Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja już mam to za sobą - zdałem. Z cywila pisałem w zasadzie podobnie do janosika255: quasi deweloperska nienazwana (nie z art. 9 o własności lokali), skarżyłem 185000zł; oparłem się głównie o dwa orzeczenia IV CKN 305/01 i V CSK 207/08 (to drugie odnośnie wykazania przez powodów wysokości szkody) i .......... 5 (sam się dziwię:D)

Jarek21, gratulacje!!!!!!!!!
Jest co świętować! :winko:

Gratuluję, Wszystkim, którzy już wiedzą, że zdali!:beer:

czy pośród Was jest chociażby jedna osoba, która przyjęła, że to była przedwstępna?

nil napisał:
ja skarżyłam przedwstępną

a kiedy Nilu masz wyniki?
PS choć myślę, że to raczej na 100% powinna była być nienazwana (orzeczenia SN nie pozostawiają wątpliwości), to mam jednak nadzieję, że przedwstępna również przejdzie, na dost...

Hm. Czy wszyscy w Lublinie, wszyscy w Kielcach i co najmniej 75% w Rzeszowie miało inną niż przedwstępna?

O ile dobrze pamiętam, w Kielcach wszyscy pisali przedwstępną.

jarek21 napisał:
Ja już mam to za sobą - zdałem. Z cywila pisałem w zasadzie podobnie do janosika255: quasi deweloperska nienazwana (nie z art. 9 o własności lokali), skarżyłem 185000zł; oparłem się głównie o dwa orzeczenia IV CKN 305/01 i V CSK 207/08 (to drugie odnośnie wykazania przez powodów wysokości szkody) i .......... 5 (sam się dziwię:D)

Jarek, jesteś wielki, gratulacje!

Gratulacje dla wszystkich, którzy zdali !!
Bydgoszcz jeszcze czeka...

A czy ktoś z osób które zdały pisał karne w oparciu o naruszenie pr. mat. 158 kk? Coś czuję że uwalę, mimo że uzasadnienie analogiczne co do istoty jak przy błędzie w ustaleniach faktycznych...

Jeszcze ku pamięci chciałem wygłosić oświadczenie. Dla potomnych, którzy być może przeczytają ten wątek.

Ja niżej podpisany DiegoArmando oświadczam, że gdybym teraz miał wybierać sposób dochodzenia do uprawnień zawodowych NIGDY nie wybrałbym aplikacji z uwagi na to, że była ona KOMPLETNĄ STRATĄ CZASU.

Złożyło się na to :
- kretyńskie praktyki w sądach - bycie wyrobnikiem/niepotrzebnym elementem
- beznadziejne wykłady, na których tylko muchy nie spały
- stracone dwa dni w tygodniu, które zamienione np. w naukę języka obcego dałyby realne korzyści dla intelektu i stanu $
- utrata 13.000 złotych
- dodatkowy czas i stres na zdawanie wielkiej liczby kolokwium , które sumarycznie nic nie dały
- całkowite nieprzystawanie aplikacji do egzaminu

AniaE napisał:
A czy ktoś z osób które zdały pisał karne w oparciu o naruszenie pr. mat. 158 kk? Coś czuję że uwalę, mimo że uzasadnienie analogiczne co do istoty jak przy błędzie w ustaleniach faktycznych...

ja pisałam i zdałam

yhm, to bardzo dobra wiadomość! gratuluję! ja również pisałam tylko w oparciu o zarzuty naruszenia prawa materialnego i po lekturze postów na forum już prawie nie mogłam spać ze stresu. Czy mogłabyś proszę napisać coś więcej, jakie zarzuty podnosiłaś, jakie miałaś wnioski i czy zarzut naruszenia prawa materialnego był u Ciebie jedynym zarzutem???

ja pisałam i zdałam

Yhm, co tak skromnie???? Nie zauważyłem wcześniej żadnej Twojej wypowiedzi o zdanym egzaminie. Napisz coś więcej!! Wszyscy czekamy na takie wiadomości. A w której izbie pisałaś?

A w ogóle to graaatulacjeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :ok::winko:

no zdałam, ale i tak uważam, że ten egzamin to o d... rozbić
z karnego skarżyłam materialne - błedne przyjęcie przez sąd, że zachowanie oskarżonego nie wypełnia znamion udziału w bójce - oskarzony zabezpieczał akcje pozostałych napastników, warunkując swoim zachowaniem jej powodzenie - powołałam orzeczenia, że przypisanie udziału w bójce jest interpretowane szerzej niż zwykłe wspolsprawstwo...
drugi czyn - naruszenie prawa materialnego (art. 46) - bledne określenie terminu środka karnego, a co do zawiasów niewspolmierność kary - argumentacja sądu co do zastosowania tego środka probacyjnego nie pozwala uznac, że zachodzi wypadek szczególnie uzasadniony, jak tego wymaga art. 64 par. 4 kk

inni skarżyli bład w ustaleniach faktycznych i oczywiscie tez zdali.. mysle ze obie koncepcje są do obrony, więc sie przedwcześnie nie załamujcie :-)

yhm, napisz proszę z której izby jesteś i jak napisałaś inne zadania
będziemy Ci zobowiązani:)

no karne to wiadomo że błąd w ustaleniach jest tez ok ale powiedz prosze yhm co pisałaś z cywila???

i wielkie gratulacje!!! :) :) :)

Powrót