Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bolero napisał:
Ano właśnie...:-/ Oczywiście były też inne górnolotne uwagi, ale ten argument zdawał się być przesądzający... Macie jakiś pomysł na argumentację w odwołaniu?? Może jest ktoś, kto dostał pozytywną ocenę bez podniesienia tych zarzutów...? Odezwijcie się pls!

to niedobrze ... :what::(
jak dostane pozytywną ( modlę sie dużo więc może akurat ;) ) to dam znać na forum
3 września wyniki

Bolero napisał:
Ano właśnie...:-/ Oczywiście były też inne górnolotne uwagi, ale ten argument zdawał się być przesądzający... Macie jakiś pomysł na argumentację w odwołaniu?? Może jest ktoś, kto dostał pozytywną ocenę bez podniesienia tych zarzutów...? Odezwijcie się pls!

To chyba większość ludzi zdała nie podnosząc naruszenia przepisów postępowania, bo niby jakich?

kalambury napisał:
To chyba większość ludzi zdała nie podnosząc naruszenia przepisów postępowania, bo niby jakich?

Choćby 232 i 233 kpc... Ale w zależności od tego, co kto skarżył, nie było to bezwzględnie konieczne, więc na pewno jest ktoś kto nie podnosił tych zarzutów, a zdał... Dlatego zależy mi, żeby się ze mną skontaktował...:(

u nas dużo osób nie podnosiło procesowych, nawet dyskutowaliśmy na drugi dzień że na siłe by to sie musiało (mówie o apelacja skarżących 175 tys z przedwstępnej - lucrum cessans)
no ale my jeszcze przed wynikami ...

maurycjuszsz napisał:
u nas dużo osób nie podnosiło procesowych, nawet dyskutowaliśmy na drugi dzień że na siłe by to sie musiało (mówie o apelacja skarżących 175 tys z przedwstępnej - lucrum cessans)
no ale my jeszcze przed wynikami ...

Maurycjuszsz - dzięki za info, trzymam za Was kciuki!!!

A może ktoś, kto ma już w łapkach pozytywny wynik z cywila i nie zgłaszał zarzutów procesowych też dałby znać? Albo może znacie takie osoby?? Dobrze jest się utwierdzić w przekonaniu, że taka opcja też była do zdania, nawet jeśli z kiepską oceną...;-)

Bolero napisał:
Maurycjuszsz - dzięki za info, trzymam za Was kciuki!!!

A może ktoś, kto ma już w łapkach pozytywny wynik z cywila i nie zgłaszał zarzutów procesowych też dałby znać? Albo może znacie takie osoby?? Dobrze jest się utwierdzić w przekonaniu, że taka opcja też była do zdania, nawet jeśli z kiepską oceną...;-)

No to muszę powiedzieć, że u mnie w katowicach, spośród moich bliskich znajomych nikt kompletnie procesowych nie podnosił. Wszyscy cywila zdali na przedwstępnej. Niektórzy nawet na 4.

kalambury napisał:
No to muszę powiedzieć, że u mnie w katowicach, spośród moich bliskich znajomych nikt kompletnie procesowych nie podnosił. Wszyscy cywila zdali na przedwstępnej. Niektórzy nawet na 4.

dzięki ci kalamburo za tę wieść! zawsze to coś ;)

Witam
a może jest ktos kto skarżył 195 ty. z przedwstępnej również bez zarzutow procesowych i tylko na podstawie 390 :( ja zaparłam sie że skarże wszstko niestety srednio to argumentowalam i nie starczylo czasu na znalezienie wszystkiego tak jak ktos napisal po paru godzinach stweirdzilam ze albo pisze to co mam albo oddaje czysta karte wiec moja praca jest bardzo slaba ale moze nie koniecznie na 2 :)))
pozdrawiam

bede wdzieczna za info czy ktos ma podobnie i może ma ocene pozytywna
a za wszelkie orzeczenia bede wdzieczna jeszcze bardziej :D

Witam po dłuższej nieobecności.
Gratuluję tym, którzy zdali i trzymam kciuki za tych, którzy się będą odwoływać.
Ja należę do tej drugiej grupy... Poległam z cywila.
Skarżyłam 390 par. 1 kc, wart. przedmiotu zaskarżenia 25 tys;
W uzasadnieniu do oceny wskazano, że błędnie przyjęłam, że strony łączy umowa przedwstępna, tj. naruszono 389 w zw. z 65par. 2 kc, ale przy tym założeniu można uznać za trafne zastosowanie 390 par. 1 kc w zw. z 471, z tym że zarzuty apelacji nie prezentują takiego wywodu.

Czy jest na forum ktoś, kto skarżył przedwstępną do 25 tys, bez powoływania się na 471 i zdał? jeśli tak, to czy mogę prosić o informację, dlaczego komisja uznała takie podejście za prawidłowe, albo przynajmniej pozwalające zdać? :)

Mam pytanie do odwołujących się. Wnosicie o zmianę zaskarżonej uchwały i orzeczenie co do istoty sprawy, że "Pani X" uzyskała wynik pozytywny z egzaminu radcowskiego?

Mam pytanie do osób, które zdały opierając się na przedwstępnej. Jaki mieliście zakres zaskarżenia?

krakow771 napisał:
Mam pytanie do osób, które zdały opierając się na przedwstępnej. Jaki mieliście zakres zaskarżenia?

25.000 zł.
Właśnie wyszukuję materiały do odwołania...

Czy ktoś z Was ma już może dostęp do tych opinii prawnych zamówionych przez OIRP Warszawa?

Podobno miały być opiublikowane na warszawskiej stronie, ale na razie nie ma, albo nie potrafię ich znaleźć...

nie jestem w stanie powiedzieć co do procesowych (odnośnie samego postępowania) jakie konkretnie przepisy tam machnęłam, ale materialne to 390, 455 też miałam, no i oczywiście przepisy odnośnie sposobu rozdziały kosztów.

Byłbym bardzo wdzięczny za umożliwienie skontaktowania się z osobą, która pisała opinię z karnego i zdała. Pozdrawiam

Powrót