Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pawmar123 napisał:
Ja tez stwierdzilam, ze juz zaczynam im wiecej czasu tym lepiej, później nawet na powtórki, wracam do domu i nie mam co ze sobą zrobic ;) 2 x w tyg angielski i moje ukochane konie ale jednak w glowie caly czas porazka :) cale szczescie, ze jestem uparta...zaczynam od cywilnego, kupie ars lege na rok, od lipca powtorki ze stepaniukiem i tyle...w tym roku stawiam wyłącznie na kodeksy :)

Małe ustawy zupełnie odpuszczasz?☺️

kicek196 napisał:
Małe ustawy zupełnie odpuszczasz?☺️

Nieee, absolutnie, wybiore 25, zle napisalam stad nieporozumienie:) chodzilo mi o to, ze w tym roku opieram sie wylacznie na kodeksach i dodatkowych ustawach, nawet z tych malych w testach sporo art.opuszczają, chce przerobic wszystko jak mam tyle czasu :) a testy traktowac wyłącznie jako pomoc przy powtorkach

Pawmar123 napisał:
Nieee, absolutnie, wybiore 25, zle napisalam stad nieporozumienie:) chodzilo mi o to, ze w tym roku opieram sie wylacznie na kodeksach i dodatkowych ustawach, nawet z tych malych w testach sporo art.opuszczają, chce przerobic wszystko jak mam tyle czasu :) a testy traktowac wyłącznie jako pomoc przy powtorkach

Tak myślałam, ze to nieporozumienie 😊 Tak, ja tez wybiorę pewnie wybiorę 20-25 ustaw... dokładnie je przeczytam, zrobię notatki. W tym roku nie ruszyłam upadłości i restrukturyzacji ani paru innych, a jednak trochę pytań się pojawiło. Zwłaszcza warto zrobić te krótkie, zawsze to jeden punkt więcej a bez większych nakładów pracy 😊

kicek196 napisał:
Tak myślałam, ze to nieporozumienie 😊 Tak, ja tez wybiorę pewnie wybiorę 20-25 ustaw... dokładnie je przeczytam, zrobię notatki. W tym roku nie ruszyłam upadłości i restrukturyzacji ani paru innych, a jednak trochę pytań się pojawiło. Zwłaszcza warto zrobić te krótkie, zawsze to jeden punkt więcej a bez większych nakładów pracy 😊
Ja akurat jestem po podyplomowce z upadlosci i restrukt. wiec to mam ogarniete :) ja zaznaczam wszystko w ustawach nie umiem sie uczyc z notatek ;)

kicek196 napisał:
Dokładnie, wg mnie przeczytanie ustaw i zrobienie notatek da Nam bardzo dużo. Ogólnie chyba założę sobie zeszyt z „terminami” będę spisywać wszystkie terminy z ustaw, łącznie z terminami przedawnień, w tym roku na koniec nie pamiętałam połowy, tu rok, tu 6 mc, tu dwa lata... wszystko mi się mieszało. Odpuszczasz arslege zupełnie?

Przy takiej ilości niestety się wszystko miesza. Do tego stres robi swoje... Myślę, że to dobry pomysł z tym zeszytem z terminami.

Testy z Arslege zostawię chyba na koniec na powtórkę i utrwalenie. Dobrze mi się je robiło. Wygodniej niż Stepaniuka. Nie wiem w sumie może i teraz wykupić-cena chyba zbytnio nie spada. Dla kolejnego zakupu jest 10 % taniej :lol:

Rododendro napisał:
Przy takiej ilości niestety się wszystko miesza. Do tego stres robi swoje... Myślę, że to dobry pomysł z tym zeszytem z terminami.

