Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z treści kazusu administracyjnego jeszcze można było podnosić, iż decyzja w I instancji została wydana przez organ podlegający wyłączeniu bo decyzję wydaje starosta co do gruntu należącego do gminy. A w przypadku Szczecina i tu i tu jest to Prezydent Miasta.

mam pytanko dotyczące umowy, wiem ,że niektórzy pisali mowę o dzieło, a inni umowę zlecenia wykonania prac projektowych, teraz już sam nie wiem co trzeba było wybrać,nie pamiętam dokładnie kazusu, sam pisałem umowę o dzieło, i jeszcze jedno może wiecie gdzie może być zamieszczony w necie test?

Moim zdaniem to była umowa rezultatu a nie starannego działania, więc um. o dzieło jak najbardziej.
Uwaga ogólna co do całości egzaminu, zastanawiam sie nad tym jakimi kryteriami się będą posługiwać przy ocenie prac. Muszą chyba miec jakies wytyczne, czy oceniają całą prace, czy tylko wymogi formalne czytaj treść zarzutów i wniosków apelacyjnych.
Moim zdaniem brany pod uwagę powinien być interes klienta:)

Witam, ja drugiego dnia pisałam apelację karną, gdzie podnosiłam tylko zarzuty materialne (naruszenie kc), trzeciego - raczej oczywiste - pozew (bardzo pracochłonny, mam pytanie - jakie przyjęliście współuczestnictwo? materialne czy formalne?), czwartego opinię o niecelowości wnoszenia skargi (inaczej zrozumiałam radę radcy prawnego...) z powodu upływu terminu, no i umowę o dzieło.

Czy ktoś ma namiary na test? słyszałam, że gdzieś w necie jest już razem z kluczem...

Mam parę niedoróbek w pracach, które mnie martwią...nie napisałam wniosku o zwolnienie od kosztów w pozwie cywilnym i nie wyliczyłam wpisu tylko napisałam, że załączam dowód uiszczenia, a w opinii nie napisałam ani słowa o możliwości złożenia wniosku o przywrócenie terminu. Zastanawiam się jak będą to oceniać. Sa jakieś wytyczne, których Komisja ma się trzymać, ale tak naprawdę jesteśmy rocznikiem doświadczalnym...

Aha, i im dalej od egzaminu tym mam więcej wątpliwości. Te dwa tygodnie czekania na wyniki są straszne:(

szcz napisał:
z gospodraczego była umowa - na prace projektowe (projekt architektoniczny do pozwolenia na budowę) na realizację inwestycji Budynek kliniki chirurgicznej czy coś wtym stylu, czyli z przeznaczeniem na udzielanie świadczeń zdrowotnych. Reprezentujesz NZOZ Ostre Cięcie a umowę zawierasz z rembud sp. z o.o. Realizacja inwestycji w 2010 roku. Ostre Cięcie dostarczyła wszystkie niezbędne dokumenty i wytyczne do sporządzenia projektu. Należy w umowie określić termin realizacji bez mozliwości przesunięcia, kary umowne, zasady odstapienia, wysokość, termin i warunki zapłaty wynagrodzenia, przejście praw autorskich, zabezpieczenie należytego wykonania umowy, warunki gwarancji i nie pamiętam co jeszcze ... Jednym słowem trzeba było bardzo sie spieszyć, żeby zdążyć
W poleceniu do zadania gospodarczego zdziwiły mnie trzy rzeczy:
1. Termin realizacji bez mozliwosci przesuniecia - co to ma niby oznaczać? Własnowolne odebranie sobie prawa do zmiany umowy??
2. Kara umowna za nieuzasadnione odstapienie od umowy - jak to ma działać? Czy zapłata kary powoduje, że odstapienie staje się skuteczne? (Wtedy to nie jest kara tylko odstepne.) Czy może mimo zapłaty kary odstapienie nadal jest nieskuteczne? (Więc nadal mogę żądać wykonania umowy)
3. Gwarancja na projekt budowlany - to trochę dziwnie brzmi. Ja jednak opisałem w umowie rękojmię.

