Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
maurycjuszsz napisał:
To chyba nie ma znaczenia. Błedem jest nieopłacenie. Jak opłacisz nienależnie no to cóż, Twoja strata i tyle.

Sądowe postępowanie to sądowe postępowanie. Karne się w tym nie zawiera? Dlaczego się nie płaci opłaty?

armanek napisał:
Z ustawy o opłacie skarbowej coś takiego znalazłem:
Art. 1. 1. Opłacie skarbowej podlega:
2) złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii - w sprawie z zakresu administracji publicznej lub w postępowaniu sądowym.

Więc uważam, że w karnym także.

Jest zwolnione - pkt IV tabelki, która jest załącznikiem nr 1 do ustawy.

Hej,

w tabeli stanowiącej część ustawy o opłacie skarbowej jest zwolnienie od opłaty od pełnomocnictwa składanego w sprawach karnych. Dotyczy to też wykroczeń i kks.

Pzdr

hobo

armanek napisał:
Z ustawy o opłacie skarbowej coś takiego znalazłem:
Art. 1. 1. Opłacie skarbowej podlega:
2) złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii - w sprawie z zakresu administracji publicznej lub w postępowaniu sądowym.

Więc uważam, że w karnym także.

a ja że nie
część IV załącznika do ustawy (ostatnia pozycja w tabeli)

armanek napisał:
Sądowe postępowanie to sądowe postępowanie. Karne się w tym nie zawiera? Dlaczego się nie płaci opłaty?

ja tego nie wiedziałam że sie nie płaci :) tak ogólnie mówię; myślałam że opłaca sie jak każde

hobo napisał:
Hej,

w tabeli stanowiącej część ustawy o opłacie skarbowej jest zwolnienie od opłaty od pełnomocnictwa składanego w sprawach karnych. Dotyczy to też wykroczeń i kks.

Pzdr

hobo

No nie, z tego pośpiechu zapłąciłem. Ale to nie błąd na szczęście.

swoją drogą dobrze wiedzieć :) napewno bym tego nie sprawdzała składając po raz pierwszy :) dzięki :)

pal sześć, kiedy te cholerne wyniki. wiecie, co jest najfajniesze? że człowiek wreszcie normalną gazetę może poczytać:) trwaj chwilo, jesteś piękna!

nie byłoby to nieludzkie, gdybym mogła czekać spokojnie i ze świadomością, że będzie ok. a tak, cywil również mnie spędza sen z powiek i tak będzie pewnie przez kolejne 2 miesiące

Mam pytanie do osób po aplikacji w Warszawie: Czy macie dostęp do extranetu na stronie izby?
Bo podczas egzaminu dotyczące go informacje przeniesiono do extranetu, a być może wyniki pojawią się najpierw w extranecie. Ja dostępu nie mam, bo nie robiłem aplikacji.

Piot,
Sprawdziłam - nie ma żadnej wiadomości na temat wyników.
Pozdrawiam,
G.

maurycjuszsz napisał:
info nie ma (tzn ja nie wiem nic) ale jest plotka ploteczka podobno z Izby iż 20% oblało test

a to jest plotka z tego tygodnia ??

Mam niedyskretne pytanko do Maurycjuszsz-a - z której Izby jesteś? :-)

martis82 napisał:
a to jest plotka z tego tygodnia ??

tak z wczoraj, przyniósł ją towarzysz niedoli tez usłyszał od kogoś że teraz w tym tygodniu jakaś pani z izby komuś powiedziała, więc sami rozumiecie ;)

z nieszczęsnej, wrzesniowej, krakowskiej.

Dzięki za informację, pytałam gdyż niepotwierdzone informacje z Warszawy wskazują na ok 17 ocen niedostatecznych, przy czym podobno maksymalna liczba tychże przypadła na komisję nr 1 (4 dwójki), podobno w komisji nr 3 jest 1 dwójka i tyle wiem.
Na korytarzach w Warszawie kursuje też podobno informacja że jest sporo ocen ndts z cywilnego i karnego ale co oznacza "sporo" trudno ocenić. Trzeba sie uzbroić w cierpliwość i czekać ....

aha informacje o 17 ndst dotyczą oczywiście tylko części pierwszej tj testu

Powrót