N
nil
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 141
wiem tylko o gr 4
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
chelboj napisał:Re: jinx, słonecznik
dziękico i jak pisałem, podałem kilkanaście postów wcześniej.
Zdawałem w izbie lubelskiej, wszyscy zdali. Z aplikantów chyba nikt nie pisał opinii, a co do treści pism, przewijały się chyba wszystkie konstrukcje wskazane na forum. Dzięki sprawnym władzom wpis na listę mamy jeszcze w lipcu, a potem papiery jadą do MS...
nil napisał:w wawie z gr różowej 1/4 nie zdała cywila
nil napisał:tylko wiem ze trzeba było skarżyć dewoleperską
nic więcej nie wiem
ja wnosiłam o zmianę wyroku
zaza2 napisał:już dokladnie nie pamiętam szczególów - raczej ogólnie pisalem
Sonatina - aż 1/4 ? z rozmowy tel. wynikalo ze to raczej kilka osób tylko
Więc odnośnie pkt 1 można było składać wniosek o sprostowanie wyroku poprzez dodanie słów "do dnia zapłaty".victoria997 napisał:Generalnie koncepcja skarżenia odsetek w pkt 2 byłaby super, gdyby nie ten detal że w pkt 1 sąd nie napisał że się należą do dnia zapłaty na ile pamiętam, więc jest to niewykonalne...
MagikaDeCzar napisał:zdałam egzamin we Wrocławiu
z cywila zarzucałam niezastosowanie art. 390 K.C. podczas gdy należało zastosować art 9 własności lokali, plus skarżyłam odsetki od 1 maja.... dziś moja apelacja wyglądałaby inaczej, ale wiadomo jak się pisze w zamknięciu, stresie i na czas ...
w każdym razie może kogoś pocieszy ta informacja![]()
ja czekałam na podobny wpis na forum od dnia w którym zaczęły pojawiać się wyniki w różnych izbach![]()
w uzasadnieniu przyjęłam, że skoro umowa jest ważna to jest ważna w rozumieniu art 9 ust 2 ...
Lactobacillus napisał:Bardzo Ci dziekuję za tą informacje. Co prawda nie wiadomo jak będzie w Warszawie, ale zawsze to jakieś pocieszenie. Ja dokładnie tak samo przyjęłam, ale ostatnio już wpadłam w panikę, że być może to założenie nie miało zastosowania do każdego z rozwiązań![]()
MagikaDeCzar napisał:no dokładnie - moje obawy też wynikały z tego, że zaczęłam wątpić ze pod założenie ważności umowy można podciągnąć brak formy aktu notarialnego ... szczerze mówiąc nawet nie chcę tego komentować... wiem, że zdałam i w sumie to mi wystarczy
tak czy siak uważam, że kazus z cywila nie nadawał się na egzamin - wiem, że w życiu są różne sytuacje, ale na egzaminie powinny być zadania o sprawdzalnych rozwiązaniach...oparte na przepisach, a nie orzecznictwie, które dziś jest takie, a jutro inne... poza tym egzaminowany nie powinien się głowić nad tym które z niedopowiedzeń mają, a które nie mają znaczenia w kazusie ... no ale jest jak jest...
chelboj napisał:Ja skarżyłem odsetki od kwoty 260k w zakresie, w jakim sąd nieprawidłowo określił datę ich wymagalności. Do wpz nie doliczałem. Na 4 z cywila wystarczyło.
Skarżyć wszystko jest w interesie radcy...chelboj napisał:W interesie klienta jest skarżyć wszystko, co można jeszcze wyrwać przed sądem II inst., nawet jeżeli podstawy faktyczne, czy prawne są dość cieniutkie...
Piot napisał:Skarżyć wszystko jest w interesie radcy...
W interesie klienta jest dążyć do zakończenia sprawy.![]()