Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, mam 59 pkt z testu. Brakuje tylko jednego do zaliczenia . Proszę o podpowiedź, które z pytań można ewentualnie podważać w odwołaniu.
Dzięki z góry.
-----------------------------------------

obejrzyj swoja pracę i sprawdź czy nie popełnili jakiegoś błędu rachunkowego, czy dobrze zaliczyli ci wszystkie odpowiedzi.

Caledon34 napisał:
Odnośnie komputerów to super sprawa, kampania prowadzona przez wiele miesięcy wreszcie zaowocowala, pisma kierowane do ministerstwa, Dyrektora Departamentu Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi odniosly skutek, własnymi rękami podpisywałam takowe przygotowane przez starostę naszej grupy w lipcu b.r. i zaniosłam do OIRPu na wlasnych nogach ;-)

a teraz skorzystają z tego inni....

oby oby nie ja za rok :-) Warszawa czeka cierpliwie do 16 chociaż już podobno listy są gotowe i powoli szykują statystyki na konferencje prasowa Ministra ;-)

Do tych, którzy już dostali uchwały!!!!!!!!!!!
W uchwałach są wyłącznie oceny końcowe, czy może cząstkowe, a nawet od poszczególnych sprawdzających? Czy uchwały zawierają uzasadnienie poszczególnych ocen egzaminujących czy tylko wyliczenie średniej i tyle? Ustawa dość oszczędnie tę część egzaminu opisuje, podobnie jak i procedurę poszczególnych etapów - tylko postępowania przed komisją II stopnia jest objęte stosowaniem kpa...
Te egzaminy takie, jak i sama ustawa i odwrotnie.... - prawo..... heheheheh

tylko oceny za poszczególne części. po oceny cząstkowe z tej samej części i opinie ocen trzeba maszerować do izby - ja dostalam tam ksero moich ocen i opinii

prześmiewca napisał:
Z tzw. przecieków (dla wa-wy) wiem, że w komisji nr 3 nie zdalo ok. 25 % i ten wynik negatywów jest pobny do pozostałych komisji poza kom nr 6 (w niej podobno wyniki nie przedstawiają się zbyt ciekawie).

Uprzedzając kolejne pyt - to wszystko co wiem, a info raczej pewne.
Więc głowa/y do góry nie jest źle.

---------
25 % to raczej dużo i póki nie ma ogłoszonej listy trudno głowę podnieść do góry...

Tomek3 napisał:
Witam, mam 59 pkt z testu. Brakuje tylko jednego do zaliczenia . Proszę o podpowiedź, które z pytań można ewentualnie podważać w odwołaniu.
Dzięki z góry.
-----------------------------------------

obejrzyj swoja pracę i sprawdź czy nie popełnili jakiegoś błędu rachunkowego, czy dobrze zaliczyli ci wszystkie odpowiedzi.

Tak też zrobię. Sprawdzę ją dokładnie ale gdyby się nie pomylili to czy Waszym zdaniem jest jakaś wątpliwość w teście, która mogłaby być podstawą do odwołania.
Sorki za kłopot, ale to tylko 1 pkt:(

pytania dotyczące Unii Europejskiej nie były jednoznaczne i to dotyczące rzecznika

... czy Waszym zdaniem jest jakaś wątpliwość w teście, która mogłaby być podstawą do odwołania.
Sorki za kłopot, ale to tylko 1 pkt

- mam wątpliwość co do pytania nr 82 - ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku.... nie była we wcześniejszym wykazie aktów prawnych więc nie powinno ono chyba być na teście.

pytania dotyczące Unii Europejskiej nie były jednoznaczne i to dotyczące rzecznika

- a konkretniej?

- mam wątpliwość co do pytania nr 82 - ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku.... nie była we wcześniejszym wykazie aktów prawnych więc nie powinno ono chyba być na teście.
-------------------------------

była w wykazie aktów prawnych na test czerwcowy

Czy ktoś ma przecieki jak wypadło karne w Wawie, czy było dużo ndst?

nil napisał:

pytania z europejskiego były jak najbardziej jednoznaczne a odpowiedzi na nie wynikały wprost z traktatów podanych w wykazie

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Chciałbym jeszcze podbić temat. Które konkretnie pytania mogą być podstawą do odwołania. Czy są wogóle takie:(
Dzięki wielkie

marg777 napisał:
dzięki koniczko. Miło że zdali. Właśnie o takie info mi chodziło. A jakby się jeszcze ktoś skarżący zawiasy odezwał... :-)

ja skarżyłam zawiasy i zdałam - zarzuciłam rażącą niewspółmierność kary - art. 69 par. 4 kk uprawnia sąd do zawieszenia kary wobec sprawcy czynu chuligańskiego tylko w "szczególnie uzasadnionych wypadkach", co sąd w ogóle pominął (tak przy podstawie wymiaru kary - powołał tylko 69 par. 1 i 2, jak i w uzasadnieniu wyroku).

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może ile czasu trwało rozpatrywanie odwołań po poprzednim egzaminie?

nabuchodonozor napisał:
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może ile czasu trwało rozpatrywanie odwołań po poprzednim egzaminie?

Zdawałem w grudniu 2009. Oblałem z karnego. 5 stycznia wniosłem odwołanie. II instancja utrzymała w mocy zaskarżoną uchwałę. W sprawie wydano postanowienie o wyznaczeniu nowego terminu załatwienia odwołania do 30 kwietnia, ale faktycznie "uwinęli" się szybciej i odwołanie załatwiono w połowie kwietnia (jakoś tak krótko po Wielkanocy). Mojego kolegę przetrzymali w ten sposób do połowy maja. Obaj podchodziliśmy ponownie do egzaminu w czerwcu.

dzięki, chociaż brzmi to niestety mało optymistycznie, a jak w tym czasie z rozprawami?

nabuchodonozor napisał:
dzięki, chociaż brzmi to niestety mało optymistycznie, a jak w tym czasie z rozprawami?

daję radę - pracuję w administracji - mam pełnomocnictwo pracownicze. do pełni szczęścia tylko pieczątki brakuje ;) ale to już niedługo. ślubowanie ma być jeszcze we wrześniu.

ja również mam pytanie dotyczące zastępowania rady prawnego na rozprawie; czy robicie to nadal? chodzicie na rozprawy w zastępstwie? wpadła mi fajna sprawa i nie wiem co czynić ...

Powrót