Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Poczytaj komentarze do art. 805 kpc - postepowanie egzekucyjne "wszczyna" pierwsza egzekucyjna, a nie zawiadomienie o wszczęciu.

Jeżeli mam wniosek o egzekucję tylko z ruchomości, to w teren jadę z wydrukowanym zawiadomieniem o wszczęciu.

Ostatnia edycja:
Chyba nie do konca. Postepowanie egzekucyjne rozpoczyna sie z chwila zlozenia wniosku przez wierzyciela o wszczecie egzekucji.
Koledze ubek chodzilo bardziej o wszczescie egzekucji, ktora to rozpoyczna sie z pierwsza czynnoscia egzekucyjna.
Jednak nie sposob zgodzic sie z tym, iz zawiadomienie o wszczeciu egzekucji nalezy doreczac w terenie, gdy wierzyciel wskazal np. tylko 1 sposob i sa to ruchomosci. Co w przypadku, gdy dluznik zamieszkuje w innej miejscowosci, niz siedziba komornika? Wzywamy wtedy o zaliczke na dojazd itd. To moze potrwac. Zawiadomienie nalezy wyslac neizwlocznie po zlozeniu wniosku, bez wzgledu, jakie sa sposoby egzekucji i ile ich jest. Zawiadomienie jest darmowe.

A jak wniosek o zajecie ruchomosci dotyczy ruchomosci ktore znajduja sie u wierzyciela a dluznik mieszka na drugim koncu Polski to tez zowe nie wysylasz?

Czyli nie bedzie to moj wielki blad jesli wysle zowe a pozniej wykonam dalsze zalozenia? Chodzi mi tutaj zawsze o rozwiazywanie tego pod katem egzaminu, jasne ze czasem praktyka odbiega od teorii.

Mozesz wyslac i nie bedzie to zaden blad.

Brygada_Remontowa oczywiście chodziło o wszczęcie samej egzekucji ;)

Tunia pytałaś o satn faktyczny podany w temacie 1 zeszłorocznego egzaminu. Moim zdaniem wysłanie gołego zawiadomienia o wszczęciu jest błędem.

Pomiedzy 18 a 21 sa 3 dni to co mam czekac (teoretycznie) i zalozyc ze wysylam to wszystko razem? To po co takie zalozenie? Ot tak sobie? Dlaczego uwazasz ze to blad- podaj argumenty:what: :)

tunia skoro nie wzywałas o zaliczkę na wydatki to dlaczego od razu nie zajęłaś nieruchomości?

Tuniu moim głównym argumentem jest art. 805 kpc ;) Ponieżej wrzucam kilka zdań z różnych komentarzy do tego art.:

red. A. Zieliński / Flaga-Gieruszyńska

1. Komentowany artykuł odgrywa istotną rolę dla przebiegu postępowania egzekucyjnego, ponieważ dotyczy on doręczenia dokumentów, o którym mowa w art. 795 § 2 KPC jako o chwili, od której dla dłużnika biegnie termin do wniesienia zażalenia na postanowienie w sprawie nadania klauzuli wykonalności. Termin ten określono w taki sposób, aby pozwolić wierzycielowi uzyskać przewagę w postępowaniu egzekucyjnym wynikającą z elementu zaskoczenia dłużnika, które może w takiej sytuacji nie zdążyć podjąć kroków zmierzających do udaremnienia skutecznej egzekucji.
2. Pojęcie pierwszej czynności egzekucyjnej nie jest tożsame w każdym przypadku, ponieważ jest uzależnione od sposobu egzekucji przyjętego wobec tego dłużnika - w egzekucji świadczeń pieniężnych będzie to zajęcie składnika majątkowego, z którego będzie prowadzona ta egzekucja, a w egzekucji świadczeń niepieniężnych np. wezwanie dłużnika do dobrowolnego wykonania czynności (art. 1049 § 1 KPC). W każdym razie powinna to być czynność skierowana do dłużnika i zmierzająca do zaspokojenia wierzyciela.

red. M. Uliasz

1. Zawiadomienie dłużnika o wszczęciu egzekucji pozwala dłużnikowi na zapoznanie się z treścią tytułu wykonawczego. Od tej czynności biegnie również termin na wniesienie przez dłużnika zażalenia na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.
2. Pierwszą czynnością egzekucyjną jest zazwyczaj zajęcie przedmiotu (przy egzekucji świadczeń pieniężnych) lub wezwanie dłużnika do dobrowolnego wykonania czynności (przy egzekucji świadczeń niepieniężnych). W zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji powinien być wskazany sposób egzekucji.

red. J. Jankowski / Jankowski

1. O ile w postępowaniu rozpoznawczym (procesie) zasadą jest doręczenie impulsu wszczynającego to postępowanie (odpisu pozwu) stronie przeciwnej już w początkowej fazie postępowania, o tyle w postępowaniu egzekucyjnym panują odmienne reguły. W tym ostatnim postępowaniu notyfikacja wniosku o wszczęcie postępowania jest właściwie sprzeczna z celem postępowania, gdyż uprzedzenie strony przeciwnej o zamierzonych krokach może często je sparaliżować.

P.S. Nie chcę się czepiać, ale za coś te punkty na egzaminie zabierają, a to akurat jest moim zdaniem dość poważny błąd. Poza tym lepiej, żebyśmy robili błędy na forum, niż 7 marca na egzaminie ;)

Witam, mam pytanie, może ktoś wie?
Zabezpieczam świadczenie alimentacyjne jaką opłatę pobieram i na jakiej podstawie prawnej?

u_b_e_k napisał:
Moim zdaniem wysłanie gołego zawiadomienia o wszczęciu jest błędem.
Tak trochę na zasadzie wkładania kija w mrowisko mam zatem pytanie :)
Dług 200 tys. odsetki umowne np. 20%.
Wpływa wniosek. Wierzyciel nie zna majątku.
Robimy US, ZUS, Ewidencję Gruntów, Cepik, Księgi Wieczyste - pusto.
Ba! Pojedźmy nawet w teren i nikogo nie zastajemy.
Wysłuchanie w trybie 827 i umorzenie.

Dłużnik jakimś cudem dowiaduje się o postępowaniu które odbyło się "bez niego". Składa skargę na czynności że nie został zawiadomiony o wszczęciu egzekucji a tym samym narosły kolejne gigantyczne odsetki - a dłużnik - taki nietypowy - chce spłacić, ale poniósł szkodę działaniem komornika który w ogóle nie poinformował go o postępowaniu.
Może nawet wystąpi z pozwem o odszkodowanie.

I teraz tak:
- wiem że egzamin egzaminem i przynajmniej ten jeden raz należy zrobić tak co może jest sprzeczne z logiką ale zgodne z literalnym brzmieniem przepisu
- ale jak w praktyce? Bo ja uważam że więcej jest problemów z niewysłania zowe niż z wysłania niekoniecznie z zajęciem.

Skutki prawne wysłania ZOWE są tak doniosłe, że sytuacja kiedy niewysyłamy go w ogóle wydaje mi się nie do pomyślenia. A do pomyślenia jest sytuacja kiedy przez całe postępowanie nie zajmiemy nic..bo dłużnik nic nie ma. Więc de facto nie dokonamy pierwszej czynności egzekucyjnej w sprawie.

Sprawa jest prosta, to wierzyciel wskazuje adres dłużnika na który należy mu doręczyć zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Ponadto, jak dostaniemy zwrot korespondencji z poczty - awizowano poprawnie, podwójnie sytuacja jest całkiem klarowna. Kolejna rzecz, w kpc nie ma przepisów mówiących, że komornik w trakcie czynności terenowych ma obowiązek rozpytywać sąsiadów, więc de facto komornik nie ma możliwości ustalić czy dłużnik mieszka pod adresem wskazanym we wniosku. Szkoda w tym przypadku nie nastąpiła. Nie wystąpił także adekwatny związek przyczynowy między szkodą a zdarzeniem powodującym szkodę, dlaczego nie wystąpił adekwatny związek przyczynowy, ponieważ dłużnik w momencie wydania wyroku mógł spłacić zadłużenie, a nie czekać do egzekucji.

Nie chodziło mi o kwestię adresu. Załóżmy nawet że adres jest prawidłowy i komornik najzwyczajniej w świecie dłużnika nie zastał.
Zmierzałem do sytuacji kiedy przez całe postępowanie komornik niczego nie ustala a więc i niczego nie zajmuje...a więc stosownie do art. 805 jako że nie dokonuje nawet pierwszej czynności egzekucyjnej to i zgodnie z w/w przepisem nie doręcza ZOWE.
Z ZOWE jednak wiążą się bardzo ważne skutki prawne np. zażalenie.
Czy w takiej sytuacji jak powyżej jest wszystko w porządku w tym że dłużnik przez cały okres trwania postępowania nie zostanie zawiadomiony o wszczęciu egzekucji?

Pytam bo jestem przekonany że 99,99% komorników w Polsce zawiadamia o wszczęciu egzekucji bez względu na to czy pierwsza czynności egzekucyjna w sprawie zostanie dokonana czy też nie.

Zawiadomienie jest obligiem, i nie można go nie wysłać, czy doręczyć. A jak nie znasz majątku to wzywasz dłużnika w trybie 761 kpc, 801 kpc i już masz czynność. Więc nie ma możliwość pominięcia zawiadomienia. A w sytuacji wyżej, odpowiedzialność dyscyplinarna jak nic.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, nasuwają się kilka pytań w związku z tym co napisałeś:
1) czy komornik musi doręczyć ZOWE- komornik nie musi doręczyć ZOWE.
2) czy z powodu braku nie doręczenia zowe nastąpi przerwanie terminu 10 letniego - nastąpi, gdyż do przerwania terminu wymagana jest jakakolwiek czynność przed sądem lub innym organem powołanym do egzekwowania roszczeń danego rodzaju, przedsięwzięta bezpośrednio w celu dochodzenia roszczenia (chodzi mi o skuteczne złożenie wniosku egzekucyjnego, zwrot z powodu braków formalnych nie wchodzi w rachubę).
3) kiedy komornik doręcza ZOWE - komornik doręcza zowe przy pierwszej czynności egzekucyjnej, art. 805 kpc.
4) jak to jest pierwsza czynność egzekucyjna - np. zajęcie ruchomości itp., może to być także wydanie postanowienia o przyznaniu wierzycielowi kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu egzekucyjnym i najważniejszy przepis art. 801 kiedy wierzyciel nie wskazał majątku dłużnika komornik wzywa dłużnika do złożenia wyjaśnień.
5) czy w przypadku nie doręczenia ZOWE dłużnik może żalić postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności? (pytanie ciekawe) zgodnie z normą zawartą w art. 795 kpc termin na wniesienie zażalenia biegnie dla dłużnika od daty doręczenia mu zowe. Termin ten wynosi zgodnie z art. 394 2 kpc tydzień czasu. Co stoi na przeszkodzie żalenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności zaraz po wydaniu klauzuli? Reasumując: komornik nie doręczył zowe, dłużnikowi nie upłynął czas do złożenia zażalenia. Nowy komornik wszczyna postępowanie doręcza zowe dłużnik ma tydzień czasu na złożenie zażalenia.

Pytanie do pytającego - jakie negatywne skutki są związane z doręczeniem zowe przed dokonaniem pierwszej czynności egzekucyjnej?

Dlaczego pytam o to, ponieważ negatywne skutki i naruszenie przepisów prawa formalnego stanowi podstawę do wniesienia skargi na czynność komornika.

Zauważyłem, że komornicy prowadząc ponowną egzekucję, ponownie pouczają o możliwości złożenia zażalenia na post. o nadaniu klauzuli wykonalności. Tak samo ta sytuacja jak i doręczenie zowe przed dokonaniem pierwszej czynności egzekucyjnej jest błędna.

pytanie do mecenaso85 napisz jaka szkoda może wyniknąć dla dłużnika z tytuł doręczenia mu zowe przed dokonaniem pierwszej czynności egzekucyjnej?

W jednej kwestii się zgodzę z mecenaso85 za wczesne doręczenie dłużnikowi zowe jest naruszeniem przepisów prawa formalnego i to stanowi przesłankę do odpowiedzialności komornika na podstawie art. 23 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Jednakże ta przesłanka nie jest jedyną do zasądzenia odszkodowania.

jak wyglądają szablony pism na egzaminie? czy są to tylko czyste kartki czy może zawierają już jakąś treść??? przerabiałem drugi temat z tamtego roku , tworzyłem sobie każde pismo po kolei i zeszło mi z tym niemiłosiernie długo. proszę o odpowiedź

taczkowy napisał:
Zauważyłem, że komornicy prowadząc ponowną egzekucję, ponownie pouczają o możliwości złożenia zażalenia na post. o nadaniu klauzuli wykonalności. Tak samo ta sytuacja jak i doręczenie zowe przed dokonaniem pierwszej czynności egzekucyjnej jest błędna.
Tak oczywiście.
Dlatego wyraźnie rozgraniczyłem egzamin i praktykę.
Tak jak napisałem - 99% komorników zawiadamia o wszcz. egzekucji bez pierwszej czynności egzekucyjnej i zawiadamia o kontynuowaniu postępowania egzekucyjnego po otrzymaniu przekazanej sprawy. I nie jestem przekonany czy w przypadku skargi sąd zawsze murem stanie za literalnym brzmieniem art. 805 kpc.
Inna rzecz, że póki co nie miałem jeszcze przypadku aby któraś ze stron złożyła skargę na czynności w takiej sytuacji. Co nie znaczy że jest to niemożliwe - jak najbardziej jest.

Nie rozumiem Was koledzy w ogóle. Za bardzo kombinujecie. Nie ma możliwości nie doręczyć zowe przy egzekucji. Chyba, że wniosek ma braki formalne to wtedy wzywasz o ich uzupełnienie i po uzupełnieniu robisz zowe i wszystkie inne czynności, zauważ że w każdym piśmie nawet wezwaniu do złożenia wyjaśnień, czy wezwaniu o zaliczkę masz pouczenie 767 kpc czyli skargę na CZYNNOŚĆ. Co do doręczeń to poczytajcie przepisy ogólne o doręczeniach tam jest wszystko. W kancelarii zakładasz sprawę wysyłasz zowe i w tym samym czasie robisz np zajęcie wierzytelności w urzędzie skarbowym, czy wzywasz o zaliczkę i już masz wszystko zgodnie z prawem. Albo w jednej kopercie robisz zowe i wysyłasz wezwanie RDN o wyjaśnienia i też jest wszystko dobrze. Dla jasności na ZOWE nie ma skargi z 767 kpc, bo to nie czynność

Ostatnia edycja:
Nasza cała egzekucja zawiera tyle niejasności, że można książkę napisać o nich. Ale cóż, trzeba sobie jakoś z tym radzić. Pozdrawiam:)

Powrót