Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pawmar123 napisał:
Nie wiem wlasnie kiedy wychodzi ale

Uczylam sie teraz z niego i dla mnie rewelacja ale tylko do powtorek, kodeksy robie na blache, caly wrzesien powtorki, zaczynam w grudniu lub styczniu, pracuje wiec mam codzinnie 3 h, jak po takim wykuciu znowu nie zdam no to coś ze mna jest nie tak;)

Ja też uważam, ze rewelacja do powtórki. Właśnie w tym roku miałam powtórkę ze Stepaniukiem ale nie udało mi się zrobić całości... a szkoda. No właśnie ja tez pracuje na cały etat wiec, mam 2/3 godziny maksymalnie. Wiec może tez zaczne czytać kodeksy w lutym(robiąc notatki), do kwietnia skończę czytanie i zaczne arslege... a wrzesień cały na powtórki, hmmm... brzmi jak plan.

ilonaWAW napisał:
a ja się zastanawiam nad kwestią wieku? Czy macie może rozeznanie jak to wygląda?
Pytam z czystej ciekawości, bo dużo osó było od razu po studiach. U "siebie" w sali miałam kilka osób nazwijmy to starszych.
Jak myslicie czy wiek przedkłada się na późniejszą "karierę zawodowa" ?
P.S. Miałam 99 i nie wiem co dalej robić ze swoim życiem:beer::beer:

Moja „szefowa” w pracy zdała za 5 razem, ma obecnie 30 lat. Moja koleżanki z pracy tez nie wszystkie zdały za 1 razem, wiec do niektóre są na 1 roku i są ok 30, widziałam na egzaminie sporo starszych osób, myślę, że to nie ma znaczenia 😄Ja sama też nie jestem świeżo po studiach...

kicek196 napisał:
Ja też uważam, ze rewelacja do powtórki. Właśnie w tym roku miałam powtórkę ze Stepaniukiem ale nie udało mi się zrobić całości... a szkoda. No właśnie ja tez pracuje na cały etat wiec, mam 2/3 godziny maksymalnie. Wiec może tez zaczne czytać kodeksy w lutym(robiąc notatki), do kwietnia skończę czytanie i zaczne arslege... a wrzesień cały na powtórki, hmmm... brzmi jak plan.[/QUOT mi tez zabraklo czasu na powtorke, zrobilam z nim kc, kk i kpk kc i konstutucje i 20 malych ustaw z niego i naprawde daje rade, wole sie uczyc z niego niz arslege jakos wersja papierowa mi lepiej podchodzi :) zaluje, ze heliosz odlozylam na bok ale przysiadla do nauki II polowa sierpnia i gdyby nie mohe blyskotliwe analizy zdalabym :) wiec ja zaopatruje sie w jego testy do powtorek i ustawy na blache
Plan musi byc ;)

znam osobę w ksipie koło 50tki a u nas na radcowskiej jest kilka osób koło 50tki a trzydziestki to może 1/3

Ja mam 35 lat i zdaje robie to dla siebie a z doswiadczenia wiem, ze
nauka sie oplaca, nie ukrywam robie to też dla wiekszych zarobkow ;)

Ostatnia edycja:
A tak z ciekawości, czy wszyscy pracujecie w branży związanej z prawem? Ja właśnie się zastanawiam, czy szukać szczęścia w kancelariach - choć chwilowo to jest czas aplikantów, bo właśnie aplikantów wszystkie firmy i kancelarie szukają, czy może warto skorzystać z szansy od losu i zaczepić się w lepiej płatnej branży, oczywiście na chwilę, do czasu zdanego egzaminu w 2019:beer:

Uzyskałem 95 pkt. Zacząłem się uczyć po 15 sierpnia. Testy na ars lege (kilka tysięcy) i Stepaniuk (cały). W międzyczasie obrona, więc odpadło mi dobrych kilka dni- co niestety mogło być tu dla mnie decydujące. Zawaliłem totalnie admina, zawsze mi było nie po drodze. Za rok drugie podejście. Miesiąc chcę odpocząć i od listopada już zacząć się powoli uczyć. Tym razem praca z ustawą to podstawa, a do niej dopiero testy. Do czerwca chcę przerobić wszystko, a potem już powtarzać i robić same testy. Rozgoryczenie jest ogromne, ale to też jest swego rodzaju lekcja dla nas. Głowa do góry :D

nie przejmujcie się wiekiem,porażkami i innymi przeciwnościami,ja już pisałam w temacie wyżej,że podchodziłam w tym roku piąty raz-studia kończyłam 10 lat temu,mam pracę na pełen etat i małe dziecko-uzyskałam 110 punktów,ale gdyby nie udało mi się w tym roku to i tak podchodziłabym do skutku! Jeśli mogę Wam podpowiedzieć to dla mnie do końcowych powtórek świetnie sprawdził się zbiór Aplikacje Last minute (streszczenie wszystkich ustaw,ale bardziej szczegółowe niż Heliosz) no i oczywiście Arslege+Stepaniuk.

