P
pisarz 37
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 128
przepraszam, oczywiście powinno być: "... odrębnej własności dwóch lokali mieszkalnych i jednego lokalu użytkowego ..." Ot , mały błąd a ile znaczy
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
pisarz 37 napisał:Co do testu: trudny, ale do przejścia dla praktyka.
Mikey1983 napisał:Ile wynosiła ostatnia opłata za aplikację, tzn. za ten ostatni półroczny okres? Czy cała (5000zł ) czy połowa(2500 zł)?
Dura_lex napisał:Akuninie asesura trwa 3 latka minimum.
Prawda jest taka, ze na wszystkich aplikacjach jest teraz zle. I bedzie.
Problem z notarialną jest taki ze po 2,5 roku aplikacji trzeba przecierpiec 3 lata na asesurze. Znane są przypadki, że asesor pracuje tylko 2,5 roku albo ciut dłużej. Wtedy zaczyna się dramat bo nikt nie zatrudni asesora na poł roku.
Notariat to cholernie specyficzna galąź przemysłu prawniczego. Zeby byc notariuszem nie trzeba byc orlem, co wiecej wystarczy przecietność. Osoba wykonujaca kazdy inny zawod prawniczy (albo bedaca aplikantem) poradzi sobie w notariacie (moze poza prokuratorem). Problemn w tym ze aplikant notarialny, asesor i notariusz nie poradzi sobie w innym zawodzie, chyba ze bedzie to zawod referendarza sadowego.
Nie dziwie się zdenerwowaniu Porannej Kawy. Ja równiez znam srodowisko notarialne i wiem ze to co pisze Kawa to prawda. Nie ma bardziej zakompleksionego środowiska prawniczego. W obliczu kryzysu na rynku nieruchomosci stan ten bedzie sie poglebial.
Podziwiam jednak aplikantow ktorzy brną w notariat bo dla mnie na przyklad jest to slepa uliczka.
Ale zycze Im powodzenia (na pewno bedzie potrzebne).