Testy z Arslege zostawię chyba na koniec na powtórkę i utrwalenie. Dobrze mi się je robiło. Wygodniej niż Stepaniuka. Nie wiem w sumie może i teraz wykupić-cena chyba zbytnio nie spada. Dla kolejnego zakupu jest 10 % taniej :lol:

A mi znowu ze stepaniuka, nad ars lege sie wlasnie zastanawiam,dla mnie wersja papierowa jest lepsza moze dlatego mi sie lepiej z niego uczy :)

Witam. Nie sądziłem, że powstanie tak szybko taki temat. :) To może i ja dodam swoje 3 grosze. Mam zamiar zdawać egzamin radcowski w 2019 r. Miało to być w tym, ale zwyczajnie sobie odpuściłem. Skończyłem studia już 2 lata temu. Postanowiłem, że spróbuję się zmobilizować w tym roku. Wcześniej w ogóle nie próbowałem podchodzić do egzaminu. Mam nadzieję, że to będzie ten szczęśliwy jeden raz. :) Fakt, że trochę minęło czasu po studiach, ale ostatnie 1,5 roku praktycznie mam związek z prawem, bo pracowałem tam, gdzie się je stosuje (urząd, kancelaria). Też miałem czasami pytania czy to nie za późno już, ale uznałem, że wszystko widać ma swój czas. To może dla motywacji dla innych powiem, że przerobiłem już naszą Konstytucję i zrobiłem sobie testy na ArsLege wraz z tryb egzaminacyjnym (10 pytań, bo wątpię, że będzie więcej). Zastanawiam się czy brać się teraz za KC czy może coś mniejszego typu KPA.

Rododendro napisał:

Ja chyba też teraz kupię, sama nie wiem. Szkoda, że ta zniżka jest ważna do 12.10.2018!!!!!! Ale chyba mnie na to złapali... zawsze można poklikać przed tv czy w autobusie, ja się zabrałam za zakup w tym roku dopiero 2 tyg przed egzaminem :(

Ba$ti napisał:
Witam. Nie sądziłem, że powstanie tak szybko taki temat. :) To może i ja dodam swoje 3 grosze. Mam zamiar zdawać egzamin radcowski w 2019 r. Miało to być w tym, ale zwyczajnie sobie odpuściłem. Skończyłem studia już 2 lata temu. Postanowiłem, że spróbuję się zmobilizować w tym roku. Wcześniej w ogóle nie próbowałem podchodzić do egzaminu. Mam nadzieję, że to będzie ten szczęśliwy jeden raz. :) Fakt, że trochę minęło czasu po studiach, ale ostatnie 1,5 roku praktycznie mam związek z prawem, bo pracowałem tam, gdzie się je stosuje (urząd, kancelaria). Też miałem czasami pytania czy to nie za późno już, ale uznałem, że wszystko widać ma swój czas. To może dla motywacji dla innych powiem, że przerobiłem już naszą Konstytucję i zrobiłem sobie testy na ArsLege wraz z tryb egzaminacyjnym (10 pytań, bo wątpię, że będzie więcej). Zastanawiam się czy brać się teraz za KC czy może coś mniejszego typu KPA.

Za późno? Kto takie pytania zadaje :) na nic nie jest za późno, no chyba, że poszedłeś na studia prawnicze później, niż od razu po zdanej maturze?

juliette95 napisał:
Ja chyba też teraz kupię, sama nie wiem. Szkoda, że ta zniżka jest ważna do 12.10.2018!!!!!! Ale chyba mnie na to złapali... zawsze można poklikać przed tv czy w autobusie, ja się zabrałam za zakup w tym roku dopiero 2 tyg przed egzaminem :(

Teraz przy tej zniżce dostęp na rok kosztuje 225 zł. Ja w sierpniu za trochę ponad miesiąc płaciłam chyba 200 zł

juliette95 napisał:
Za późno? Kto takie pytania zadaje :) na nic nie jest za późno, no chyba, że poszedłeś na studia prawnicze później, niż od razu po zdanej maturze?
Aż tak źle nie jest. Do 30-tki jest kawałek, ale naturalnym chyba jest podejście zaraz po studiach. W sumie nie wiem jaka jest tendencja na aplikacji i jak to wygląda wiekowo. Zrobiłem sobie na weekend trochę przerwy (przyjemności, relaks, rower) i trzeba wrócić do pracy i nauki. Biorę się za kolejną ustawę. Ja mam jeszcze testy do 15 grudnia 2018 r. więc na razie mogę sobie spokojnie korzystać, ale wiem, że dzięki nim wiele rzeczy się utrwala. Chociaż pytania na egzaminie mogą być inne i nie ma co się przywiązywać do nich. Pierwsze nauka, potem można sobie sprawdzić swój stan wiedzy.

Rododendro napisał:
Teraz przy tej zniżce dostęp na rok kosztuje 225 zł. Ja w sierpniu za trochę ponad miesiąc płaciłam chyba 200 zł

Ja mam jeszcze dostęp do grudnia, więc kupię po nowym roku. Jak tam samopoczucie Wasze? Robicie już coś? Ja ciagle myślę, że to szybko, z drugiej strony mam taką motywację, że aż żal zmarnować 😄

kicek196 napisał:
Ja mam jeszcze dostęp do grudnia, więc kupię po nowym roku. Jak tam samopoczucie Wasze? Robicie już coś? Ja ciagle myślę, że to szybko, z drugiej strony mam taką motywację, że aż żal zmarnować 😄

cały czas walczę ze sobą... nic nie robię, choc motywacja ogromna - póki co wypożyczam, kupuję i czytam książki oscylujące wokół prawa i - miejmy nadzieję - przyszłego zawodu. Uspokaja to moją potrzebę działania. Jak motywacja się nie zmieni to w listopadzie, w te brzydkie weekendy, gdy zwykle nie ma co robić, bo okropna pogoda - pozwolę sobie samej coś ruszyć.

Ja ruszam Kochani od listopada :) zleci nam ten rok nim sie obejrzymy bedzie majówka ;)

Pawmar123 napisał:
Ja ruszam Kochani od listopada :) zleci nam ten rok nim sie obejrzymy bedzie majówka ;)

Oby! NIe odwołujesz się? Ja miałam 99 i cały czas się zastanawiam, czy jest sens i czy nie szkoda czasu

ilonaWAW napisał:
Oby! NIe odwołujesz się? Ja miałam 99 i cały czas się zastanawiam, czy jest sens i czy nie szkoda czasu

Nie mam sie od czego odwolywac ;) dla mnie ma to sens i nie szkoda czasu :) robie to dla siebie wg. mnie super mieć uprawnienia, widze w tym same + jezeli sie wahasz to zastanów sie do czego dążysz bo jeżeli nie widzisz sie w tym to rzeczywiście szkoda czasu i pieniedzy.

Miałam na myśli, czy nie szkoda czasu na odwoływanie się, bo zamiast tracić na to czas można byłoby zacząć się uczyć ;)
Pisałam do ORA o wysłanie karty odpowiedzi na maila i odpisali ze na poczatku tygodnia to zrobią. Poprzestanę jednak na przeanalizowaniu błędów, bo myślałam , że dobrze mi poszło i tak jak Ty zaczynam od listopada :):confused:

ilonaWAW napisał:
Miałam na myśli, czy nie szkoda czasu na odwoływanie się, bo zamiast tracić na to czas można byłoby zacząć się uczyć ;)
Pisałam do ORA o wysłanie karty odpowiedzi na maila i odpisali ze na poczatku tygodnia to zrobią. Poprzestanę jednak na przeanalizowaniu błędów, bo myślałam , że dobrze mi poszło i tak jak Ty zaczynam od listopada :):confused:
aaa przepraszam zatem nie zrozumiałyśmy sie, Kochana probuj raz sie zyje i z kartą i z odwolaniem o ile znajdziesz podstawe, nie uda sie nic straconego,listopad tuz tuz :)

Ostatnia edycja:
Hej,

jak samopoczucie? Robicie coś? Strategie obrane?

Ostatnia edycja:
Ja tez skonczylam z lokata 99 punktów. .. to pierwsze podejscie i najgorsza możliwa opcja😂 myślałam o odwołaniu ale z drugiej strony jest to długotrwały proces i trzeba mieć konkretny punkt zaczepienia. Rowniez rozważam naukę od listopada☺ mam nadzieje ze nie braknie motywacji

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót