Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli: jawna, parterska albo sprzedaż udziałów, ewentualnie zastaw :) Jakieś inne pomysły ?

Czy na egzamin zabieracia kks z komentarzem, czy tylko kk i kpk z komentarzem + orzecznictwo?

kk, kpk i kks na wszelki wypadek, orzecznictwa nie mam wcale ... tyle co w komentarzach będzie musiało starczyć, no i z tego jednego lexa jak się uda ;)

z kks biorę tylko ustawę. Raczej kks nie będzie. A umowy między przedsiębiorcami jakas leasingu, albo franchizingu, albo faktoringu, to nie?

A co z apelacją z kks? Wolałabym żeby tego nie było ale radca może ja pisać, więc trochę się tego obawiam.
Co do umów to może być dosłownie wszystko.
I moim zdaniem tu akurat może być ciężko, szczególnie że czas piątkowy trzeba podzielić między gospodarcze a administracyjne.

No właśnie co do piątku, jak myślicie dostaniemy od razu oba zadania, czy po 3 godzinach zmiana i dostajemy to drugie ?
Co do gospodarczego to ja jednak stawiam, że będzie to ograniczone do KSH i upadłości.
Normalnie jakiś hazard to obstawianie ;)

oba razem.
to cytat ze strony warszawskiej oirp

Część czwarta oraz część piąta egzaminu rozpoczynają się równolegle 4 grudnia 2009 r. od godz. 10.00 i trwają łącznie 360 minut. Zdający podczas trwania tych części egzaminu rozwiązują zadania z zakresu prawa gospodarczego i administracyjnego.

i to chyba lepiej, że sami będziemy mogli sobie rozplanować czas

Jeśli chodzi o część gospodarczą to chyba nie skupiałbym się tylko i wyłącznie na k.s.h., bo np. na egzaminie sędziowskim w zakres prawa gospodarczego wchodziła cała część zobowiązań z k.c. ;) czyli wszystkie umowy jak leci ;) poza tym na tym tzw. egzaminie ministerialnym kilka lat temu [który przygotowały i przeprowadziły korporacje] była umowa franchisingu i umowa deweloperska, a to już takie proste nie jest...

No i dostałam załamania :/ co ma być to będzie, najwyżej za rok powtórka z rozrywki :D

No właśnie ja stawiam na takie nienazwane. A co myślicie o umowie na dystrybucję koni rzeźnych? Podobno pojawiłą się w którejś Izbie na egzaminie radcowskim po aplikacji w tym roku.

Nie może być jakiś trudny cudak bo to tylko 3 godziny, nikt nie napisze umowy deweloperskiej z głowy w 3 godziny... co innego jakby była to część 6 godzinna to wtedy jest czas. Tak myślę i tego się będę trzymać, będzie KC plus KSH czyli sprzedaż udziałów :D

no i dlatego prawie nikt nie zdał.
Ok, koniec stresowania się nawzajem :) uczmy się i będzie dobrze
pozdrawiam

Nie ma co się wzajemnie stresować przecież co ma być to będzie :) Jak zawsze dużo będzie zależeć od przysłowiowego szczęścia, a dla największych pesymistów mam taką niepotwierdzoną wiadomość, że najprawdopodobniej najbliższy wspólny egzamin radcowski odbędzie się już w kwietniu! Co prawda pojawiają się informacje także o lipcu, ale z informacji jakie znajomi uzyskali w OIRP Katowice wynika, iż KIRP proponuje ministrowi raczej kwiecień bo aktualna aplikacja radcowska kończy się w styczniu... Oczywiście chodzą słuchy, że Ministerstwo chciałby taki egzamin wspólny zorganizować dopiero w lipcu... Pożyjemy zobaczymy, a najlepiej żebyśmy zdali teraz i nie martwili się, że znowu trzeba to wszystko wkuwać ;)

Raczej nie będzie to kwiecień bo aplikacja niestety nie kończy się w styczniu, w OIRP w Bydgoszczy zajęcia są do końca marca... zresztą mi się wydaje, że każda Izba robi inaczej jak chce... fajnie by było - jakby się nie udało teraz ;) - żeby było to do lipca... a nie np wrzesień ... :D
W ogóle nie powinniśmy o tym rozmawiać boooo zdamy to w przyszłym tygodniu ! :D

Zazdroszczę Wam tego optymizmu. Ja jakoś nie wierzę, że przejdę przez to pomyślnie.

Powrót