a jak nie to na jakim etapie skończyłeś je robić będzie to przydatne żeby określić swoje szanse na zdanie w innych izbach. Oceny będą pewnie odpowiadały ilości pism jakie wygenerowałeś....pozdrawiam

to post taliba z 08-03-2012 odnośnie jego pracy cyt:"MASAKRONE- poznań...kazusy były trudne...były do zrobienia ale na pewno nie w 6 godz..ja zrobiłem pierwszy cały (4,5godz) i z drugiego zakończyłem zabezpieczenie ustalając koszty i zdążyłem jeszcze wszcząć egzekucję i zrobić 2 zapytrania...pisząc pierszy temat ( nie otwierałem 2 na raz) myślałem, że tylko jeden będzie tak rozbudowny opis i oszacowanie, licytacja nieruchomości - uproszczona, plan podziału- z tego co wiem to nigdy go nie było na żadnym egz., postanowienie o kosztach,
a tu po 4,5 godz. niespodzianka - moja mina bezcenna, jak zobaczyłem ilość kartek w 2 - gim kazusie..tak na prawdę to zrobili nam 3 sprawy w 2 kazusach..dowalili niemiłosiernie..czuje się jakmy mnie ktoś.....pip..nie wiem co autor miał na myśli ale zapewne cel osiągnął.."

właśnie. Podaj co mogłeś zrobić źle, dla tych którzy jeszcze nie mają wyników, żeby wiedzieli czego się spodziewać...
Jak przeprowadziłeś egzekucję z nieruchomości? w uproszczonej czy normalnie?

I prośba do tych co zdali... zapamiętajcie pytania i numery zestawów z ustnego.

a co będziecie robić po oblanym egzaminie , przecież nie macie już statutu aplikanta i np w teren nie można jeździć, zajmować , podpisywać itp

2/3 oblało, rozumiem że to była ta łatwiejsza część...

sprawa pierwsza:- zakończona

1. wezawanie o zaliczkę na wydatki
2. zaksięgowanie zaliczki
3.
- zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
-wezwanie do zapłaty długu w ciągu 2 tyg, pod rygorem niezwłocznego przystąpienia do opisu i oszacowania
-formularz do kw
- zawiadomienie o terminie opisu i oszacowania wraz z odezwą o wywieszenie ( termin ustalony na miesiąc naprzód) - odpisy wszędzie gdzie trzeba
4. opis i oszacowanie
5. ogłoszenie o terminie I licytacji nieruchomości ( 3/4 zgodnie z przepisami o ruchomości)
6. licytacja, sprzedałem tak żeby cena wystarczyła na zaspokojenie wszystkich (nie za cenę wywołania, głupie sformułowanie w kazusie, bo miałem z tego co pamiętam skutecznie zakończyć postępowanie)
7. protokół z licytacji, udzieliłem przybicia nabywcy
8. Protokół sprzedaży nieruchomości
9. sumę uzyskaną z egzekucji przkazałem na depozyt
10. przekazanie akt do sądu celem wydania postanowienia o przysądzeniu własności
11. po uprawomocnieniu się postanowienia sądu -sporządziłem plan podziału
12. zawiadomienie ston i uczestników o planie ze wskazaniem kto ile uzyskał
13. postanowienie o kosztach
14. przekazanie wierzycielowi i wierzycielowi hipotecznemu należności (założyłem że mam tytuł wykonawczy od hipotecznego)

druga sprawa:

1. wezwanie o opłatę stałą
2. zaksięgowanie
2. zarządzenie przekazania sprawy w części wykoania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia na nieruchomości (art. 200 kpc w zw z art 13 par 2 i art. 800 kpc)
3. zawiadomienie o wszczęciu postępowania w celu wykonania postanowienia o udzielaniu zanezpieczenia
4. zabezpieczenie na rachunku bankowym zgodnie z art 752 ze znaczkiem 3 kpc w zw z art. 889kpc- pieniądze zostają jedynie zablokowanie na rachunku, nie dawałem na depozyt
5. postanowienie o kosztach, ustaliłem nie obciążając nikogo, wskazałem przez kogo zostały zapłacone i odpisy wysłałwem do stron i do sądu który wydał tytuł zabezpieczenia
6. zawiadomienie o wszczęci uegzekucji
7 zapytanie do cepisku
8 zapytanie do rejesru zastawów

i więcej już nie zdążyłem, zszyłem teczki wypełniłem okładki, w pierswszej sprawie jeszcze ponumerowałem karty i oddałem..może coś ominąłem ale to tak w skrócie co pamiętam..

To nawet sporo napisałeś.....Szkoda, że nie zdałeś....Ja zapewne podzielę twój los...Pozdrawiam:rolleyes:

No właśnie, jak na takie rozpisanie się to tych punktów dostałeś mało.

Powrót