Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
markus171 napisał:
Z informacji jakie uzyskałem w MS moje odwołanie z cywila zostało rozpatrzone pozytywnie. Mam nadzieję, że miła Pani się nie pomyliła...
Na jaki numer dzwoniliście?

Moje odwołanie z karnego (miałem wyłącznie zarzuty materialne) też nie przeszło.
Tak z ciekawości - udało się komuś, kto pisał w karnym tylko materialne?

Ja dostałem informację od odwołujących, że przechodził zarzut materialny, ale przy współsprawstwie. Pomocnictwo było według komisji II stopnia błędne.

Rambubu__ napisał:
Moje odwołanie z karnego (miałem wyłącznie zarzuty materialne) też nie przeszło.
Tak z ciekawości - udało się komuś, kto pisał w karnym tylko materialne?

A uchwałę dostał już ktoś?
Rambubu zarzuty materialne miałeś z 18par1 czy 18par 3?

Niepewna:

A Tobie się udało? Ja pisałem 18par1, a ewentualnie 18par3. Ktoś tutaj bodajże wspomniał wcześniej (albo w innym wątku), że powoływanie zarzutów ewentualnych może być dyskwalifikujące?

Uchwały jeszcze nie dostałem, ale podejrzewam, że skoro 18par1 przy zarzucie materialnym przechodził w odwołaniach, to w moim przypadku musiały zaważyć pomniejsze, zdaniem komisji, błędy:

1. naruszenie wymogów formalnych:
a) nie wskazałem kierunku zaskarżenia (w komentarzu, który czytałem stało jak byk, że przy apelacji posiłka o kierunku decyduje jego status procesowy, więc wskazywanie kierunku zaskarżenia stanowi tzw. superfluum);
b) zakres zaskarżenia wskazałem dopiero po sformułowaniu zarzutów (być może to był ten błąd kardynalny ;-) );

2. no i brak gravamen odnośnie drugiego punktu wyroku.

Może komisja stanęła na stanowisku, że jeżeli mają już przepuścić zarzut materialny przy 18par1, to cała reszta musi być już całkowicie poprawna (czyt. jak w kluczu).

Co tam, dobrze przynajmniej, że wiem na czym stoję. Do czerwca już na szczęście dużo czasu nie pozostało; te kilka miesięcy i tysiąc za egzamin mnie nie zbawi. A jeżeli skład komisji I stopnia w Katowicach w zakresie prawa karnego się nie zmieni, to znam przynajmniej już ich poglądy w niektórych kwestiach (np. będę pamiętał, żeby najpierw dawać zakres zaskarżenia a potem dopiero zarzuty ;-) i że co prawda w komentarzach piszą, żeby gravamen nie był utożsamiany z interesem majątkowym, ale w przypadku jakichkolwiek wątpliwości chyba lepiej iść w kierunku tych interesów majątkowych ;-) ).

no ja odwołanie pisałam pod 434kpk - ponieważ moje uzasadnienie opisywało pomyłkę sądu w zakresie oceny zachowania oskarżonego - uznałam, że wskazałam uchybienie będące błędem w ustaleniach faktycznych, choć mylnie nazwałam je zarzutem obrazy prawa materialnego; skoro jednak 434 kpk mówi o tym, że wskazać należy istniejące uchybienie - ja bym tego dokonała, że tak powiem......, ale cóż....
raczej jestem sceptyczna - szkoda tylko znowu tego wysiłku i czasu na naukę pod test.....
tak czy inaczej - spotkamy się pewnie...., chociaż nadzieja umiera ostatnio, jak to mówią, a ja czekam na papier.....
pozdr.

Z tym czasem na przygotowania to nie przesadzajmy... Trochę byłem zdołowany po telefonie do ministerstwa (chociaż ciągle mogę mieć nadzieję, że miła pani źle mnie poinformowała, źle tam doczytała, pomyliła mnie z osobą obok itp. ... ;) )... Ale nastrój polepszył mi się zdecydowanie po ostatnim weekendzie - zacząłem sobie przeglądać kodeksy karne (a karnym w pracy nie zajmuję się ani nie zajmowałem nigdy) i doszedłem do wniosku, że w sumie to bardzo dużo z tego pamiętam po przygotowaniach do ostatniego egzaminu. Jeżeli test byłby na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego (nie wspominając o tym z grudnia 2009), to wydaje mi się, że duża część z nas byłaby go w stanie zdać "z marszu".

Z cywila i admina komisję mieliśmy chyba nawet ok, na komputerach będzie się dużo przyjemniej pisało, a jedyne czego się obawiam, to kwestia tego, jak zadania egzaminacyjne będą sformułowane, bo do tego akurat już się nie da przygotować - vide umowa z zeszłego roku. Mnie się akurat udało (co i tak, jak się okazało, nie miało znaczenia), ale uważam, że równie dobrze, na podstawie opisu zadania można było pisać pośredniczą.

W każdym razie powodzenia życzę, może jednak uda się nie spotkać w czerwcu ;-)

Ostatnia edycja:
a teraz coś z zupełnie innej beczki,
czy macie informacje na temat wyników odwołań z cywila? chodzi oczywiście o przedwstępną
podobno komisja II stopnia "co do zasady uwzględniała" takie prace, ale w kilku przypadkach nie uwzględniła odwołania z uwagi na błędy formalne i błędy w uzasadnieniu,
wiecie może coś więcej na ten temat?

i co tak ucichliście?
pisze ktoś do WSA?
słyszałam o takich zakusach....
uchwał na razie nie ma...., czy może są?

