Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
armanek napisał:
W ustawie, wg mnie, chodzi właśnie o "komentarze" w tytule, a nie o monografie i podręczniki.

Idąc za Twoją szeroką interpretacją - dlaczego w takim razie zaklejasz wzory? Przecież nie jest napisane w ustawie, że nie można ich wnosić. I czy naprawdę uważasz, że komisja będzie kilkudziesięciu osobom sprawdzać to, co przyniosły?

Zgadzam się, jeśli uważasz, że pewne wskazówki powinny zostać już dawno ustalone. A teraz niektórzy powołują się na rozmowy z kimś w ministerstwie, z kimś z komisji, na jakieś pisma, wytyczne (chociaż większość aplikantów tych pism z ministerstwa na oczy nie widziała) i powstaje wrażenie, że co komisja to obyczaj.

Rozmawialam o tym z autorem jednego Komentarza do pewnej malej ustawy. Otoz, powiedzial mi ze wydal dwie pozycje "Praktyczne uwagi do ustawy...." oraz po kilku latach "Komentarz do ustawy...".Pisal je podobnie i podobny mialy cel. Mozemy do konca swiata sie spierac co jest komentarzem a co nim nie jest.

I oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze mozliwych interpretacji jest wiele.
Tym bardziej frustrujaca jest niewiedza...oraz sprzeczne pogloski i plotki, o ktorych wspominasz.

Ja zabieram metodyke i zamierzam na miejscu dowiedziec sie czy moge jej uzyc czy nie.

armanek napisał:
I czy naprawdę uważasz, że komisja będzie kilkudziesięciu osobom sprawdzać to, co przyniosły?
Prawie na pewno nie będzie sprawdzać.
Więc nie ma problemu! :)

Oczywiście, takie plotki, pogłoski i niedopowiedzenia są frustrujące.

Każdy chce móc wnieść jak najwięcej. Ale prawda jest taka, że pewnie różne komisje różnie do tego podejdą. Komisja X pozwoli wnieść "uwagi do ustawy", komisja Y nie.

Kolejne roczniki powinny "wymusić" ustalenie jasnego - i jednolitego dla wszystkich komisji - stanowiska.

Pytanie do zdających:

Czy otrzymaliście oficjalne info dotyczące korzystania z aktów prawnych, komentarzy i orzecznictwa na egzaminie?

Poszła fama w jednej z izb, że korzystać z powyższych będzie można jedynie przy wspólnym stole i nie zabierać do stolików! sic!

nie otrzymałem w tym piśmie takiej informacji. Jest tylko info o komentarzach i aktach prawnych które każdy zdający może przynieść we własnym zakresie (brak informacji o orzecznictwie ?!) oraz o ilości komputerów z programem prawniczym dostępnych dla zdających.

ja biorę wszystko co mam (bez wzorów oczywiście) jedna waliza będzie z ubraniami druga z książkami :)

Powodzenia jutro Wszystkim zdającym, zwłaszcza Tym, którzy będą zdawać egzamin lubelskiej Izbie.;)

zgadzam się
ten kto liczył na to ze pytania będą na takim mniej więcej poziomie jak na egzaminie w grudniu 2009, to się chyba mocno zawiódł...

Możecie podać jakieś szczegóły odnośnie testu?

Pozdrawiam i trzymam kciuki za części pisemne!!!

Pytania były głównie z kodeksów (bez względu na poziom trudności) czy raczej z jakichś dziwnych ustaw ??

Głownie kodeksy, z "dziwnych" ustaw po jednym/dwa, ale tez trochę się ich nazbierało. Zadziwiająco mało z ustawy o radcach prawnych, ale wątki radcy w rożnych postępowaniach się przewijały, więc pewnie dlatego jakoś się wyrównało. Generalnie trudny, chociaż gdyby się go rozwiązywało w domu, bez tej całej atmosfery egzaminacyjnej podejrzewam, że wydawałby się całkiem normalny.

loyd30 napisał:
Pytania były głównie z kodeksów (bez względu na poziom trudności) czy raczej z jakichś dziwnych ustaw ??

z "niekodeksów" mniej więcej było tak:

3 pytania z ustawy o zas. rej. i rejestrze zastawów
2 z ust. o TS
2 z ustawy o działalności ubezpieczeniowej
2 z "Unii"
1 z nieuczciwej konkurencji
1 z ust. o prokuraturze
2 z ust. prawo o ustr. sądów powsz.
2 z prawa przewozowego
1 z ustawy o własności lokali
1 z prawa budowlanego
1 z gosp. nieruchomoścami
1 z ustawy o dostępie do informacji o środowisku...
1 z ust. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
1 z ust. o RPO
1 z ust. o fundacjach
2 z wekslowego
1 z ustawy o systemie ubezpieczen społecznych

plus ustawa o radcach i zasady etyki oczywiście, no i Konstytucja

to tak mniej więcej....

Trochę się powtórzyło: pytania o przedawnienie zapisu, przepisy kc stosowane przy trwałym zarządzie, zasady wynagradzania radcy, wejście w życie planu miejscowego...myślę, że tak ok. 15-20.

Sporo rodzynków : prokuratura europejska, akcje w zakładzie ubezpieczeń, rozbudowa, nadzwyczajne obostrzenie w kks itd.

jeszcze mi sie przypomniało

1 z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej
2 z ustawy o KRS
1 z ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
1 z ust. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji

no i ogólnie widać było dużo ostatnich nowelizacji kpk i kpc

Powrót