Pocieszylas mnie dziewczyno, ja siedze i przezywam porazke bo kolejny rok mi uciekl :(
I boje się tylko tego, ze wszystko przerobie i tak sie nie uda, jakos tak mnie ten egz podlamuje :( i ten czas kiedy po egz sie wszyscy kiedy sie pytaja czy zdalas ....i ten wzrok politowania 😄😄😄

Czy weterani mogą się wypowiedzieć na temat dokumentów? Co z odpisem dyplomu ukończenia studiów, ze zdjęciami itp? Przepadają? Czy jakoś je można odebrać?

paulina_l napisał:
nie przejmujcie się wiekiem,porażkami i innymi przeciwnościami,ja już pisałam w temacie wyżej,że podchodziłam w tym roku piąty raz-studia kończyłam 10 lat temu,mam pracę na pełen etat i małe dziecko-uzyskałam 110 punktów,ale gdyby nie udało mi się w tym roku to i tak podchodziłabym do skutku! Jeśli mogę Wam podpowiedzieć to dla mnie do końcowych powtórek świetnie sprawdził się zbiór Aplikacje Last minute (streszczenie wszystkich ustaw,ale bardziej szczegółowe niż Heliosz) no i oczywiście Arslege+Stepaniuk.

Gratulacje! Taki sukces chyba cieszy jeszcze bardziej :) a powiedz, czy po takich doświadczeniach, jesteś w stanie nam coś podpowiedzieć, co robić, czego nie robić? Co u Ciebie się przez te 5 lat nie sprawdzało, a co zmieniłaś w tym roku jeśli chodzi o przygotowania?

juliette95 napisał:
Czy weterani mogą się wypowiedzieć na temat dokumentów? Co z odpisem dyplomu ukończenia studiów, ze zdjęciami itp? Przepadają? Czy jakoś je można odebrać?

Zostaną odesłane na podany adres korespondencyjny.

U mnie 98 i nadal niestety przeżywam......
Posypał mi się cały 3 letni plan zawodowy bo wszystko zależało od wyniku tego egzaminu.... i znowu będę zmuszona rok przesiedzieć tu gdzie rozwoju nie mam... :mad:

juliette95 napisał:
A tak z ciekawości, czy wszyscy pracujecie w branży związanej z prawem? Ja właśnie się zastanawiam, czy szukać szczęścia w kancelariach - choć chwilowo to jest czas aplikantów, bo właśnie aplikantów wszystkie firmy i kancelarie szukają, czy może warto skorzystać z szansy od losu i zaczepić się w lepiej płatnej branży, oczywiście na chwilę, do czasu zdanego egzaminu w 2019:beer:

Ja pracuje w „korpo” w dziale sądowym, który wspomaga kancelarie, piszemy dla nich pisma, mecenasi sprawdzają i podpisują 😊

paulina_l
Tez się chętnie dowiem, czy masz jakieś spostrzeżenia po pary podejściach?😊

Wiecie może jak ORA W WARSZAWIE PODCHODZI DO PRACY aplikanta w sądzie

nie wiem jak jest w warszawie ale nie może być zatrudniony chyba że w kancelarii inaczej jest u radców może pracować jak dostanie zgode prezesa i z izby

Niemal każdy pisze o arslege i innych testach. W ubiegłym roku zdawałam do kssip. Pierwszy raz, kilka lat po studiach. Ponad 130 pkt z I etapu i z II blisko 40 pkt. Pracowałam, nie brałam urlopu (poza zwykłym wypoczynkowym). Nie robiłam żadnych testów. I nawet nigdy nie widziałam żadnych pytań z arslege, Stepaniuka i innych. Czytałam ustawy.

Ja z każdego swojego nieudanego podejścia próbowałam wyciągnąć wnioski-samo stawianie na ustawy,albo i testy nie było u mnie dobrą metodą. W tym roku wzięłam się do pracy już w kwietniu, ale na równo pracowałam z ustawami i testami,każdą partię materiału kończyłam testem sprawdzającym-tak jak pisałam arslege+Stepaniuk. Dało mi to (moim zdaniem) tyle-że jak spojrzałam na pytanie na egzaminie to intuicyjnie wiedziałam która odpowiedź jest dobra. Skupiłam się na kodeksach,ale te małe ustawy przeczytałam przynajmniej raz,ostatni tydzień tak jak pisałam powtórki z Aplikacji last minute.
Oczywiście były takie dni,że nauki nawet nie ruszyłam,bo dziecko chore,mąż w delegacji,nadgodziny w pracy itp.ale generalnie każą wolną chwilę,nawet oglądając tv starałam się przeznaczyć na naukę i rozwiązywanie testów,więc głowa do góry!! Nie zrażajcie się niepowodzeniami,bo jak widać na moim beznadziejnym przypadku wszystko jest możliwe ;)

liyaah napisał:
U mnie 98 i nadal niestety przeżywam......
Posypał mi się cały 3 letni plan zawodowy bo wszystko zależało od wyniku tego egzaminu.... i znowu będę zmuszona rok przesiedzieć tu gdzie rozwoju nie mam... :mad:
U mnie to samo wciaz to przezywam i to poczucie zmarnowanego roku mnie dobija

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót