Egzamin notarialny 2019

• Autor wątku Autor wątku Prawniczka1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Egzamin wstępny na aplikacje notarialną 99 punktów

Nie znalazłam odpowiedniego pytania, które dałoby mi szanse skutecznie się odwołać... 🙂 Uznałam, że nie ma tego złego... i w tym roku zdawałam na aplikacje radcowską. Zdałam egzamin z wynikiem 121 punktów 🙂

Gratulacje!!!

lexplacebo napisał:
Ja otworzyłem wątek, ja go zamknę. Pierwsze podejście - egzamin zdany. Olbrzymia satysfakcja. Kilka spostrzeżeń dla zdających w kolejnych latach, wiem ze przegląda się wątki archiwalne.

Egzamin i jego atmosfera nie są tak straszne, jak mówią. Na pewno nawet obiad z teściową jest bardziej przyjemny, ale nie ma takiej tragedii, jak zwykło się uważać.

Egzamin jest bezwzlegnie trudny. Każda decyzja, której na codzień się nie zauważa, tam powoduje problem i wątpliwości. Nie ma egzaminów łatwiejszych i trudniejszych, każdy z nich wykracza poza obszar codziennej, nawet najbardziej zaawansowanej praktyki.

Nie czytajcie tego forum. Dowiecie się z niego ze za złe teksty jednolite albo brak jednego pouczenia nie zdaliscie. Od starszych kolegów też usłyszycie ze nie zdali, bo zle podatek pobrali. Bzdury. Nie wiem skąd i po co taki ferment, plotki - zeby oblac trzeba popełnić jeden kluczowy błąd, na którym opiera się kazus albo szereg mniejszych. Zły tekst jednolity, brak pouczenia, błędne oświadczenie - jeśli konstrukcja aktu będzie prawidłową - wpłyną maksymalnie na ocenę, ale nie na zdany lub niezdatny egzamin

Wszystkim zdającym w kolejnych latach zycze powodzenia.
Gratulacje!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odwołanie2019 napisał:
niekompletne pouczenia, brak podanych DZ.U przy niektórych ustawach ma duży wpływ na to, że dostanie się ocenę niedostateczną? Niestety zabrakło mi na to czasu na egzaminie :( pomoże ktoś? :)
Tak jak wyżej ktoś napisał bardzo mało prawdopodobne by z takich powodów oblać egzamin. Ja również nie zdałem i dołączam się do Twoich pytań - jak wygląda procedura? Rozumiem, że ocenionych prac / protokołów nie będzie w liście z uchwałą?

W uchwale otrzymasz tylko informację o zdaniu/ niezdaniu egzaminu + oceny za każdy dzień egzaminu. Po protokoły z prac i uwagi na pracy trzeba się pofatygować do Izby, ewentualnie zadzwonić do Izby i poprosić o skan ocenionych prac z uwagami na maila lub wysłanie pocztą (podobno niektóre Izby tak już robią).

Do egzaminu notarialnego na terenie całego kraju przystąpiły łącznie 562 osoby.

Pozytywny wynik z egzaminu notarialnego uzyskały 282 osoby, co stanowi ok. 50 % ogółu zdających. Jest to wynik wyższy od zeszłorocznego, kiedy to egzamin zdało ok. 34 % przystępujących do egzaminu.

Spośród 562 osób, które przystąpiły do egzaminu, 236 osób ukończyło aplikację notarialną w 2019 r., co stanowi ok. 42 % ogółu zdających. Pozostałą grupę zdających stanowiły osoby, które ukończyły aplikację w latach ubiegłych (214 osób, tj. ok. 38 % ogółu zdających) oraz osoby uprawnione do przystąpienia do egzaminu z innych tytułów, niż odbycie aplikacji (112 osób, tj. ok. 20 % ogółu zdających).

Powyższe zróżnicowanie struktury zdających znajduje odzwierciedlenie w wynikach uzyskanych przez te osoby. Najwyższy poziom zdawalności, tj. ok. 57 % uzyskały osoby, które przystąpiły do egzaminu bezpośrednio po ukończeniu aplikacji w 2019 r. Spośród osób, które ukończyły aplikację notarialną w latach ubiegłych, pozytywny wynik uzyskało ok. 50 % zdających. Natomiast spośród osób uprawnionych do przystąpienia do egzaminu z innych tytułów, niż odbycie aplikacji notarialnej, pozytywny wynik uzyskało ok. 37 % zdających.

Zdającym, którzy otrzymali pozytywny wynik z egzaminu notarialnego, Minister Sprawiedliwości wyda zaświadczenie o uzyskaniu statusu zastępcy notarialnego, stosownie do treści art. 76 § 2 ustawy – Prawo o notariacie. Osoby, które zdały egzamin, mogą również złożyć do Ministra Sprawiedliwości wniosek o powołanie na stanowisko notariusza, zgodnie z art. 10 § 1 w zw. z art. 11 ww. ustawy.

Od uchwały o negatywnym wyniku egzaminu notarialnego zdającemu przysługuje odwołanie do Komisji Egzaminacyjnej II stopnia przy Ministrze Sprawiedliwości do spraw odwołań od wyników egzaminu notarialnego.

źródło: https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/wyniki-egzaminu-notarialnego

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktoś już dostał zaświadczenie?
Jeśli tak to ile czasu po uchwale przyszło?

Jak juz przytulicie sie do zaświadczeń o zdanym egzaminie i ktos chciałby sie pozbyć ksiazek/wydruków/kser to chetnie wszystko przyjme!

Mam pytanie do zdawających w tym lub w poprzednich latach - czy pierwszy dzień zawsze jest sprawdzany przez 2 notariuszy, czy tylko ja miałem takiego pecha (w komisji było 2 notariuszy)? W moim przypadku wyraźnie pierwszy dzień jest oceniony skrupulatniej i surowiej niż pozostałe dni, w których oceniali mnie sędziowie i pracownik naukowy. Czy nie powinno być tak, że jeśli już do sprawdzania pracy wylosowany jest notariusz, to tym drugim powinien być już nie-notariusz?

Ostatnia edycja:
ministerstwo sprawiedliwości realizując obowiązek wynikający z art. 74 f § 3 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. – Prawo o notariacie (Dz. U. z 2019 r. poz. 540, z późn. zm.) opublikowało dnia 27 stycznia 2020 r. listę osób, które zdały egzamin notarialny w 2019 r.
Zobaczymy ile z tych osób w ciągu najbliższych kilku miesięcy otworzy kancelarię notarialną:) warunki ku temu są rewelacyjne (hossa w developerce trwa i rozkręca się)...

Cześć! Mam pytanie do osób, które odwoływały się od wyniku egzaminu notarialnego w 2019 roku - macie już odpowiedź albo informacje jak długo będzie trwało jeszcze rozpatrywanie wniosków? W pierwszym otrzymanym liście miało to trwać do końca marca - u mnie cisza...

Tak, część odwołań została już rozpatrzona. Planowo wszystkie miały być rozpatrzone do końca marca, jednak nie wiem jak to wygląda w związku z obecną sytuacją. Polecam telefon do Departamentu Zawodów Prawniczych w Ministerstwie Sprawiedliwości - można uzyskać informacje o aktualnym stanie sprawy, czy odwołanie jest już rozpatrzone lub wyznaczone do rozpatrzenia oraz o ewentualnym wyniku postępowania odwoławczego.

Avily napisał:
Tak, część odwołań została już rozpatrzona. Planowo wszystkie miały być rozpatrzone do końca marca, jednak nie wiem jak to wygląda w związku z obecną sytuacją. Polecam telefon do Departamentu Zawodów Prawniczych w Ministerstwie Sprawiedliwości - można uzyskać informacje o aktualnym stanie sprawy, czy odwołanie jest już rozpatrzone lub wyznaczone do rozpatrzenia oraz o ewentualnym wyniku postępowania odwoławczego.

nieoficjalnie, wiadomo tyle że przewidują stan epidemię do połowy maja
stąd komisja pewnie będzie obradować II połowa maja / czerwiec
też mnie interesuje, mam tam sprawę

W przyjętej ustawie "Tarcza Antykryzysowa" jest m.in. regulacja o zawieszeniu biegu terminów k.p.a. Więc jeżeli to dotyczy też komisji odwoławczej + potencjalna kontrola podjętej uchwały przez WSA - Warszawa ( a tam też powstają zatory ) to lekko licząc i w rok się można nie doczekać orzeczenia.
Ja mam multum roboty w kancelarii notarialnej, ale jak ktoś ma czas może doczyta przepisy w tej ustawie i opisze jak to się na do terminów pracy Komisji Odwoławczej ?
Wynika, że teraz zawiesili postępowania do zakończenia pandemii

Cześć! Macie może jakieś aktualne informacje odnośnie rozpatrywania odwołań? Dzwoniłam do MS na początku kwietnia - wtedy uzyskałam informację, że nie wiadomo kiedy komisja się spotka... Teraz biorąc ppd uwagę aktualne wydarzenia w SN może być to kolejnym czynnikiem, obok epidemii na przesunięcie terminu. Póki co nie dostałam kolejnego listu w temacie...

AnnaaWW napisał:
Cześć! Macie może jakieś aktualne informacje odnośnie rozpatrywania odwołań? Dzwoniłam do MS na początku kwietnia - wtedy uzyskałam informację, że nie wiadomo kiedy komisja się spotka... Teraz biorąc ppd uwagę aktualne wydarzenia w SN może być to kolejnym czynnikiem, obok epidemii na przesunięcie terminu. Póki co nie dostałam kolejnego listu w temacie...

Z tego co wiem (nie rozmawiałam osobiście, ale mam informację od osoby która rozmawiała), posiedzenia komisji nie będzie 29 maja. Twierdzili, że ostatecznie 8 czerwca chcą zamknąć wszystkie sprawy, chyba że Przewodnicząca Sędzia Manowska złoży rezygnację, wówczas wszystko przesunie się na 17 czerwca...

Dziękuję za informację! Będę dzwoniła do MS w przyszłym tygodniu żeby dowiedzieć się jak sytuacja wygląda - napiszę jeśli dowiem się czegoś. Gdy będziecie wiedzieć coś nowego dajcie znać proszę.
Milcia.e napisał:
Z tego co wiem (nie rozmawiałam osobiście, ale mam informację od osoby która rozmawiała), posiedzenia komisji nie będzie 29 maja. Twierdzili, że ostatecznie 8 czerwca chcą zamknąć wszystkie sprawy, chyba że Przewodnicząca Sędzia Manowska złoży rezygnację, wówczas wszystko przesunie się na 17 czerwca...

Cześć! Udało mi się dodzwonić do MS - posiedzenia komisji będą 8 oraz 17 czerwca. Mamy nową przewodniczącą - Sędzie Ewę Zalewską.

Rozsyłają kolejne przedłużki. Tym razem z terminem do 15 lipca.

Powrót