Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kiedy waszym zdaniem kończy działalność komisja egzaminacyjna?
Czy przyjmowanie i przekazywanie odwołań należy jeszcze do jej zadań?

A odpowiedź na swoje pytanie znalazłem w uchwale, którą wczoraj otrzymałem.

MS opublikowało na swojej stronie listę osób, które zdały.
Niestety nadal nie ma zadań z egzaminu, a przede wszystkim "klucza" do ich oceny.

Hej,
mam pytanie do tych, ktorym udalo sie juz zlozyc wnioski w wpis na liste.
Generalnie, nigdzie nie ma procedury dla osob zdajacych z art. 25 ust. 2, tylko w z art. 24 ust. 1. W mojej izbie tez panuje dezorientacja, jakich dokumentow wymagac. Pierwszego kandydata odeslano z kwitkiem, wymagajac dokumentow zaswiadczajacych o posiadanym doswiadczeniu (czyli to co skladalismy do wniosku o dopuszczenie do egzaminu!).
W ustawie niewiele na ten temat jest. Moim zdaniem, zasw. z KRK, kwestionariusz osobowy, oplata, zdjecia i odpis uchwaly powinny starczyc.
Prosze podzielcie sie, jak to wyglada w Waszych izbach?

hehe...u mnie tez maja problem..ale generalnie z ustaleniem wysokosci oplaty za wpis...krajowa rada sie nie popisala..bo..mimo bycia ciuagle aplikantem 4 roku nie "lapie" sie na pojedyncza oplate (1 krotnosc) ani tez nie ide z trybu okreslonego w 25 ust. 1....ale dokumentow o doswiadczeniu u mnie nie wymagaja...

Majkel, a jakie dokumenty zlozyles? No i co zrobiles z ta oplata?

zlozylem wniosek, uchwale, kwestionariusz osobowy, zyciorys, dyplom i 3 fotki...wplacilem 1317 zl...dzwonili ze powinienem wplacic jeszcze raz tyle ale powiedzialem zeby mi podali podstawe prawna tego bo ja nie ide z art 25 ust 1...i narazie cisza...

w wawie wygląda to dość złośliwie: jeżeli chodzi o tych z art 25 nie mają wątpliwości że 2600 zł (ok, trudno), ale trzeba dodatkowo opinie z miejsc pracy odpowiadających 5 - leniemu stażowi, który trzeba było wykazać, dodatkowo rada jeszcze skrupulatnie weryfikuje ten staż no i jakaś absurdalna rozmowa ma być z radą przed podjęciem uchwały, nie merytoryczna, ale taka "ogólna, jak pan siebie widzi w zawodzie"...

To jest jakas bzdura - przeciez to dotyczy ludzi wpisujacych sie na liste BEZ EGZAMINU. Taka "rozmowe kwalifikacyjna" i badanie doswiadczenia, wraz z przedstawieniem opinii z miejsc pracy przedstwiala np. moja kolezanka, bedaca doktorem i posiadajaca odpowiedni staz do wpisania sie bez egzaminu.
Przeciez dla nas dostateczna weryfikacja byl egzamin!

Bunia...dokladnie tak samo uwazam...zreszta...moje uwazanie tu nie ma znaczenia...z przepisow wynika wlasnie to...mamy zdany egzam radcoewski...i nie idziemy trybem 25 ust 1...wiec...dla mnie to porazka...na szczescie w mojej izbie sa naprawde pozytywnie nastawienie ludzie...wiec jest inaczej...

Przecież nie może być tak, że w każdej izbie jest inna praktyka!!
KRRP powinna podjąć chyba w tym zakresie jakąś uchwałę. Jedyna uchwała jaką znalazłam (nr 86/VII/2009 z 14.09.2009 ) dotyczy opłat za wpis. W par. 1 ust. 1 pkt. 2) jest napisane, że "gdy z wnioskiem występuje osoba ubiegająca się o wpis na listę radców prawnych na podstawie art. 25 ustawy - dwukrotność minimalnego wynagrodzenia za pracę".
Z treści tego przepisu można wysnuć, że dotyczy wpisujących się na podstawie art. 25 ust. 1 jak i ust. 2. Ale to koniec pewności.
Dzwoniłam do Ministerstwa - i oni też są bezradni.

Acha, no i w TK jest skarga KRRP dotycząca przepisów art. 25 (K3/10, TRYBUNAL KONSTYTUCYJNY)

Bunia...od zawsze jest tak, ze rozne izby maja rozne praktyki...tak samo jest przy wpisach osob z 25 ust 1...w warszawie nie wpisywali a u nas tak...itp...niemniej..uwazam, ze uchwala krajowej rady mowi tylko o 25 ust. 1 (pomimo zapisu ogolnie o art. 25) albowiem ust. 2 nie mowi o wpisie na liste radcow ale o mozliwosci podejscia do egzamu..
ja mysle, ze podstawa naszego wpisu jest wylacznie art. 24 ust. 2 i moja izba narazie chyba prezentuje ten poglad...wydaje mi sie ze to jest sluszna koncepcja albowiem...jestesmy ujeci w tym przepisie i dla nas ustalona jest inna wlasciwosc miejscowa (potwierdzenie zamieszkiwania) a wiec...ustawodawca tu nas wrzucil dajac jednoczesnie podstawe do naszego wpisu: "Wpis osoby, która uzyskała pozytywny wynik z egzaminu radcowskiego, następuje na jej wniosek, na podstawie uchwały rady okręgowej izby radców prawnych właściwej ze względu na miejsce odbycia aplikacji radcowskiej, a w przypadku osoby, o której mowa w art. 25 ust. 2, ze względu na miejsce jej zamieszkania.

na stronie MS są już pytania testowe z odpowiedziami i treść zadań z poszczególnych części.
co do wniosków o wpis... w Katowicach, gdy skladalem wniosek też Pani z sekretariatu mowila o dokumentach potwierdzajacych doswiadczenie zawodowe i o rozmowie i ze po co wplacalem oplate (2634 zł), skoro w ogole nie wiadomo czy sie kwalifikuje...wyprowadzilem ją z błedu.
zlozylem wraz z wnioskiem: kwestionariusz, życiorys, zdjecia, KRK, odpis uchwały, oswiadczenia-o braku postepowan karnych, dycyplinarnych i o wpis na liste złozonych w innych izbach, dowód oplaty. nie załączylem dyplomu - raz, że odpisów juz nie mam, a dwa - w aktach aplikanta izba może je znalezc. co byłem wskazałem.
wniosek złozylem 4 stycznia, wiec Rada ma jeszcze tydzien na podjecie uchwaly o wpisie. Poki co nikt sie ze mna nie kontaktowal,rozmawiac nie chcial. Ale izba byla w przeprowadzce, od dzis jest w nowej siedzibie, moze wiec dopiero teraz ruszą z całą procedurą.
Moj wrodzony pesymizm nastawia mnie na problemy, rozsadek podpowiada, ze klopotów nie bedzie.
Stresujecie mnie...:D

Powrót