Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
departamentowiec napisał:
Szkoda, że OIRP w Warszawie nie zamówiła opinii w tym zakresie (jak wiecie są już w extranecie z cywila i administracyjnego).

też padłam na karnym i uważam, że to dobrze, że nie ma żadnej opinii. Wielość rozwiązań była tak duża, że nie wiem kto potwierdziłby, że wszystkie są OK. Poza tym szczerze mówiąc te opinie z cywila to nie są zbyt pomocne.

"Wyniki katowickie świadczą o jakości tego egzaminu - oblały osoby o kilkunastoletniej praktyce zawodowej, którym bez wahania powierzyłbym do prowadzenia własną sprawę, a zdały osoby, które przez dużą część aplikacji w ogóle nie pracowały zawodowo..."

komuś tu żal ściska 4 litery buahahaha

konieczko RE: Egzamin radcowski 2010

--------------------------------------------------------------------------------
"Wyniki katowickie świadczą o jakości tego egzaminu - oblały osoby o kilkunastoletniej praktyce zawodowej, którym bez wahania powierzyłbym do prowadzenia własną sprawę, a zdały osoby, które przez dużą część aplikacji w ogóle nie pracowały zawodowo..."

komuś tu żal ściska 4 litery buahahaha

Konieczko, widzę, ze Ty znowu tym swoim prześmiewczym tonem. A nie pomyślałaś, że ze swoją przedwstępną z cywila i pośredniczą z gospodarczego to w Katowicach leżałabyś na łopatkach? Powinnaś się cieszyć, że zdałaś i nie kpić sobie z tych, którzy nie mieli tyle szczęścia co Ty.

nie kpię !!! a komentuję, bo żałosne są teksty w stylu "on jest głupszy a zdał a ja mundrzejszy a nie zdałem" :)

to jest nawet lepsze od uzasadnienia odwołania w stylu: bacha zdała a ja nie, a bacha miała tak samo :)

konieczko napisał:
nie kpię !!! a komentuję, bo żałosne są teksty w stylu "on jest głupszy a zdał a ja mundrzejszy a nie zdałem" :)

to jest nawet lepsze od uzasadnienia odwołania w stylu: bacha zdała a ja nie, a bacha miała tak samo :)

To wcale nie jest żałosne. Jakbyć nie zauważył/a egzamin nie był wszędzie oceniany tak samo. To nie jest sprawiedliwe i tyle. Ludzie mają o to pretensje i mają rację. Popieram kota jinx'a. Ciesz się że zdałeś/łeś i daj se spokój.

Ale nierówność ocen w skali kraju jest faktem i te argumenty, że ktoś zdał, a ktoś inny z takim samym rozwiązaniem nie zdał, nie są bezzasadne. MS jako organizator egzaminu winien zapewnić wszystkim zdającym system jednolitego oceniania. To co się stało urąga podstawowym zasadom. Ja się w pełni solidaryzuję z osobami, które są ofiarami nierównego oceniania. W naszej izbie w Wawie ten problem zaistniał w całej okazałości.

konieczko napisał:

Nie skomentuję powyższej wypowiedzi, bo porządnemu człowiekowi nie wypada pochylać się nad fekaliami...

Poziom niektórych osób które zdały świadczy najlepiej o poziomie tego "egzaminu".

za to twój poziom wypowiedzi potwierdza jedynie to, iż nie wszystkie niedostateczne były przypadkowe a z taką zazdrością, wulgarnością, zawiścią i chęcią wydrapania oczu tym którym się udało to nie marnuj się jako prawnik, tylko zostań członkiem PiSu - karierę zrobisz nieziemską

Wspólczuję i rozumiem, najlepsze jest to że uzasadnienie pracy z karnmego mam lepsze niż z cywila na przykąłd , który zdałam na 3 ;-)

Konieczko powiem ci jedno. W słowniku ludzi kulturalnych brak słów, które w sposób dostatecznie obelżywy byłyby w stanie określić podłość twoich wypowiedzi. Trzeba być naprawdę małym zakomleksionym człowieczkiem aby wypisywać takie rzeczy i poić się porażką innych ludzi. Wstyd!

kot jinx napisał:
Konieczko, widzę, ze Ty znowu tym swoim prześmiewczym tonem. A nie pomyślałaś, że ze swoją przedwstępną z cywila i pośredniczą z gospodarczego to w Katowicach leżałabyś na łopatkach? Powinnaś się cieszyć, że zdałaś i nie kpić sobie z tych, którzy nie mieli tyle szczęścia co Ty.

Zgadzam się koleżanką, ja co prawda obroniłam przedwstępną chyba nazywając pozwanego profesjonalnym podmiotem - developerem, ale myślę ze pośrednicza by padła na bank :D

właśnie odebrałam swoje prace. Zdawałam w komisji nr 4 w Warszawie. Przeczytałam uzasadnienie do oceny z cywilnego (3 przy przedwstępnej) i naprawdę bardzo duże UZNANIE i wielkie podziękowania dla Członków Komisji za trzeźwe podejście do oceny prac i za zajęcie w tej kwestii samodzielnego, merytorycznego i popratego własnym doświadczeniem zawodowym stanowiska. I za zrozumienie nas, zdających, dla których pozytwynie zaliczony egzamin to nieraz być albo nie być w dotychczasowym miejscu pracy i w ogóle w całym życiu zawodowym, i dla których jedna, byc może nie do końca przemyślana "wytyczna", może przekreślić całe 9 lat nauki.
uważam, że tylko dzięki takiemu podejściu tegoroczny egzamin nie okazał się całkowitą farsą.. przynajmniej w komisji nr 4:ok:
dziękuję.

Proszę o kontakt na mój mail. Mi zabrakło punktu z testu i zastanawiam sie caly czas co podnosic.

Właśnie jestem po przeczytaniu opinii profesora Kuleszy i wracając do naszej dyskusji ze strony ok. 152 okazuje się, że jednak miałam rację z tym, że również w administracji obowiązuje zasada, że jak podnosimy zarzuty procesowe, a zwłaszcza dotyczące zebrania i oceny dowodów to nie można podnosić zarzutów naruszenia prawa materialnego bo to się po prostu wyklucza:) a tak bardzo zostałam za to skrytykowana:)

Czy mógłby ktoś udostępnić szerzej te opinie z cywilnego i administracyjnego. Na przykład poprzez mieszczenie na serwerze? Albo chociaż wysłanie na maila aleksandrar@wp.pl. Z góry dziękuję.

Powrót