Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pawmar123 napisał:
:)masz racje! tylko wiem, ze nie podolam, znam swoje mozliwosci i
i nie ogarne tego w dwa miesiace :( wiecej nie bede probowac wlasnie z tego powodu o ktorym pisales, lata lecą .... nie zaplacilam jeszcze a egz wiem jak wyglada bo juz probowałam to zdac, tylko poszlam z marszu bez nauki ;)

Nigdy nie rezygnuj ze spelnienia marzen z racji wieku. Bedzie wracac jak bumerang a Ty zawsze bedziesz gdybac co by bylo gdyby...

Miss_S napisał:
Nigdy nie rezygnuj ze spelnienia marzen z racji wieku. Bedzie wracac jak bumerang a Ty zawsze bedziesz gdybac co by bylo gdyby...

:) Kochana moze sie uda za rok, sprobowalabym teraz ale bede zalowac, ze podeszlam bo wiem, ze mi sie nie uda z uwagi na brak dobrego przygotowania a isc tylko zeby isc to raczej bezsensu

Pawmar123 napisał:
:) Kochana moze sie uda za rok, sprobowalabym teraz ale bede zalowac, ze podeszlam bo wiem, ze mi sie nie uda z uwagi na brak dobrego przygotowania a isc tylko zeby isc to raczej bezsensu

Zarejestrowałam się na forum tylko po to, żeby Ci przekazać, że:
- zdawałam na adwokacką w zeszłym roku,
- studia ukończyłam.. w 2002 r.
- zaczęłam uczyć się w połowie lipca, poświęcając na naukę czas po pracy
- od 6 lat nie pracowałam w "zawodzie", czyli szereg nowości była dla mnie bardzo nowa.

Przerobiłam testy na ars lege, tylko, z nastawieniem na duże kodeksy i dobranie mniejszych ustaw. Na egzaminie z miejsca wiedziałam, że znam odpowiedzi na 89 pytań. Kolejne godziny egzaminu poświęciłam na dedukowanie reszty ;) zdałam.

Wcześniej próbowałam tylko raz zdać, w marnym roku, gdy wprowadzono testy z koniecznością 150 poprawnych odpowiedzi.

Nie rezygnuj, nie kręć, tylko siedzisz, robisz testy. Masz o połowę mniejszą przerwę niż ja. Ty nie spróbujesz? no weź.. :)

suave77 napisał:
- od 6 lat nie pracowałam w "zawodzie", czyli szereg nowości była dla mnie bardzo nowa.

Przerobiłam testy na ars lege, tylko, z nastawieniem na duże kodeksy i dobranie mniejszych ustaw. Na egzaminie z miejsca wiedziałam, że znam odpowiedzi na 89 pytań. Kolejne godziny egzaminu poświęciłam na dedukowanie reszty ;) zdałam.

Wcześniej próbowałam tylko raz zdać, w marnym roku, gdy wprowadzono testy z koniecznością 150 poprawnych odpowiedzi.

Nie rezygnuj, nie kręć, tylko siedzisz, robisz testy. Masz o połowę mniejszą przerwę niż ja. Ty nie spróbujesz? no weź.. :)[/QUOT. Dobra, juz nie wiem co napisac ... yh sprobuje ! DZIEKUJE za wszystkie Wasze wpisy !

Jak sie zdecydujesz to ja Ci proponuje uczyc sie z Heliosz i robic testy. Poza heliosz przerobilabym dokladniej tylko kc kk kpc kpk i ewentualnie ksh jeśli tak jak mówisz- masz mało czasu.

oliwiabb napisał:
Jak sie zdecydujesz to ja Ci proponuje uczyc sie z Heliosz i robic testy. Poza heliosz przerobilabym dokladniej tylko kc kk kpc kpk i ewentualnie ksh jeśli tak jak mówisz- masz mało czasu.
. Ok, dzieki wielkie za pomoc, ksiazke mam :) zrobie jak piszesz

To ja też Ci coś podrzucę. Ja na Twoim miejscu czytalabym Heliosz i testy na arslege ale wybrałabym opcję nauki działami- jest tam taka możliwość. Zobaczysz że łatwiej ułożyć sobie to wtedy w głowie i nie pogmatwa się w tej gęstwinie materiału. No i pomijaj to co nie trafiało się w ubiegłych latach. Powodzenia -jak zawsze- nam wszytskim 😄

KarolinaGromek napisał:
To ja też Ci coś podrzucę. Ja na Twoim miejscu czytalabym Heliosz i testy na arslege ale wybrałabym opcję nauki działami- jest tam taka możliwość. Zobaczysz że łatwiej ułożyć sobie to wtedy w głowie i nie pogmatwa się w tej gęstwinie materiału. No i pomijaj to co nie trafiało się w ubiegłych latach. Powodzenia -jak zawsze- nam wszytskim 😄

Hahaha oki testy mam stepaniuka....moze jakos to ogarne chociaz przez ksh chyba nie przebrne, jak przegladalam to chyba do przekształceń trzeba ogarnąć?