Aglaia napisał:
Pod wskazanym linkiem czytamy:

Na podstawie art. 77a ust. 6 ustawy z dnia 26 maja 1982 r. – Prawo o adwokaturze (Dz. U. z 2009 r., Nr 146, poz. 1188 ze zm.) Przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych oraz zadań na egzamin adwokacki podaje do publicznej wiadomości wykaz tytułów aktów prawnych,z których wybrane stanowić będą podstawę opracowania pytań testowych na egzamin adwokacki, który odbędzie w 20011 r.

To się nazywa planowanie z zapasem...:D

Piot napisał:
Pod wskazanym linkiem czytamy:

Na podstawie art. 77a ust. 6 ustawy z dnia 26 maja 1982 r. – Prawo o adwokaturze (Dz. U. z 2009 r., Nr 146, poz. 1188 ze zm.) Przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych oraz zadań na egzamin adwokacki podaje do publicznej wiadomości wykaz tytułów aktów prawnych,z których wybrane stanowić będą podstawę opracowania pytań testowych na egzamin adwokacki, który odbędzie w 20011 r.

To się nazywa planowanie z zapasem...:D

Czyli, że nasz wykaz będzie podobny.
Nic nowego.
Ciekawa jestem na ile poprzednia robota przygotowująca do egzaminu będzie owocna teraz. Osobiście mam wrażenie, że nie pamiętam niczego. Nawet podstaw. A Wy?

(Nie)pewna napisał:
C
Ciekawa jestem na ile poprzednia robota przygotowująca do egzaminu będzie owocna teraz. Osobiście mam wrażenie, że nie pamiętam niczego. Nawet podstaw. A Wy?

Ja również mam takie wrażenie.
Moje odwołanie z cywilnego nie przeszło - pisałam przedwstępną i skarżyłam 25.000. Wyższe wartości chyba przechodzą.

Dzisiaj dostałem uchwałę. Jest w niej napisane po krótce, że jestem debilem i idiotą i że powinienem siedzieć na dupie a nie brać się za odwołanie. Generalnie Ci którzy zdali winni się cieszyć nie robiąc zbytnio konkurencji "elycie" a Ci którym się nie powiodło powinni siedzieć cicho. A zapomniałem dodać, ze od wysłania odwołania minęło pół roku (kpa!!!) Ciekawy jestem jakie wynagrodzenie dostaje ta komisja.

Omega_3 napisał:
Dzisiaj dostałem uchwałę. Jest w niej napisane po krótce, że jestem debilem i idiotą i że powinienem siedzieć na dupie a nie brać się za odwołanie. Generalnie Ci którzy zdali winni się cieszyć nie robiąc zbytnio konkurencji "elycie" a Ci którym się nie powiodło powinni siedzieć cicho. A zapomniałem dodać, ze od wysłania odwołania minęło pół roku (kpa!!!) Ciekawy jestem jakie wynagrodzenie dostaje ta komisja.

wszyscy wysłaliśmy odwołania latem - potem pisma o przedłużeniu otrzymano, ty nie dostałeś?
wynagrodzenie komisji określają przepisy - swoją drogą to mieli za swoje, bo od pewnego pułapu już i tak nie mają płacone więcej, chociaż odwołań muszą więcej rozpatrzyć - sądzisz, że tylu nas uwalą, bo mają za dużo czytania?
a czemu piszesz, że mianowano cię debilem? podważono ci podstawy odwołania?
i jeszcze to - elyta to my! no!

(Nie)pewna napisał:
wszyscy wysłaliśmy odwołania latem - potem pisma o przedłużeniu otrzymano, ty nie dostałeś?
wynagrodzenie komisji określają przepisy - swoją drogą to mieli za swoje, bo od pewnego pułapu już i tak nie mają płacone więcej, chociaż odwołań muszą więcej rozpatrzyć - sądzisz, że tylu nas uwalą, bo mają za dużo czytania?
a czemu piszesz, że mianowano cię debilem? podważono ci podstawy odwołania?
i jeszcze to - elyta to my! no!

Tak, dostałem postanowienia o przedłużeniu nawet dwa !!! Chodzi mi jednak o zasadę szybkości postępowania z k.p.a - art 12. Nie wiem czy wszystkich uwalą (oby nie) ale taka jest chyba niestety tendencja . Co do debila to może nie będę się rozpisywał bo napisze za dużo a nie mam pojęcia kto czyta to forum. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Aglaia napisał:
Uchwały na razie nie dostałam.

Jak będzie trzeba skargę napiszę (choćby po to żeby poćwiczyć przed czerwcem :D ).

Na razie znalazłam to:

Ministerstwo Sprawiedliwości

Wiadomo może czy ci, którzy byli rozwałkowani na komisji w zeszłym tygodniu dostają już uchwały? Bo w Katowicach jeszcze nie ma, a telefonicznie podawano informacje o wynikach prac komisji.... W listopadzie uchwały rozeszły się błyskawicznie. Ja się obawiam tylko o to, żeby dokumenty zdążyły "obrócić" przed terminem składania wniosków o dopuszczenia do ponownej...... przyjemności zdawania tego wspaniałego egzaminu.....
hmmmmmmmmmmm

Powrót