Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

w wykazie mamy też ustawe o radcach prawnych. Mamy sie uczyc i o adwokatach i o radcach?

Ostatnia edycja:
Lipstick napisał:
Dałabyś radę, ale musiałabyś nieźle spiąć tyłek :-D Cały czas tylko nauka, testy, ustawy... Pomimo dużej ilości wolnego czasu nie zawsze się da tak ciągle nad tym siedzieć, człowiek w końcu potrzebuje odpoczynku...
)
ja nie wiem jak się ogarnąć..
studnia skończyłam w czerwcu,
mam dom, prace, dzieci na głowie i szczerą nadzieję że zdąże z nauką.
Na razie zrezygnowałam ze sprzatania i gotowania :)

Zaczynam od Kodeksów, jak przerobię (Ustawa+ notaki na Heliosz, plus testy Stepaniuk) to lecę z resztą "mniejszych" ustaw.
W pracy trochę testów na Arslege robię, czasem usypiając dzieci też Arslege.
Martwię się czy zdążę ale spróbowac musze...

kujbyszew napisał:
Witam,

w wykazie mamy też ustawe o radcach prawnych. Mamy sie uczyc i o adwokatach i o radcach?

Tak, zwłaszcza ze i na Radcowska i Adwokacką jest ten sam test,

svalbard ja gotowanie też odpuściłam :D na szczęście mąż wyrozumiały-przerabia to już trzeci rok z rzędu :D

cześć,
może niepotrzebnie się niepokoję, ale zapytam dla spokoju: kiedy składaliście dokumenty dostaliście jakiegoś potwierdzenia tego w ora? ja bynajmniej; do tego w systemie extranet ory mam status zgłoszenia: niezweryfikowany. na maila nic też nie dostałem. mam powód, żeby się martwić? dzisiaj upływa termin, więc prośba o możliwie najszybszą odpowiedź :)

nie dostałam potwierdzenia,ale pani w sekretariacie pytała się czy mam kopię,żeby potwierdzić. U nas weryfikują dokumenty od jutra.

no wlasnie, zapomnialem o kopii :/ moze sam fakt statusu: niezweryfikowany oznacza, ze ktos odnotowal w systemie, ze papiery zostaly zlozone, tylko nie poddane weryfikacji. Dobrze rozumuje?

a kiedy składałaś dokumenty? u mnie po tygodniu status się zmienił na dokumenty otrzymano

to spokojnie czekaj :) zawsze możesz przedzwonić i zapytać się

wiem, tylko termin uplywa dzisiaj, wiec gdyby dokumenty zaginely to nic nie zdzialam. No nic, mam nadzieje, ze maja wzgledny porzadek w papierach ;)

Ja również składałam dokumenty do ORA w Warszawie i pod statusem zgłoszenia widnieje infomacja: "Informujemy, że dokumenty złożone do siedziby ORA bedą weryfikowane przez Przewodniczącą Komisji Egzaminacyjnej po upły…wie terminu skła‡dania dokumentów tj. po 13 sierpnia 2016 r. Proces weryfikacji może trwać do 3 tygodni. Prosimy o cierpliwość."
Nie ma co się martwić na zapas, ja dla pewności wysłałam swoje dokumenty za potwierdzeniem odbioru aby uniknąć dodatkowego stresu.

paulina_l napisał:
svalbard ja gotowanie też odpuściłam :D na szczęście mąż wyrozumiały-przerabia to już trzeci rok z rzędu :D

trzeci raz podchodzisz?
Ja pierwszy ale muszę zdać juz teraz, bo za stara jestem by dłużej czekać z tym wszystkim.

Ja skłądałam dokumenty jakos z tydzień temu i mam informację:
"Twoje zgłoszenie otrzymało status: Dokumenty otrzymane, w trakcie weryfikacji przez Przewodniczącego Komisji"
Także czekam na dalsze informacje.

tak trzeci raz,myślę,że chyba wiekiem nikt mnie nie przebije :-)

paulina_l napisał:
tak trzeci raz,myślę,że chyba wiekiem nikt mnie nie przebije :-)
Pewno ja :) I też trzeci raz podchodzę. Przez 2 lata miałam stres, w tym roku mam zabawę i frajdę z nauki...chyba powinnam o tym z kimś porozmawiać :D

Jak już na luzie podchodzisz to na pewno zdasz :) Ja pierwszego egzaminu nie pamiętam- tak się stresowałam, drugi- też mi było słabo, a teraz jestem "mądrzejsza" o te doświadczenia i sam egzamin mnie już nie przeraża. :)

Uczycie się całego kpc , czy tylko procesu i postępowań odrębnych? Od 2010 nie było ani jednego pytania z postepowania nieprocesowego, egzekucyjnego czy odrębnego...

ja postępowania odrębne przejrzałam,w zeszłym roku się uczyłam,więc teraz odpuszczam...a co z kpk robicie część międzynarodową i wojskową??

Ja nie przerabiam cz. Mn i wojskowej, też z tego pytań nie było, a jak już to może pojawi się jedno...to szkoda zachodu się tego uczyc

Powrót