karciu napisał:
Ale on mial zawierac umowy na rzecz, czyli rowniez w imieniu czyli agencja pelnomocnicza. Gdyby w zalozeniach nie bylo tego "zawieral umowy" to bym sie zgodzil ze tylko posrednicza. Reklama, marketing i inne swiadczenia to byla agencja posrednicza. Ale moim zdaniem i tak wszystko jedno bo caly ten egzamin to wielka kpina
Mi się wydaje, że umowa była mieszana. Pełnomocniczo-pośrednicza. Patrzcie, zgodnie z kodeksem agent zawiera na rzecz ALBO w imieniu. Zadanie było tak skonstruowane, że raz się wydawało, że ma być "na rzecz", a raz że w imieniu. Ja pisałam jakby pośredniczą, a na koncu dałam pełnomocnictwo. W treści zadania np było takie zdanie, że agent miałby odpowiadać za płatność za umowy zawarte ZA JEGO POŚREDNICTWEM. Z kolei były zmyłki w innych punktach. Ech. W ŻYCIU TAK NIE MA! Pytasz się klienta i wiesz o co mu chodzi!
Co do apelacji cywilnej. Rozczaruję zwolenników umowy przedwstępnej i uwierzcie mi - trzeba było wywodzić, że to NIE umowa przedwstępna. Po prostu mam takie wiadomości i już. Było na to orzeczenie.
Pomyślcie logicznie - zaskarżenie właśnie w ten sposób pozwala dochodzić wszystkich kwot (poza ulgą, nieudowodnioną). Też zadatku. Ciągle tu dyskutujecie, że zadatek się przedawnia w rok. Może, ALE jeżeli wynika z umowy przedwstępnej. Przecież zadatek może być dany przy każdej umowie. Ergo, dowodzenie, że to była zwykła umowa zobowiązująca, umożliwia dochodzenie zadatku, bo "wchodzi" on na terminy ogólne.
Taka argumentacja jest po prostu korzystna dla klienta i uzasadniona.
Podkreślam - taka jest prawidłowa opcja rozwiązania zadania. Orzeczenie wyznaczało drogę, wskazywało, że w takiej sytuacji uzasadnione jest dochodzenie także kwoty wynikającej ze zmiany ceny, kredytu itp.
Co do skargi do wsa - też była mina.
Skargę miał SPORZĄDZIĆ radca, ale nie podpisać i wnieść. Taka była treść zadania no i punkt piąty - wskaż kto uprawniony jest do podpisania

Nie wiem, część ludzików pisała z wymyślonym pełnomocnictwem, a część dodawała np. że skargę sporządził radca a podpisuje strona zgodnie z a.46 pkt 4.
A jak Wy sądzicie??
Nadal i jeszcze bardziej uważam, że ten egzamin był w pełni nastawiony na uwalenie nas. Kropka.