Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loyd30 napisał:
Bez formy aktu not ?? (bo taki był chyba kazus - że umowa nie była w formie aktu)

jesli to prawda to by znaczylo ze poszli w strone tych kontrowersyjnych i naciaganych orzeczen - dwoch SN i jednego SA - gdzie broniac konsumentow-biedulek, sady uznaly ze pisemna wystarczy bo inaczej deweloperowi byloby za dobrze...

loyd30 jak cię interesuje temat (mimo że egz masz za rok), to poczytaj wcześniejsze wpisy, a nie zaśmiecaj dyskusji głupimi pytaniami. wszystko zostało już wcześniej powiedziane.

Te ploty puszczane na tym forum moim zdaniem należy dzielić co najmniej przez dwadzieścia.

nie chce mi sie wierzyć że są pały za przedwstępną
naprawde
musi być coś innego na rzeczy

Wypada dokonać krótkiego podsumowania statystyk dotyczących zdawalności w izbach które ogłosiływ wyniki - na podstawie danych ze stron oirp i przedstawionych tutaj:

Miejscowość pozytywne negatywne

1. Kielce 18 2

2. Rzeszów 20 5

3. Lublin 25 0

4. Wrocław 44 14

5. Szczecin 28 8

6. Gdańsk 26 17

Razem: 161 46

Łącznie zdających z wynikami jest do tej pory 207, z czego nie zdało 46 osób. Stanowi to ok. 22% ogółu zdających. Poprawcie mnie jeśli podałem nieprawdziwe dane lub źle coś obliczyłem.

No to się zaczęło. W sumie to było do przewidzenia, że w dużych izbach nie będzie już tak wesoło jak w małych.

Jestem ze Szczecina, ponieważ denerwowało mnie że osoy z iz, w których wyniki yły wcześniej nie informowały o treści swoich prac postanowiłam ulżyć cierpieniom tych, którzy jeszcze czekają na wyniki. I tak:
1. z karnego skarżyłam wyłącznie pkt 1 i wyłącznie na podstawie naruszenia materialnego, kolega skarżył stan faktyczny i też było ok
2.z cywila przedwstępna jedynie 10.000 i odsetki (choć tu pokominowałam z datą wymagalności przyjmując - dziś naprawdę nie wiem czemu - że jest nią data wniesienia pozwu), zarzuty - tylko materialne 390 kc + 361 kc no i co do odsetek wiadomo
3. administracja - chyba wątpliwości nie ma, że skarga, jak zarzuciłam naruszenie art. 1 z ustawy o przekształceniu, 9 chyba bo juz nie pamiętam dokładnie z planowania i zagospodarowania i z kc ten o nieruchomościach rolnych
4. umowa agencyjna pośrednicza wyłącznie.
To wszystko wystarczyło na pozytywny, póki co nie znam ocen, kóre zostaną podane dopiero jutro. Tylko jakie to ma dziś znaczenie :D
tym co jeszcze czekają życze powodzenia i cierpliwości :cool:

Czy ktoś wie może za co w ogóle oblewali? Bo narazie wypowiadają się osoby, które zdały i wydaje się, że generalnie wszystko przechodziło, a jednak ktoś oblewał i to wg dotychczasowych statystyk prawie 1/4.

Chelboj, dzięki za odp. w sprawie odsetek - pokrzepiającą bardzo, bo też skarżyłam odsetki w pkt 1 - jest nadzieja, że po Twoim poście przetrwam do wyników;)

Choć te wyniki, które już znamy, raczej pozbawiają złudzeń - litości nie będzie... W Gdańsku faktycznie pogrom jakiś...

Miałem dokładnie tak jak aila777 włącznie z głupotami w zakresie odsetek.
Zdawałem w Gdańsku i też do przodu. Powodzenia dla czekających.

nie moge za cholere otworzyć tej strony oirp w gda :mad:

aila777 napisał:
Jestem ze Szczecina, ponieważ denerwowało mnie że osoy z iz, w których wyniki yły wcześniej nie informowały o treści swoich prac postanowiłam ulżyć cierpieniom tych, którzy jeszcze czekają na wyniki. I tak:
1. z karnego skarżyłam wyłącznie pkt 1 i wyłącznie na podstawie naruszenia materialnego, kolega skarżył stan faktyczny i też było ok
2.z cywila przedwstępna jedynie 10.000 i odsetki (choć tu pokominowałam z datą wymagalności przyjmując - dziś naprawdę nie wiem czemu - że jest nią data wniesienia pozwu), zarzuty - tylko materialne 390 kc + 361 kc no i co do odsetek wiadomo
3. administracja - chyba wątpliwości nie ma, że skarga, jak zarzuciłam naruszenie art. 1 z ustawy o przekształceniu, 9 chyba bo juz nie pamiętam dokładnie z planowania i zagospodarowania i z kc ten o nieruchomościach rolnych
4. umowa agencyjna pośrednicza wyłącznie.
To wszystko wystarczyło na pozytywny, póki co nie znam ocen, kóre zostaną podane dopiero jutro. Tylko jakie to ma dziś znaczenie :D
tym co jeszcze czekają życze powodzenia i cierpliwości :cool:

Może wiesz, co pisali ci co nie zdali.

Sonatina napisał:
Hej tu Wrocław, zdałam. Nie znam ocen, ale z cywila pisałam quasi-deweloperską, 185.000, skarżyłam odsetki (od 1 maja). Z karnego błąd w ustaleniach, z administarcji - uwaga - podpisałam się za stronę! a skarżyłam materialnie. a z agencji w sumie nic odkrywczego, leciałam z elementami z KC i zadania.
Statystycznie nie zdała 1/4 grupy (były dwie grupy, wyników drugiej nie ma jeszcze), ale głównie osoby z grudnia i z 5-letnim stażem.
Trzymam kciuki za oczekujących!

witam wszystkich,
też Wrocław, zaliczyłam się do grupy szczęściarzy, choć jako ta z 5-cioletnim stażem, gratuluję innym co już wiedzą i trzymam kciuki za tych co wciąż czekają. Byłam dziś w radzie, nie dowiedziałam się niczego o poszczególnych egzaminach, jedynie, że koledzy i koleżanki z komisji I będą mieć wyniki około 27.07. pozdrawiam

Przyjmując proporcję z Gdańska (jak na razie najgorszą), to w Warszawie oznaczałoby to ok 185 osób oblanych. To jest zatrważająca liczba.

Powrót