Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Balkon1122334455 napisał:
Widocznie Ci sie zapomniało, wiec przypomnę - egzamin trwa 150 minut, z tym ze wchodzenie na sale egzaminacyjna rozpoczyna sie od 9, wiec od 9 do 14.30 jest 5,5h.Skoro Ty masz takie doświadczenia, fajnie - gratuluje, ale nie przekladaj ich na innych, bo chyba zdążyłeś juz zauważyć - nie każdy jest taki jak Ty :)

150 minut to 2, 5 godziny, jeśli egzamin zaczyna się o 10.00 to jakby nie było skończycie max o 12.30 a nie o 14.30 kolego. Na moim wstępniaku nikt nie jadł, woda była dla każdego na jego stoliku, do toalety non stop ktoś chodził i nie było w tym nic nadzwyczajnego, pierwsze osoby wychodziły po ok. 80 minutach, chyba nikt nie został do końca, komisja w gdańsku 2012 rok. Końcowy za to to zupełnie inna sprawa, egzamin przypominał piknik, zastanawiałam się kiedy tylko na salę wjedzie pizza, a niektórzy przynieśli nawet własne poduszki do podkładania pod czterema literami, żeby nie zwiędły przez 6 w porywach 8 godzin :). Słowem dacie radę, zjedzcie duże śniadanie, baton w kieszeni w pogotowiu i do boju !

witam
w extranecie ORA Wa-wa status zmienił mi się na "kompletny" , jednak niżej przy spisie dokumentów przy punkcie "opłata" nie mam "odznaczonego". Jak u Was wygląda status?

Patriotic21 napisał:
witam
w extranecie ORA Wa-wa status zmienił mi się na "kompletny" , jednak niżej przy spisie dokumentów przy punkcie "opłata" nie mam "odznaczonego". Jak u Was wygląda status?

U mnie punt "opłata" jest odhaczony.

Patriotic21 napisał:
niby status zgłoszenia mam kompletny, jednak trochę zaniepokojony jestem tym brakiem "odhaczenia"

Myślę, że jak masz kompletny to powinno być ok. Masz przecież potwierdzenie przelewu ostatecznie :)

KubaaJ napisał:
Myślę, że jak masz kompletny to powinno być ok. Masz przecież potwierdzenie przelewu ostatecznie :)

Własnie trochę się zaniepokoiłem, wpłacałem w kasie banku gotówką i dostałem "dowód" dokonania opłaty taki jak z poczty, może coś się nie spodobało... jutro zadzwonię dopytać

Moi drodzy, ponieważ egzamin czyha już za rogiem ;) to może wymienimy sobie cenne wskazówki, jak go zdać? :D można gdzieniegdzie znaleźć takie "tipy" od osób, które mają egzamin za sobą / podchodzą któryś raz / mają przecieki... ;) Chodzi o wskazówki rozwiązywania pytań, zaznaczania odpowiedzi, czytania między wierszami itp. czyli wszystko, co pomocne :)

ja tylko słyszę od wszystkich - nie zmieniać zaznaczonych odpowiedzi bo zazwyczaj zmieniamy na źle.

Ja się zastanawiam czy z uwagi na zmiany polityczne jest opcja aby ten egzamin wyglądał inaczej niż w latach poprzednich. Tzn przeglądając poprzednie testy widać pewien styl formułowania pytań i kwestie o które najczęściej się pyta. Zastanawiam się czy ten "styl" może ulec jakiejś znaczącej zmianie

też o tym pomyślałem, niestety możemy tylko dywagować na ten temat a wszystko okaze sie za 2 tyg.

mam pytanie do tych którzy zdawali egz. kiedy sa wyniki??? jak długo sie na nie czeka??? czy trzeba czekac na list polecony od ORA czy bedize to gdziesz wywieszone na tablicy czy w internecie?

i kolejne: egzamin zaczyna sie o 11 a w liscie od ORA każą mi być juz o 9:30 bo beda usadzac, losowac miejsca etc, czy faktycznie mam byc 1,5 h przed egzaminem i sie niepotrzebnie na miejscu strsowac? czy jak bede 10:15 to juz bedzie problem z wejsciem na egzamin? bo czuje sie jak bym gdzies leciał na koniec swiata samolotem i trzeba zdac bagaze i odprawe zrobic. jak wyglada to w rzeczywistosci???

dzieki za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
sebucza napisał:
też o tym pomyślałem, niestety możemy tylko dywagować na ten temat a wszystko okaze sie za 2 tyg.

mam pytanie do tych którzy zdawali egz. kiedy sa wyniki??? jak długo sie na nie czeka??? czy trzeba czekac na list polecony od ORA czy bedize to gdziesz wywieszone na tablicy czy w internecie?

i kolejne: egzamin zaczyna sie o 11 a w liscie od ORA każą mi być juz o 9:30 bo beda usadzac, losowac miejsca etc, czy faktycznie mam byc 1,5 h przed egzaminem i sie niepotrzebnie na miejscu strsowac? czy jak bede 10:15 to juz bedzie problem z wejsciem na egzamin? bo czuje sie jak bym gdzies leciał na koniec swiata samolotem i trzeba zdac bagaze i odprawe zrobic. jak wyglada to w rzeczywistosci???

dzieki za odpowiedzi.

Egzamin zaczyna się o godz. 11. Od godziny 9:30 wpuszczają na salę do godziny 11 (musowo należy się zarejestrować w tym godzinach). Po tym czasie teoretycznie nie wpuszczają nikogo. Możesz być 1,5 h przed egzaminem, ale nikt nie każe wchodzić od razu na salę, bo jak się już podpiszesz na liście (zarejestrujesz), to musisz wejść od razu na salę. Jak już raz wejdziesz to już nie wyjdziesz, dopóki nie rozpocznie się egzamin. Należy pamiętać, że przed godz. 11 robi się najdłuższa kolejka do podpisu a tym samym wejścia na salę. Jest kilka komisji do rejestracji (podział nazwisk alfabetycznie).
Co do wyników dostaje się list polecony z ORA (z poślizgiem) ale wyniki są w internecie (bez nazwisk, tylko numer jaki się wylosowało przed egzaminem). Z tego co pamiętam wyniki są po około tygodniu maksymalnie dwóch.

Manitexx napisał:
A czy ma ktoś ciągle status "weryfikowanie" ?[/QUOTE

Tak, ja mam cały czas status "w weryfikacji"...
Jeśli jutro to się nie zmienić, zadzwonię do ORA

Gruuuuuba napisał:
Tzn przeglądając poprzednie testy widać pewien styl formułowania pytań i kwestie o które najczęściej się pyta. Zastanawiam się czy ten "styl" może ulec jakiejś znaczącej zmianie
Mało prawdopodobne co do stylu, wystarczy przejrzeć dawne pytania...

Witam,
wiadomo coś o tym procesie weryfikacji w ORA w Warszawie ? Uzyskałem informację, że w piątek miały być rozsyłane zawiadomienia, ale np ja w extranecie nadal mam, że dokumenty są w weryfikacji....

W systemie mam status "kompletne", ale wciąż nie dostałem listu.

KubaaJ napisał:
W systemie mam status "kompletne", ale wciąż nie dostałem listu.

np część moich znajomych ma, że 'kompletne', a część, że jeszcze w trakcie weryfikacji, nie wiem kompletnie od czego to zależy

Hej! Mam pytanie techniczne: wiem, że test składa się z karty pytań i osobno karty odpowiedzi. Czy gdzieś można dowiedzieć się, jak poprawnie powinno wypełniać się test? Chodzi mi np. o to, czy trzeba mieć czarny długopis, w jaki sposób wypełniać kartę odpowiedzi, czy można poprawiać błędne odpowiedzi, czy można robić sobie notatki na karcie pytań, itp. Wiem, że tego typu informacje zostaną pewnie podane bezpośrednio przed egzaminem, ale wolałbym mieć już porządek w głowie wcześniej :)

Powrót