Ja zrobiłam zastrzeżenie terminu na korzyść Kliniki (klienta), odpowiedzialność gwarancyjna, że projekt budowlany bedzie wystarczającą podstawą do wydania pozwolenia na budowę, a z karą umowną za odstąpienie - też zastrzegłam, że w razie odstąpienia nieuzasadnionego przez Rembud - mają zapłacić karę umowną Klinice. Reszta jest uregulowana w kc - umowa o dzieło.

Mam nadzieję, że żadnych kruczków tam nie było, bo nie mialam już czasu na zastanowienie się nad tym głębiej. Zawarłam wszystko co chcieli...

Wlasnie, ja tez sie zastanawialam, co oznacza zastrzezenie nieprzekraczalnosci terminu i na taki wypadek przewidzialam umowne prawo odstapienia od umowy bez prawa do wynagrodzenia. Gwarancja objelam cale wykonanie inwestycji wg projektu, np. koniecznosc wprowadzenia poprawek, gdy w trakcie budowy cos sie okaze niewykonalne....
Nieuzasadnione odstapienie tez bylo dziwne, bo jak jest nieuzasadnione to jest chyba nieskuteczne, nie?

Jeju, w pozwie cywilnym w ogole nie pisalam jakie jest wspoluczestnictwo.... Z godzine zajelo mi liczenie wps..... bo renta zalegla musi byc zsumowana, a od renty na przyszlosc wps liczy sie za jeden rok swiadczen. Mialam w ogole watpliwosci, czy zadoscuczynienie nie jest roszczeniem niemajatkowym ze swiadczeniem pienieznym i czy nie stosuje sie tu przepisow o wps od praw niemajatkowych.

Jak zsumowałaś WPS dla matki i dziecka to uznałaś, że materialne:) Moim zdaniem materialne. W komentarzu przy współuczestnictwie były dwa orzeczenia SN (niestety bez uzasadnień), że w przypadku dwóch osób poszkodowanych w jednym wypadku dochodzących roszczeń od jego sprawcy, zachodzi współuczestnictwo materialne.

Nie szkodzi, że nic nie pisałaś. Pytam tylko jak liczyliście wps. Ja też uznałam, że materialne i policzyłam wszystko razem.

Im dłużej to czytam to przekonuję się, że ilu prawników tyle koncepcji, a niedoróbek mam więcej i więcej...

ja też w pozwie nie pisałem słowa o współuczestnictwie... prawda, im bliżej wyników, tym większe nerwy............

PS - sprawa ze współuczestnictwem to był chyba egzamin adwokacki prawda ?

Z tego co wiem na radcowskim była jakaś apelacja od postanowienia spadkowego.

Na odwrót. Na adwokackim była sprawa spadkowa - chyba apelacja. Na radcowskim był pozew - wypadek komunikacyjny i tam ten problem ze współuczestnictwem.

Co do oceniania, to mam nadzieję, że wytyczne są na tyle rozsądne żeby przyjąć kilka rozwiązań mozliwych. Najgorsza sytuacja byłaby wtedy, gdyby był jakiś jeden klucz według którego metodą zerojedynkową ktoś oceni nasze prace. W czasie egzaminów słyszałam jak Komisja rozmawiała o tym kluczu, że maja się go niewolniczo trzymać. Z drugiej strony w ustawie jest skala ocen, więc może klucz będzie elastyczny...

Nam komisja powiedziala, ze ten klucz to tylko sugerowane rozwiazanie... Juz w naszej dyskusji widac, ze ilu prawnikow, tyle koncepcji. Na pewno powinny byc wymogi formalne badane obok trafnosci rozwianan.

Jak myślicie kiedy będą wyniki ? w Gdańsku mówili o 21.12 a jak było w innych Komisjach ?

Witam

W Krakowie 18.12.2009 r. - wg informacji przekazanych przez przewodniczącego komisji.
W Krakowie zdawało z tego co pamiętam to 57 osób.

Pozdrawiam

dokładnie. 18 grudnia br. punkt 12.00 mają być wyniki w oirpie krakowskim. już mam sr....kę.................:o

Powrót