D
dziuba
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 54
można ale nie gdy wiążą reguły ne peius 454 kpk.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
loyd30 napisał:W karnym nie można wnosić o zmianę ??
Sorry za głupie pytanie, ale egzamin mam za rok i nie zacząłem się jeszcze uczyć (a kpk czytałem ostatnio przed egzaminem wstępnym)
kalambury napisał:No niestety, mnie na karnym uratowało tylko to, że na ostatnich zajęciach powtórkowych sędziowie położyli nacisk na to, że nie można wnosić o zmianę poprzez skazanie. Tak pewnie bym na to nie wpadła. Najzwyczajniej na świecie nigdy nie pisałam apelacji karnej, jak większość radców. Jednak cywilistyczny sposób myślenia jest u nas bardzo zakorzeniony.
loyd30 napisał:Mam kolegę w izbie w Kielcach. Zdał każdy kto sklecił jakie takie pismo.
Oblewać kogoś z powodu żądania zmiany wyroku jest kompletną bzdurą i moim zdaniem rzeźbą sędziów/profesorów którym się za bardzo nudzi w tej komisji.
aplikant100 napisał:Ale w praktyce jak wniesiesz taką apelację, to sąd odwoławczy nie może oddalić apelacji tylko z tego powodu. Jest nawet orzeczenie SN, w którym stwierdzono, że petitum nie jest samodzielną częścią apelacji i nie wiąże sądu odwoławczego. W tym orzeczeniu SN sprawa wyglądała tak, że prokurator wnosił o uchylenie wyroku, a sąd odwoławczy zastanawiał się czy może zmienić wyrok i zadał pytanie prawne, na co SN odpowiedział, że petitum nie wiąże s. apelacyjnego i może orzec tak jak uzna za stosowne, ale w granicach zarzutów i zakresu zaskarżenia.
smaczny kotlet napisał:Żądanie zmiany wyroku uniewinniającego przez skazanie nie miałoby wpływu na wyrok sądu odwoławczego. Świadczy ono jednak, że zdający nie ma na temat procedury karnej nawet najmniejszego, elementarnego pojęcia. Poziom wiedzy takiej osoby z zakresu tego działu prawa jest o wiele niższy, niż przeciętnego studenta III roku.
Zatem moim zdaniem, nie powinno być 2 za taki błąd - jeśli przyjmiemy założenie, że na części karnej egzaminu radcowskiego należy wymagać od zdających dużo, dużo mniej, niż od studentów III prawa.
Może trzeba więc na egzaminie radcowskim wymagać np. tyle, co od studentów administracji, zdających przedmiot "podstawy prawa karnego i procedury karnej"?![]()
kalambury napisał:A ja się z tym pkt 1 cywila nie do końca zgadzam. Tzn. jest coś na rzeczy, że jeżeli sąd za pewien okres odsetek nie zasądził to znaczy, że je za ten okres oddalił. Ale przecież gdyby sąd II instancji przychylił się do naszego zarzutu to najprawdopodobniej sentencja sądu II instancji brzmiałaby, że "sąd zmienia pkt I wyroku sądu I instancji ten sposób, że odsetki od kwoty 260.000 zł zasądza od dnia ............ do dnia .............". No chyba, że się mylę? Co o tym sądzicie? Powiem szczerze, że martwi mnie to bardzo bo ja zaskarżyłam pkt 1 jeżeli chodzi o odsetki i od dłuższego czasu siedzę i dumam nad tym.