Tak do przekształceń. No to Stepaniuka on też ma pokolei, nie takie szarpane jak na ars jak zaznaczysz rozwiązywanie testu 😊

KarolinaGromek napisał:
Tak do przekształceń. No to Stepaniuka on też ma pokolei, nie takie szarpane jak na ars jak zaznaczysz rozwiązywanie testu 😊

Dziekuje Ci bardzo :)

Janos Audron napisał:
Po co kogoś wprowadzasz w błąd?
Wystarczy krótki risercz OIRP Poznań:
"życiorys – w formie opisowej lub w formie CV"
Również potwierdzenie przelewu wystarczy wydruk z konta, ważne by był napis, że wykonano.

To widocznie OIRP Poznań dopuszcza taką formę. Według mnie, tak jak słusznie ktoś zauważył, życiorys to życiorys. Kierowałem się też wzorem życiorysu z ArsLege gdzie napisano, że „Powinien zawierać: imię i nazwisko, datę i miejsce urodzenia, kilka słów o swojej najbliższej rodzinie wraz z tym czym się zajmują, opisanie krótko swojej edukacji, miejsca pracy, można wspomnieć o odbytych praktykach i osiągnięciach. Życiorys nie powinien być napisany w formie CV.”

suave77 napisał:

Nie rezygnuj, nie kręć, tylko siedzisz, robisz testy. Masz o połowę mniejszą przerwę niż ja. Ty nie spróbujesz? no weź.. :)

Czyli nie czytałaś wcale ustaw tylko robiłaś testy w trybie nauki na ars? Ile około dziennie godzin poświeciłaś na naukę?

Cześć wszystkim :roza:,
podpowiedzcie proszę skąd się bierze szablony do:
-wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego,
-kwestionariusz osobowy,
-życiorys
z góry dzięki

Ja wzięłam wzory z ars lege.

Kochani, którzy biorą się za kp, uczycie się od deski do deski? Statystyki wskazują że kazdego roku trafia się coś innego i na ich podstawie wnioskuję, że mogą trafić się również pytania z części niewymienionych w statystykach 😜 jak do tego podchodzicie?

Ja nie ucze sie ukladow zbiorowyh i bhp. Resztę tak ale podchodze tez do egzaminu na kssip. Na korporacyjna jest malo pytan z kp. Skupiłabym sie na stosunku pracy i prawach i obowiązkach. A z reszty tylko podstawy.

KarolinaGromek napisał:
Ja wzięłam wzory z ars lege.

Kochani, którzy biorą się za kp, uczycie się od deski do deski? Statystyki wskazują że kazdego roku trafia się coś innego i na ich podstawie wnioskuję, że mogą trafić się również pytania z części niewymienionych w statystykach 😜 jak do tego podchodzicie?

Ja olalem KP, jak wystarczy czasu, to moze zajrzę. Wolę przerobić kilka mniejszych ustaw dokładniej.

Też o tym myślę żeby olać, ale mam jakieś wyrzuty sumienia 😜 Rayof co aktualnie przerabiasz? 😊

KarolinaGromek napisał:
Też o tym myślę żeby olać, ale mam jakieś wyrzuty sumienia 😜 Rayof co aktualnie przerabiasz? 😊

Skończyłem radców i adwokaturę. Zacząłem TUE i TFUE ale pytaniami do tych Traktatów z ArsLege to jakaś porażka i są za bardzo szczegółowe dlatego chyba zostanę przy Stepaniuku 🙁

rayof_light napisał:
Skończyłem radców i adwokaturę. Zacząłem TUE i TFUE ale pytaniami do tych Traktatów z ArsLege to jakaś porażka i są za bardzo szczegółowe dlatego chyba zostanę przy Stepaniuku 🙁
kuzwa szybki jesteś 😝 a postępowanie przed sądami masz już za sobą?

Czy Wy też obstawiacie w tym roku ustawę o samorządzie województwa? 😊

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót